Przekąska noworoczna: sałata cezar z chipsami z salami

Sałata cezar z chipsami z salami
Sałata cezar z chipsami z salami
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował przekąski, które można podać w czasie imprezy sylwestrowej. Oto one: sałata cezar z chipsami z salami, kabanosy na wykałaczkach z różnymi serami i piklami, kabanosy francuskie pieczone w cieście, jajecznica z kabanosem argentyńskim i świeżym szczypiorkiem na tostach pszennych oraz sałatka z rukoli, świeżym mango i pikantnym salami z dressingiem balsamicznym. Robert Kantereit był nimi zachwycony.

Sałata cezar z chipsami z salami

Składniki :

50 g majonezu

10 g anchovis

1 obrany ząbek czosnku

3 jajka ugotowane na miękko

100 g sera parmezan

5 kromek chleba tostowego na grzanki

150 g salami w plastrach

1 główka sałaty rzymskiej

1/2 sałaty lodowej

Przygotowanie:

Sos: Na deskę wykładamy niewielkie rybki Anchois. Wystarczy je tylko drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać do nich majonez. Następnie dodajemy2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, 1/2 drobno posiekanego ząbka czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i sos jest gotowy .

Chipsy z salami oraz grzanki: Na zimnej patelni układamy plastry salami. Zaczynamy powoli podgrzewać patelnię. Pod wpływem ciepła tłuszcz z salami wytopi się. Kroimy pieczywo tostowe w kostkę 1x1 cm. Kiedy uzyskamy chrupiące podsmażone chipsy, zdejmujemy je z patelni . Na pozostałym na patelni aromatycznym tłuszczu podsmażamy wcześniej pokrojone pieczywo pszenne, dodajemy 1/2 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, podsmażamy pieczywo i otrzymujemy aromatyczne grzanki .

Sałatka: Rwiemy na kawałki sałatę lodową i rzymską i łączymy ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi składnikami, czyli sosem, grzankami i częścią chipsów salami. Na koniec kroimy jajka ugotowane na miękko, następnie układamy na sałatce. Całość obsypujemy płatkami parmezanu i pozostałymi chrupiącymi chipsami z salami. Sałatka gotowa.

Kabanosy na wykałaczkach z różnymi serami i piklami

Składniki:

3 opakowania po 175 g kabanosów w trzech smakach: francuskie, argentyńskie, amerykańskie

pikle: pieczarka marynowana, kukurydza marynowana, cebulka marynowana, czosnek marynowany, ogórki marynowane, oliwki zielone i czarne

sery: np. brie, camembert, blue cheese, cheddar

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy na niewielkie kawałki. Następnie nabijamy na wykałaczki według własnego uznania. Warto pamiętać, aby połączyć kabanos, pikle i ser na przemian.

Kabanosy francuskie pieczone w cieście

Składniki:

360 g kabanosów francuskich

250 g rozmrożonego ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie podsypujemy niewielką ilością mąki pszennej i rozwałkowujemy placek o grubości ok. 0,3 cm. Następnie kroimy go w długie paski o szerokości 0,5 cm. Kabanosy kroimy na 20 cm słupki, które następnie owijamy pojedynczo ciastem francuskim. Owinięte ciastem kabanosy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 170 st. C ok. 20 min. Upieczone kabanosy można serwować z ulubionymi sosami.

Jajecznica z kabanosem argentyńskim i świeżym szczypiorkiem na tostach pszennych

Składniki:

175 g kabanosów argentyńskich

6 jaj

1 mały pęczek szczypiorku

12 tostów pszennych

Przygotowanie:

Pieczywo pszenne opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Potrwa to ok. 5-8 min. W tym czasie kroimy kabanosy w bardzo drobne plasterki. Następnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonych kabanosów dodajemy jaja. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Pod sam koniec smażenia dodajemy drobno krojony szczypiorek. Wyjmujemy tosty opieczone na złoto-brązowy kolor i układamy na nich jajecznicę z kabanosami. Nakrywamy drugim tostem i dzielimy na skos za pomocą ostrego noża z ząbkami.

Sałatka z rukoli, świeżym mango i pikantnym salami z dressingiem balsamicznym

Składniki:

1/2 kg świeżej rukoli

100 gram salami

1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę lub paski

1 wyłuskany owoc granatu

20 ml octu balsamicznego

1 łyżka miodu

50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Dressing: Ocet balsamiczny mieszamy z miodem, dolewamy powoli oliwę z oliwek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sałatka: Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojone mango oraz plastry salami. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem. Mieszamy składniki i obsypujemy czerwonymi owocami granatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!