Materiał promocyjny

Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

10 lat gotowania w „Dzień Dobry TVN”
Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami, club sandwich ze schabem ze śliwką oraz cielęcina w szynce - same nazwy dań sprawiają, że aż ślinka cieknie. Pyszne mięsne potrawy przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Poznaj jego niezwykłe przepisy.

Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami

Składniki na stek z antrykotu:

  • stek z antrykotu Sokołów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 50 g masła
  • kilka gałązek pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 pieczarki portobello
  • 300 g boczniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płatki papryki chilli

Jak przygotować stek z antrykotu:

Zioła posiekać, wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Przy pomocy foli spożywczej zwinąć w roladkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Cebulkę podsmażyć na maśle, grzyby pokroić w grube plastry i dodać do cebulki. Smażyć razem, aż grzyby zmiękną, pod koniec dodać posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.

Stek osuszyć, przyprawić solą i i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, po minucie z każdej strony, a następnie w zależności, jak chcemy mieć wysmażony, obracać co 10-15 sekund i dosmażać. Zdjąć z patelni i zostawić na 2-3 minuty, żeby odpoczął. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w plastry, ułożyć na grzybach, na wierzchu położyć kilka plasterków masła.

Club sandwich ze schabem ze śliwką

Składniki na club sandwich:

  • schab z szynką Sokołów
  • 10 kromek maślanego pieczywa
  • musztarda francuska
  • majonez
  • kimchi
  • ogórki piklowane
  • cebulka perłowa ze słoika
  • czarne oliwki

Jak przygotować club sandwich:

Z kromek chleba odkroić skórki i opiec na patelni, żeby były lekko chrupiące. Połowę kromek posmarować musztardą, a drugą majonezem. Na pięć kromek nałożyć po kilka plastrów schabu ze śliwką, kimchi i plasterki ogórka. Przykryć pozostałym pieczywem. W dwóch miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Na każdy patyczek można nabić cebulkę, ogórki oraz oliwki.

Cielęcina w szynce

Składniki na cielęcinę w szynce:

  • 400 g schabu cielęcego Sokołów
  • 2 opakowania karkówki sarmackiej Sokołów
  • około 8-10 listków szałwii
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • masło
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • szalotka
  • 2 łyżki kaparów

Jak przygotować cielęcinę w szynce:

Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć listek szałwii i obłożyć z jednej i drugiej strony plasterkiem karkówki sarmackiej. Ponownie lekko rozklepać tłuczkiem, żeby wędlina „przykleiła” się do mięsa.

Rozgrzać na patelni oliwę z masłem i usmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć i podlać winem. Zredukować do konsystencji sosu, pod koniec dodać kapary.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości