Sałatka warzywna z krakowską
Składniki na sałatkę warzywną z krakowską:
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- 2 korzenie pietruszki
- 5-6 ziemniaków
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- kawałek pora
- 150 g krakowskiej suchej Olewnik
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę warzywną z krakowską
Warzywa korzeniowe dobrze umyć. Umieścić w piekarniku i ugotować na parze aż będą miękkie. Na 15 minut również wstawić do piekarnika jajka, żeby się ugotowały. W tym czasie pokroić w kostkę ogórki, por i krakowską oraz wymieszać składniki na sos. Warzywa korzeniowe i jajka wystudzić. Obrać, pokroić i wymieszać resztę składników i sosem. Doprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z kiszonych buraków
Składniki na zupę krem z kiszonych buraków:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g kiszonych buraków
- 400 ml wywaru warzywnego
- 50 g masła
- sól i pieprz
- majeranek
Dodatki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 200 g mrożonych borowików
- świeży tymianek
- ząbek czosnku
- 200 g krakowskiej suchej Olewnik
- olej do smażenia
- masło
Jak przygotować zupę krem z kiszonych buraków
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać buraki i wywar. Gotować aż buraki będą miękkie. Zmiksować z dodatkiem masła na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kiszoną kapustę podsmażyć na maśle, dobrze doprawić solą i pierzem. Borowiki zamrożone wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i masłem, smażyć przez chwilę i dodać świeży tymianek oraz czosnek. Krakowską pokroić w kostkę i podsmażyć, żeby nabrała temperatury. Zupę podawać z dodatkami.
Dorsz z pure, maślanką i kiełbasą
Składniki na dorsza z pure, maślanką i kiełbasą:
- 600 g mącznych ziemniaków
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
- sól i pieprz
- 4 filety z dorsza każdy po około 120 g
- masło do smażenia
- 100 g kiełbasy krakowskiej suchej Olewnik
- 150 ml maślanki
- pęczek koperku
Jak przygotować dorsza z pure, maślanką i kiełbasą
Ziemniaki ugotować, z dodatkiem śmietany i masła rozgnieść przy pomocy tłuczka, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca. Dorsza przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć na patelni na maśle. Maślankę wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem. Dorsza ułożyć na pure, na rybie ułożyć plasterki kiełbasy, dookoła wszystko polać sosem z maślanki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Świąteczny makowiec, śląska makówka i kutia. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski