Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, Andrzej Polan poleca dania z ziemniakami w roli głównej: placki oraz kotlety ziemniaczane z mizerią z jabłkiem. Smacznego!
Zaskocz domowników i przygotuj warzywne burgery. Janek Kuroń prezentuje przepisy na kotlety z soczewicy, ciecierzycy i ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym. Pycha!
Granola domowa to szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest idealną przekąską dla tych, którzy podjadają między posiłkami. Skomponowana z naturalnych zbóż, z dodatkiem miodu lub suszonych owoców jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Mogą po nią sięgać nawet cukrzycy. To zdrowa alternatywa dla słodyczy i musli. Sprawdź, jak przygotować domową granolę. Jeden z przepisów zaproponował kucharz Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Kto z nas nie zna lanych klusek? Wszyscy chyba pamiętamy je z dzieciństwa, bo pływały w rosole. Ale okazuje się, że nie tylko tam muszą pływać. Andrzej Polan przygotuje różne wariacje na temat klusek i lanego ciasta. Łatwe, szybkie, do zrobienia z dziećmi, a jak się okazuje - może być nawet bardzo pięknie podanym daniem.
Nie lubisz marnować jedzenia i cenisz kreatywne gotowanie? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z resztek. Przygotuj: jaja w panierce, pampuchy z farszem, "keks" z resztek ciast.
Niecodzienne czasy i święta, jednak żurek, jako tradycyjne danie, musi zagościć na wielkanocnym stole. Prawdziwy, aromatyczny, kwaśny i gorący. Michał Rey wraz z przyjaciółmi zdradził, jak wykonać idealny żurek.
Śledź jest potrawą postną od dawna spożywaną w Wielki Piątek. Kilka sposobów na przyrządzenie tej smacznej ryby zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.
Dżem i powidła w roli głównej dań Grzegorza Zawieruchy. Przygotuj suflet truskawkowy, wegański pasztet w cieście z sosem wiśniowym, pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym. Pycha!
Goszczą na wielkanocnym stole w niemal każdym polskim domu. W kuchni Dzień Dobry TVN vlogerka Sylwia Machnik zdradziła swoje przepisy na jaja faszerowane w różnych odsłonach.
Wędzonki i inne pyszności. Święta Wielkanocne za pasem, więc komponowanie menu czas zacząć! W naszej kuchni Piotr Kucharski, zwycięzca II edycji „Gotuj o wszystko” pokazał, że świąteczna wędlina to nie tylko płasko ułożone plastry na talerzu, lecz także chleb upieczony z kostkami chorizo i kiełbasa duszona w ciemnym piwie. A dla prawdziwych fanów wędzonek – sposób na urządzenie domowej wędzarni.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to niekwestionowany król wielkanocnych potraw. Od wielu lat gości na polskich stołach i ciężko sobie wyobrazić święta bez jego udziału. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku.
Zaskocz domowników i przygotuj domowe wędliny. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy i dowiedz się jak przygotować faszerowany boczek, galantynę z kurczaka, szynkę w glazurze miodowo-klonowej oraz chrzan do mięsa.
Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Wystarczy dodać kilka składników, żeby ta prosta potrawa stała się oryginalną, smaczną przekąską. Dowodem na to jest przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – to doskonały pomysł na świąteczne spotkania przy stole, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do śniadania albo smakowita przystawka na imprezę!
Wielkanocne wypieki. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za desery, które uprzyjemnią nam święta i zachwycą nasze podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i aktorka Magdalena Wójcik przygotowały propozycje przepysznych ciast wielkanocnych. Oto one: mazurek śliwkowo-czekoladowy, małe babeczki drożdżowe z lukrem, biszkopt z makiem i serniczki bakaliowe. Palce lizać! Jakie jest Wasze ulubione ciasto?
Ciasta wielkanocne w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? Opowiedział o tym mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.
Mazurki wielkanocne to jeden z obowiązkowych deserów na święta wielkanocne. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wraz ze swoimi pomocnikami z MasterChef Junior przygotowała mazurki. Wyobrażacie sobie wielkanocny stół bez mazurka? My też nie! Zobaczcie, mazurki w wykonaniu Ani, Gabrysi i Norberta. Co powiecie na mazurka z białą czekoladą i wiśniami, mazurka czekoladowo-śliwkowego oraz mazurka cytrynowego?
Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy.
Przepisy na kluski według Jaśka Kuronia. Zobacz, jak przygotować kopytka, kluski kładzione, leniwe, prażuchy czy kluski szare. To proste i pyszne dania.
W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz.
Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery.
Zamknięte restauracje i olbrzymie zapasy spowodowały, że wiele osób odkrywa kulinarny talent. Jakie jest ulubione danie Polaków ? Oczywiście - pizza. Ale pizza a’ la Polan to zupełnie nowe smaki. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana!
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić, wykorzystując to co mamy w lodówce. W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował kilka propozycji. Na naszym stole pojawiły się: makaron świderki z kukurydzą i kabanosem, spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem oraz makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami. Smacznego!
Poznaj proste przepisy na dania wegetariańskie. Piotr Kucharski przygotował zupę fasolową z chlebem, zieloną soczewicę ze słodkimi ziemniakami, warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym. Przygotuj zdrowe dania z warzywami w roli głównej.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj danie z mrożonek warzywnych. Kasia Bukowska w kuchni Dzień dobry TVN proponuje: wiosenną zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastę curry, klops z warzywami i słodką glazurą, tartę serową z warzywami i Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka i uczestniczka I edycji Masterchefa, Monika Goździalska, przygotowała wałówkę dla naszej ekipy, która dziś wyrusza w trasę po Polsce! Zamiast klasycznych kanapek blogerka zapakowała do pudełek sandwicze na zimno z grillowanym kurczakiem, dla tych co nie jedzą mięsa - z łososiem, placki z cukinii z sosem jogurtowo - ziołowym, roladki biszkoptowe ze szpinakiem i łososiem, a także szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe.
Lukier cytrynowy jest niezbędny do pierniczków i pączków, ale pokrywa się nim także inne ciasta, np. babkę wielkanocną, piernik czy sernik. Oprócz klasycznego przepisu na lukier cytrynowy istnieją także wersje kolorowe. Sprawdź, jak je zrobić. Trudniejszy jest przepis na lukier gotowany. Również znajdziesz go poniżej. Zobacz też, jak zrobić lukier bez cukru.
Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 330 lat. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.
Do sernika na kruchym spodzie potrzebujemy mąki pszennej z ewentualnym dodatkiem krupczatki lub mąki ziemniaczanej. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie uda się znakomicie, jeśli użyjemy prawdziwego masła (odpowiednio schłodzonego), którego część można zastąpić smalcem.
Desery na słodko i na wytrwanie z dżemem lub powidłami. Poznaj przepisy szefa kuchni na kruche ciasto z dżemem wiśniowym i kozim serem, torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym lub panna cottę z powidłami węgierkowymi.