Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami
Składniki na stek z antrykotu:
- stek z antrykotu Sokołów
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 - 50 g masła
 - kilka gałązek pietruszki
 - kilka gałązek koperku
 - mała cebula
 - 2-3 łyżki masła
 - 2 pieczarki portobello
 - 300 g boczniaków
 - 2-3 ząbki czosnku
 - płatki papryki chilli
 
Jak przygotować stek z antrykotu:
Zioła posiekać, wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Przy pomocy foli spożywczej zwinąć w roladkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Cebulkę podsmażyć na maśle, grzyby pokroić w grube plastry i dodać do cebulki. Smażyć razem, aż grzyby zmiękną, pod koniec dodać posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.
Stek osuszyć, przyprawić solą i i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, po minucie z każdej strony, a następnie w zależności, jak chcemy mieć wysmażony, obracać co 10-15 sekund i dosmażać. Zdjąć z patelni i zostawić na 2-3 minuty, żeby odpoczął. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w plastry, ułożyć na grzybach, na wierzchu położyć kilka plasterków masła.
Club sandwich ze schabem ze śliwką
Składniki na club sandwich:
- schab z szynką Sokołów
 - 10 kromek maślanego pieczywa
 - musztarda francuska
 - majonez
 - kimchi
 - ogórki piklowane
 - cebulka perłowa ze słoika
 - czarne oliwki
 
Jak przygotować club sandwich:
Z kromek chleba odkroić skórki i opiec na patelni, żeby były lekko chrupiące. Połowę kromek posmarować musztardą, a drugą majonezem. Na pięć kromek nałożyć po kilka plastrów schabu ze śliwką, kimchi i plasterki ogórka. Przykryć pozostałym pieczywem. W dwóch miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Na każdy patyczek można nabić cebulkę, ogórki oraz oliwki.
Cielęcina w szynce
Składniki na cielęcinę w szynce:
- 400 g schabu cielęcego Sokołów
 - 2 opakowania karkówki sarmackiej Sokołów
 - około 8-10 listków szałwii
 - sól i pieprz
 - oliwa
 - masło
 - kieliszek białego wytrawnego wina
 - szalotka
 - 2 łyżki kaparów
 
Jak przygotować cielęcinę w szynce:
Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć listek szałwii i obłożyć z jednej i drugiej strony plasterkiem karkówki sarmackiej. Ponownie lekko rozklepać tłuczkiem, żeby wędlina „przykleiła” się do mięsa.
Rozgrzać na patelni oliwę z masłem i usmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć i podlać winem. Zredukować do konsystencji sosu, pod koniec dodać kapary.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta
Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski