Materiał promocyjny

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Smacznie i zdrowo
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca MasterChefa, Grzegorz Zawierucha, który przygotuje smaczne i zdrowe dania. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować jajka faszerowane na dwa sposoby, kurczaka w sosie pomidorowym z mozarellą oraz pyszny deser - mandarynki z musem czekoladowym i pistacjami.

Mandarynki z musem czekoladowym, ganache i prażonymi pistacjami

Składniki na mandarynki z musem czekoladowym:

Mus czekoladowy:

  • 3 jaja
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 10 g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 proc.
  • 3 łyżki cukru

Ganache:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Marmolada mandarynkowa:

  • 10 mandarynek + skórki z mandarynek, które użyjemy do deseru
  • 1,5 szklanki cukru
  • cytryna
  • 1/2 szklanki wody

Do serwowania:

  • garść pistacji
  • łyżka soli w płatkach
  • 6 mandarynek

Jak przygotować mandarynki z musem czekoladowym:

Mus: masło i czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła. Odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka wkładamy do dużej miski, żółtka do mniejszej. Żółtka ucieramy na kogel mogel. Śmietanę ubijamy na sztywno i wkładamy na chwilę do lodówki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Dokładnie ubijamy aż powstanie jednolita sztywna piana. Do ubitej śmietany dodajemy żółtka i mieszamy razem, następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę (musi ciągle być płynna). Całość dobrze ze sobą mieszamy. Do ubitej masy czekoladowo kremowej dodajemy 1 łyżkę białek ubitych na sztywno. Mieszamy ze sobą, a następnie masę wlewamy do piany z białek i bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Ganache: śmietanę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej posiekaną czekoladę i przyprawy. Aby podkreślić smak, możemy dodać odrobinę soli. Kiedy śmietana i czekolada dobrze się połączą, odstawiamy do ostygnięcia.

Marmolada mandarynkowa: mandarynki i cytrynę kroimy na pół, wyciągamy pestki i wyciskamy sok. Następnie za pomocą łyżki wyciągamy błoniaste pozostałości, aby zostały same skórki. Skórki kroimy na cienkie paseczki (julienne). Do garnka z grubym dnem wlewamy sok z cytrusów i zagotowujemy. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godz. W razie potrzeby dolewamy wody.

Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Na talerzu za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką nakładamy ganache, na wierzchy układamy 4 cząstki mandarynki, obok kładziemy 2 łyżki musu czekoladowego i marmoladę z mandarynek. Całość posypujemy siekanymi pistacjami i kilkoma płatkami soli.

Deser jest inspirowany daniem pana Marcina. Należy on do grona 22 Superbohaterów, którzy na co dzień działają w sklepach na rzecz propagowania zdrowych nawyków, organizują akcje charytatywne, społeczne, zachęcają do działań ekologicznych.

Kim są Superbohaterowie?

Superbohaterowie to grupa pracowników Carrefour którzy swoją codzienną pracę i zaangażowanie łączą z pasją i kreatywnym działaniem. Angażują się w akcje dotyczące Transformacji Żywieniowej i Act For Food. Działają na rzecz niemarnowania żywności i akcje Zero Waste, dbają o środowisko a także są wolontariuszami i udzielają się niosąc pomoc potrzebującym. Tworzą wiele działań w swoich sklepach jak również na rzecz lokalnych społeczności. Zarażają swoją pasją i angażują w działania zarówno całe ekipy jak i klientów. Tworzą eventy na temat zdrowia i ekologii a także organizują akcje charytatywne. Wychodzą ze swoimi działaniami na zewnątrz dumnie dzieląc się radością, chęcią pomocy i wspólnie z Carrefour edukują na temat zdrowego stylu życia. To grupa ludzi, którzy są inspiracją dla innych. Wszystkie działania skupione są wokół idei sieci Act For Food. Są to działania prowadzone na zasadzie na wolontariatu pracowniczego. Superbohaterem może zostać każdy, kto chce się zaangażować, ma swoje prywatne pasje, hobby związane z pomaganiem, ekologią, zdrowym odżywianiem i chce te pasje przekazać innym. Aktualnie mamy 22 Superbohaterów w całej Polsce.

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Składniki na jajka faszerowane:

  • 8 jajek wiejskich
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masło
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 jajko do panierowania
  • pieprz, sól

Jak przygotować jajka faszerowane:

Ugotować jajka na twardo i wystudzić. Ostrym nożem przekroić jajka na pół starając się nie uszkodzić skorupek (skorupki zachować). Ostrożnie łyżeczką wydrążyć jajka do miseczki i rozdrobnić widelcem na gładką masę. Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki. Do jednej części dodać drobno pokrojony szczypiorek, szynkę , łyżeczkę majonezu i pól łyżeczki musztardy , doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej części masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i uprzednio starte na drobnej tarce i podsmażone na maśle pieczarki . Następnie dodać łyżeczkę majonezu i pól łyżeczki musztardy , doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić farszami skorupki jajek. Na patelni rozgrzać masło. Na jednym talerzyku roztrzepać jajko , na drugim wysypać tartą bułkę. Każdą połówkę jajka umoczyć delikatnie (od strony farszu) w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Układać na rozgrzanym maśle i powoli smażyć ok. 5 - 6 minut.

Kurczak w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki do kurczaka w sosie pomidorowym:

  • 2 duże jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 3 duże piersi z kurczaka
  • szklanka bułki tartej Panko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki świeżego startego parmezanu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 szklanki oliwy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Składniki do zapieczenia:

  • 250 g sera mozzarella w plasterkach
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

Jak przygotować kurczaka z sosem pomidorowym:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy poziomo na pół aby powstało 6 cienkich filetów i wkładamy do roztrzepanych jaj. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie w osobnej misce mieszamy panko, bułkę tartą, parmezan oraz czosnek granulowany. Filety kurczaka obtaczamy w bułce i smażymy po 1.5 minuty z każdej strony. Odkładamy na bok.

Sos: do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, lekko szklimy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach wlewamy passatę, dodajemy zioła, sól i pieprz oraz jedną łyżeczkę cukru. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut.

Zapiekanka: w naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone filety z kurczaka. Na każdym z nich kładziemy po 2 łyżki sosu pomidorowego, 2 plastry mozzarelli oraz posypujemy startym parmezanem i posiekaną bazylią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekamy ok. 15 minut.

Zobacz także:

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości