Nie każdy lubi Walentynki. Do takich osób należy m.in Piotr Kucharski. Specjalnie dla osób, które podzielają jego uczucia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy antywalentynkowe - burgera, krażki cebulowe i danie fasolowe. Dlaczego właśnie je wybrał? Sprawdźcie sami...
Dziś Anna Starmach nawiązuje do kuchni amerykańskiej, bardzo prostej, dla dzieci. Proponuje sernik, bo to pierwsze cisto, które upiekła w dzieciństwie, w wersji amerykańskiej oczywiście. Czym różni się on od naszego tradycyjnego sernika? Jak samemu przygotować w domu chleb? Skorzystajcie z przepisów i porad Anny Starmach!
Naleśniki z serem są najbardziej popularne. Ser można przyrządzić na wiele sposobów, tak by za każdym razem smakował inaczej. Dzięki temu naleśniki z serem to danie idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko zależy od sposobu ich podania.
Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany z domowym majonezem, domowy majonez, schabowe inaczej. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Maciej Barton, szef kuchni, który zajął II miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategoriach danie główne i przystawka! Poznajcie jego przepisy!
Magdalena Perzeyna i Piotr Janusz, dietetycy z poradni Dietican, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy.
Sezon komunijny w pełni. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Agatę Stankiewicz i Małgorzatę Nagat, które przygotowały komunijne słodkości, których nie może zabraknąć na rodzinnym przyjęciu. Na naszym stole pojawiły się: babeczki cytrynowe i waniliowe oraz tort rafaello. Pycha!
Dwóch ojców: Bartosz Obuchowicz i Piotr Kucharski, dwoje dzieci: Marianna Obuchowicz i Wiktor Kucharski, jedna kuchnia: kuchnia Dzień Dobry TVN - zobaczcie jak to się skończyło :D
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!
W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!
Mikołajkowe pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował Piotr Kucharski. Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki, babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym, konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu, chutney z truskawek oraz mus czekoladowy z wiśniami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN - zwycięzca 8. edycji programu MasterChef. Grzegorz Zawierucha gotuje dla naszych widzów: krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą, quiche lorraine, sałatkę z cykorii i ciasto marchewkowe.
Stawia na nogi, rozgrzewa i inhaluje. Gorąca i ożywcza zupa, trochę jak sos, jest prawdziwą chlubą kucharza i sprawdzianem jego umiejętności. Najlepsze, gotowane na prawdziwych głębokich bulionach, są doskonałe w mroźne dni. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak polecają zupy z czterech stron świata.
Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką.
Kartofel, pyra, bulwa, grula czy wreszcie ziemniak, to tylko niektóre z nazw rośliny, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Co można przyrządzić z ziemniaków? O to zapytaliśmy kucharzy: Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.
Swego czasu Robert Sowa razem z Marcinem Budynkiem i ś.p. Maciejem Kuroniem ustanowili rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba. Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali potrawy rybne, które można przyrządzić na grillu.
Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotował letnie smaki. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką, chłodnik z ogórka małosolnego z tłuczonymi ziemniakami, jabłkami i wędzonym dorszem oraz koszyczki z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i jagodami.
A na pewno takie proponowane przez zwyciężczynię "Gotuj o wszystko" Annę Starmach. Według Ani "śniadanie na szczęście" powinno zawierać dużo sytego białka i węglowodanów oraz oczywiście coś słodkiego!
Przepiórka z sosem z owoców leśnych i czekolady, babeczki z bazyliowym pesto i truskawkami, tatar z łososia w jałowcowym dymie oraz orzeźwiający napój z pietruszki, pokrzywy, bananów i cytryny. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska – zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa oraz Paweł „Biba” Binkiewicz.
Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.
Na upalne dni coś chłodnego i orzeźwiającego - chłodniki - polecają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne, jesienne potrawy z sezonowych warzyw. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: faszerowane cukinie, gulasz warzywny i placuszki dyniowe z kozim serem.
Kanapeczki z pastą łososia i chrzanu, z pastą z fety, chilli i orzechów, z pastą z groszczku, to tylko niektóre propozycje kuchni "finger food", które przygotowała dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Joanna Prus. Joanna wytłumaczyła również skąd wzięła się nazwa "Finger food". Od razu wyjaśniamy, że nie chodzi o obcinanie palców ;)
Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupę z ziołami, kurczakiem i kiełbasą, zupę podwójnie groszkową, ciasto czekoladowe z bazylią oraz boczek z dresingiem ziołowym i selerem. A wszystkie zioła wprost z domowego ogródka!
Oranże sprawdzają się nie tylko w modzie. Pomarańcze idealne nadają się na śniadanie, farsz do bułeczek oraz, przede wszystkim, na zdrowy i pełen witamin sok. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował ciasto pomarańczowe, pomarańczową owsiankę oraz udowodnił, że skórka z pomarańczy wcale nie musi lądować w koszu na śmieci, a efekt skórki pomarańczowej to nie tylko znienawidzony przez kobiety cellulit.
Polska będzie przewodniczyć Unii Europejskiej. Przywilejem kraju sprawującego tę misję będzie także organizowanie nieformalnych spotkań na swoim terenie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który wymyślił, opracował i zaakceptował dania, które będą serwowane podczas tych spotkań.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Anię Dziewit-Miller i Marcina Mellera. Małżeństwo przygotowało dla nas ulubione potrawy.
Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni Dzień Dobry TVN goscilismy Karinę Zuchorę, finalistkę programu MasterChef. Karina oprócz wątróbki przygotowała jeszcze pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami. Macie ochotę?