Przepisy kulinarne

Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta 

Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta 

Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTVN

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.

Sałatka jarzynowa z kukurydzą i groszkiem

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ korzenia selera
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone, 1/4 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki sosu sriracha lub ostrego chili, sól, pieprz

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

  1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (tak, żeby się nie rozpadały). Jaja gotujemy na twardo. 
  2. Groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  3. Kiedy warzywa się ugotują, odstawiamy do ostudzenia i obieramy je. 
  4. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę i całość dobrze mieszamy.
  6.  Odstawiamy na 1 godzinę, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.

Świąteczna pieczeń z kukurydzą

Składniki na świąteczną pieczeń z kukurydzą:

  • ok. 1.5 kg rostbefu w kawałku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczek soli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju do obsmażenia mięsa
  • 1 łyżka masła

Dodatek z kukurydzy:

  • 1 puszka kukurydzy
  • zielone części z jednego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili 
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania świątecznej pieczeni z kukurydzą:

  1. Wołowinę oprószamy odrobiną pieprzu. 
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, stawiamy na mocnym ogniu i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. 
  3. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany rozmaryn, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki, wędzoną paprykę oraz pieprz. 
  4. Ściągamy mięso z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy dokładnie powstałą marynatą oraz posypujemy solą. 
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 90 minut. 
  6. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i lekko szklimy. Następnie wrzucamy posiekane liście pora i delikatnie całość obsmażamy. Po 3 minutach dodajemy dobrze odsączoną kukurydzę z puszki, pieprz i sól. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę masła. Całość smażymy ok. 4 minut. 
  7. Gdy pieczeń będzie gotowa wyciągamy z pieca i posypujemy kukurydzą dookoła.

Ciasto kukurydziane

Składniki na ciasto kukurydziane:

  • 230 g kukurydzy z puszki
  • ½ szklanki mleka
  • 62,5 g masła
  • 90 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jogurt grecki (do serwowania)

Sposób przygotowania ciasta kukurydzianego:

  1. Masło ucieramy z cukrem. 
  2. Kukurydzę zalewamy mlekiem i blendujemy. 
  3. W misce ucieramy mikserem masło z ¾ cukru. Następnie dodajemy żółtka – ucieramy. 
  4. Kolejno, bardzo powoli, dodajemy mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia. Po wymiksowaniu wyłączamy mikser i ręcznie wtłaczamy mleko zblendowane z kukurydzą. 
  5. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę jak do bezy i tak ubitą dodajemy do masy z żółtek. 
  6. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

Meksykańska sałatka z kukurydzy

Składniki na meksykańską sałatkę z kukurydzy:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • 1 awokado
  • 1 szklanka kolendry
  • sok 2 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 chili habanero (opcjonalnie)

Sposób przygotowania sałatki meksykańskiej z kukurydzy:

  1. Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę. 
  2. Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Awokado również kroimy w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno siekamy. 
  3. Wszystko składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz, jeśli lubimy, możemy dodać drobno posiekaną chili habanero. 
  4. Oliwę, sok z limonki oraz miód łączymy ze sobą i powstałym dresingiem skrapiamy całość i dokładnie mieszamy.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

Jak zrobić krokiety z kapustą? Dwa sprawdzone przepisy

Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Co sądzisz o tym artykule?
226
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0