Sałata cezar z chipsami z salami
Składniki :
50 g majonezu
10 g anchovis
1 obrany ząbek czosnku
3 jajka ugotowane na miękko
100 g sera parmezan
5 kromek chleba tostowego na grzanki
150 g salami w plastrach
1 główka sałaty rzymskiej
1/2 sałaty lodowej
Przygotowanie:
Sos: Na deskę wykładamy niewielkie rybki Anchois. Wystarczy je tylko drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać do nich majonez. Następnie dodajemy2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, 1/2 drobno posiekanego ząbka czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i sos jest gotowy .
Chipsy z salami oraz grzanki: Na zimnej patelni układamy plastry salami. Zaczynamy powoli podgrzewać patelnię. Pod wpływem ciepła tłuszcz z salami wytopi się. Kroimy pieczywo tostowe w kostkę 1x1 cm. Kiedy uzyskamy chrupiące podsmażone chipsy, zdejmujemy je z patelni . Na pozostałym na patelni aromatycznym tłuszczu podsmażamy wcześniej pokrojone pieczywo pszenne, dodajemy 1/2 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, podsmażamy pieczywo i otrzymujemy aromatyczne grzanki .
Sałatka: Rwiemy na kawałki sałatę lodową i rzymską i łączymy ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi składnikami, czyli sosem, grzankami i częścią chipsów salami. Na koniec kroimy jajka ugotowane na miękko, następnie układamy na sałatce. Całość obsypujemy płatkami parmezanu i pozostałymi chrupiącymi chipsami z salami. Sałatka gotowa.
Kabanosy na wykałaczkach z różnymi serami i piklami
Składniki:
3 opakowania po 175 g kabanosów w trzech smakach: francuskie, argentyńskie, amerykańskie
pikle: pieczarka marynowana, kukurydza marynowana, cebulka marynowana, czosnek marynowany, ogórki marynowane, oliwki zielone i czarne
sery: np. brie, camembert, blue cheese, cheddar
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy na niewielkie kawałki. Następnie nabijamy na wykałaczki według własnego uznania. Warto pamiętać, aby połączyć kabanos, pikle i ser na przemian.
Kabanosy francuskie pieczone w cieście
Składniki:
360 g kabanosów francuskich
250 g rozmrożonego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Ciasto francuskie podsypujemy niewielką ilością mąki pszennej i rozwałkowujemy placek o grubości ok. 0,3 cm. Następnie kroimy go w długie paski o szerokości 0,5 cm. Kabanosy kroimy na 20 cm słupki, które następnie owijamy pojedynczo ciastem francuskim. Owinięte ciastem kabanosy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 170 st. C ok. 20 min. Upieczone kabanosy można serwować z ulubionymi sosami.
Jajecznica z kabanosem argentyńskim i świeżym szczypiorkiem na tostach pszennych
Składniki:
175 g kabanosów argentyńskich
6 jaj
1 mały pęczek szczypiorku
12 tostów pszennych
Przygotowanie:
Pieczywo pszenne opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Potrwa to ok. 5-8 min. W tym czasie kroimy kabanosy w bardzo drobne plasterki. Następnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonych kabanosów dodajemy jaja. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Pod sam koniec smażenia dodajemy drobno krojony szczypiorek. Wyjmujemy tosty opieczone na złoto-brązowy kolor i układamy na nich jajecznicę z kabanosami. Nakrywamy drugim tostem i dzielimy na skos za pomocą ostrego noża z ząbkami.
Sałatka z rukoli, świeżym mango i pikantnym salami z dressingiem balsamicznym
Składniki:
1/2 kg świeżej rukoli
100 gram salami
1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę lub paski
1 wyłuskany owoc granatu
20 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dressing: Ocet balsamiczny mieszamy z miodem, dolewamy powoli oliwę z oliwek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sałatka: Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojone mango oraz plastry salami. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem. Mieszamy składniki i obsypujemy czerwonymi owocami granatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN