Materiał promocyjny

Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

10 lat gotowania w „Dzień Dobry TVN”
Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami, club sandwich ze schabem ze śliwką oraz cielęcina w szynce - same nazwy dań sprawiają, że aż ślinka cieknie. Pyszne mięsne potrawy przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Poznaj jego niezwykłe przepisy.

Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami

Składniki na stek z antrykotu:

  • stek z antrykotu Sokołów
    • sól i pieprz
      • olej do smażenia
        • 50 g masła
          • kilka gałązek pietruszki
            • kilka gałązek koperku
              • mała cebula
                • 2-3 łyżki masła
                  • 2 pieczarki portobello
                    • 300 g boczniaków
                      • 2-3 ząbki czosnku
                        • płatki papryki chilli

                          Jak przygotować stek z antrykotu:

                          Zioła posiekać, wymieszać z masłem, solą i pieprzem. Przy pomocy foli spożywczej zwinąć w roladkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

                          Cebulkę podsmażyć na maśle, grzyby pokroić w grube plastry i dodać do cebulki. Smażyć razem, aż grzyby zmiękną, pod koniec dodać posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.

                          Stek osuszyć, przyprawić solą i i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, po minucie z każdej strony, a następnie w zależności, jak chcemy mieć wysmażony, obracać co 10-15 sekund i dosmażać. Zdjąć z patelni i zostawić na 2-3 minuty, żeby odpoczął. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w plastry, ułożyć na grzybach, na wierzchu położyć kilka plasterków masła.

                          Club sandwich ze schabem ze śliwką

                          Składniki na club sandwich:

                          • schab z szynką Sokołów
                            • 10 kromek maślanego pieczywa
                              • musztarda francuska
                                • majonez
                                  • kimchi
                                    • ogórki piklowane
                                      • cebulka perłowa ze słoika
                                        • czarne oliwki

                                          Jak przygotować club sandwich:

                                          Z kromek chleba odkroić skórki i opiec na patelni, żeby były lekko chrupiące. Połowę kromek posmarować musztardą, a drugą majonezem. Na pięć kromek nałożyć po kilka plastrów schabu ze śliwką, kimchi i plasterki ogórka. Przykryć pozostałym pieczywem. W dwóch miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Na każdy patyczek można nabić cebulkę, ogórki oraz oliwki.

                                          Cielęcina w szynce

                                          Składniki na cielęcinę w szynce:

                                          • 400 g schabu cielęcego Sokołów
                                            • 2 opakowania karkówki sarmackiej Sokołów
                                              • około 8-10 listków szałwii
                                                • sól i pieprz
                                                  • oliwa
                                                    • masło
                                                      • kieliszek białego wytrawnego wina
                                                        • szalotka
                                                          • 2 łyżki kaparów

                                                            Jak przygotować cielęcinę w szynce:

                                                            Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć listek szałwii i obłożyć z jednej i drugiej strony plasterkiem karkówki sarmackiej. Ponownie lekko rozklepać tłuczkiem, żeby wędlina „przykleiła” się do mięsa.

                                                            Rozgrzać na patelni oliwę z masłem i usmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć i podlać winem. Zredukować do konsystencji sosu, pod koniec dodać kapary.

                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                            Zobacz też:

                                                            Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

                                                            Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

                                                            Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!

                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana