Materiał promocyjny

Dania pachnące masłem. Poznaj niestandardowe przepisy Davida Gaboriauda

Gotowanie i pieczenie na maśle
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?

Pierogi z suszonymi śliwkami i migdałami polane masłem palonym z makiem

Składniki na pierogi z suszonymi śliwkami polane masłem palonym z makiem

  • 300 g mąki pszennej
    • łyżka oleju
      • wrzątek
        • 50 g masła
          • 2 łyżki maku

            Składniki na farsz do pierogów

            • 200 g suszonych śliwek
              • szklanka Porto
                • 150 g migdałów
                  • 2 łyżki miodu
                    • łyżeczka cynamonu
                      • szczypta soli

                        Przygotowanie pierogów z suszonymi śliwkami polanych masłem palonym

                        1. Suszone śliwki i migdały drobno posiekaj. Migdały można rozgnieść w moździerzu lub zmiksować.
                          1. Do rondelka wlej Porto, dodaj posiekane śliwki i gotuj, aż Porto wyparuje. Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z migdałami, miód i cynamon.
                            1. W misce wymieszaj mąkę z olejem. Wlej stopniowo wrzątek do miski z mąką i wyrabiaj ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od mąki, dodawaj większą ilości wrzątku) by łatwo można było je formować.
                              1. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
                                1. Po rozwałkowaniu (na grubość około 3 milimetry) wytnij krążki szklanką. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczką farsz, a następnie zlep brzegi.
                                  1. Pierogi gotuj w dużej ilości wody przez ok. 1-2 min. do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
                                    1. Wyjmij pierogi z wody i serwuj je z palonym masłem. Posyp pierogi makiem.

                                      Zapiekanka z ziemniaków i sera

                                      Składniki na zapiekankę z serem

                                      • 1 kg ziemniaków
                                        • 50 g masła + 10 g do smarowania foremkę
                                          • 100 g sera Cheddar
                                            • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
                                              • ok 400 ml śmietanki 30%
                                                • sól, pieprz
                                                  • świeży tymianek

                                                    Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków i sera

                                                    1. Obrane ziemniaki pokrój na cienkie talarki (możesz je pokroić mandoliną) i wymieszaj je solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
                                                      1. Zetrzyj cheddar.
                                                        1. Posmaruj masłem prostokątną foremkę.
                                                          1. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp je startym cheddarem i przykryj kolejną warstwą sera. Powtórz te czynności 3 razy.
                                                            1. Na koniec zalej ziemniaki śmietanką i posyp górę zapiekanki resztę sera.
                                                              1. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45-55 min.
                                                                1. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
                                                                  1. Serwuj zapiekankę ze świeżym tymiankiem.

                                                                    Scones z kremem maślanym

                                                                    Składniki na scones z kremem maślanym:

                                                                    Scones:

                                                                    • 250 g mąki pszennej typu 480
                                                                      • 125 ml mleka
                                                                        • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
                                                                          • 50 g roztopionego masła
                                                                            • łyżka cukru
                                                                              • szczypta soli
                                                                                • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

                                                                                  Dodatki:

                                                                                  • 150 g miękkiego masła
                                                                                    • 120-150 g cukru pudru
                                                                                      • 100 g białej czekolady
                                                                                        • konfitura truskawkowa

                                                                                          Przygotowanie scones z kremem maślanym:

                                                                                          1. Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
                                                                                            1. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką.
                                                                                              1. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
                                                                                                1. Odstaw na 30 minut.
                                                                                                  1. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem.
                                                                                                    1. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.
                                                                                                      1. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
                                                                                                        1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
                                                                                                          1. Ubij masło i dodaj stopniowo cukier puder, cały czas czas mieszając, do całkowitego połączenia.
                                                                                                            1. Na koniec wymieszaj z ostudzoną białą czekoladą. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
                                                                                                              1. Scones przekrój na dwie części. Szprycuj kremem maślanym i serwuj z dodatkiem konfitury truskawkowej.

                                                                                                                Krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym

                                                                                                                Składniki na krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym:

                                                                                                                • 16 szt. krewetek black tiger (surowe, odmrożone bez głowy)
                                                                                                                  • 50 g zimnego solonego masła
                                                                                                                    • szczypta szafranu
                                                                                                                      • 1 cytryna (skórki i sok)
                                                                                                                        • 100 ml białego wytrawnego wina (np. Chardonnay)
                                                                                                                          • garść linguine
                                                                                                                            • 8 szt. pomidorków koktajlowych
                                                                                                                              • ząbek czosnku
                                                                                                                                • łyżka oliwy
                                                                                                                                  • łyżka posiekanej natki pietruszki
                                                                                                                                    • sól

                                                                                                                                      Przygotowanie krewetek z linguine i sosem maślano-szafranowym:

                                                                                                                                      1. Szafran ucieraj w moździerzu a następnie wymieszaj z winem.
                                                                                                                                        1. Wlej wino do rondelka lub na patelni i gotuj, aż alkohol odparuje. Następnie dodawaj stopniowo kawałki zimnego masła, mieszając z winem do całkowitego połączenia. Na koniec dopraw sos do smaku solą, skórkami i skrop sokiem z cytryny.
                                                                                                                                          1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
                                                                                                                                            1. Obierz krewetki i odsącz je na ręczniku papierowym, następnie dopraw je solą.
                                                                                                                                              1. Pomidorki pokrój na pół i podsmaż je minutę na oliwie.
                                                                                                                                                1. Dodaj krewetki, podsmażaj przez minutę z obu stron. Dodaj czosnek i dopraw solą.
                                                                                                                                                  1. Linguine gotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i wymieszaj z krewetkami, pomidorkami, czosnkiem i sosem maślano-szafranowym.
                                                                                                                                                    1. Posyp posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu.

                                                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                                      Szybki obiad według Mariety Mareckiej

                                                                                                                                                      Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

                                                                                                                                                      Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                      Źródło: David Gaboriaud

                                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości