W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, które będą wprost idealne na podwieczorek. Co powiecie na budyń waniliowy z malinami? Czy Wam też ten przepis przypomina czasy dzieciństwa?
Ciasto karpatka to jedno z tradycyjnych, dobrze nam znanych ciast. Składa się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi umieszcza się puszysty budyniowy krem. Klasyczny przepis na karpatkę można modyfikować, dodając między innymi ulubione owoce, orzechy czy czekoladę.
W kuchni Dzień dobry TVN gotował nowy ambasador Izraela - Alexandra Ben-Zvi. To jego druga misja dyplomatyczna w naszym kraju. To on otwierał Ambasadę Izraela w Polsce w 1989 roku. W naszej kuchni przygotował klasyczne potrawy kuchni izraelskiej.
Panini należy do popularnych, włoskich przekąsek. To prosta, opiekana kanapka z bogatym wnętrzem, poddana wysokiej temperaturze. Popularne przepisy na panini opierają się często na włoskich produktach, jednak można je modyfikować w zależności od gustu.
Stek z kalafiora z pesto i smażoną brukselką, sałatka z kolorowych kalafiorów z salsą verde i ziołami, duszona brukselka z bekonem, tymiankiem i grzybami oraz krem brokułowy z wędzonym łososiem i śmietaną. Jak zrobić steki z kalafiora i przygotować pyszny krem z brokułów? W kuchni Dzień dobry TVN gotował Sebastian Olma.
Liofilizacja to proces, którego istotą jest usunięcie wody z produktu. Pozwala na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów w żywności, a tym samym wydłuża okres jej przydatności do spożycia. Liofilizacja owoców i warzyw oraz innych produktów żywnościowych nie powoduje zmian kaloryczności i wartości odżywczej.
Przepis na charczo jest bardzo prosty, a samo przygotowanie zupy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Z powodzeniem można ją przyrządzić samodzielnie. Choć jest wiele wariantów sporządzania tej potrawy, danie w wydaniu klasycznym smakuje najlepiej.
Dziś Dzień św. Patryka, z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Sophie Morris, która przygotowała specjały kuchni irlandzkiej. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: zapiekanka pasterska z Colcannon, tradycyjny chleb irlandzki z sodą, irlandzkie herbatniki owsiane z czekoladą. Smacznego!
Dania z młodej marchewki. Dziś w naszej kuchni - Kasia Bukowska i jej przepisy na marchewki karmelizowane z domowym hummusem i majonezem czosnkowym, pyszna zupa marchewkowa i marchewkowe muffinki z kremem waniliowym!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agatę Stankiewicz oraz Małgorzatę Nagat, które przygotowały słodkości, których bazowym składnikiem jest czekolada. A na jesienną chandrę czekolada jest idealnym rozwiązaniem ;) Co powiecie na trufle czekoladowe oraz babeczki z kremem czekoladowym? Skusicie się?
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Loroch postanowił - dzień przed Tłustym Czwartkiem - nęcić nas plackami, racuchami i naleśnikami. Były więc: naleśniki z kremem z porów, american pancakes z klonem i bekonem, bliny z łososiem i kwaśną śmietaną oraz quesadillas vege - placki pszenne nadziewane.
Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przedstawia przepisy kuchni amerykańskiej. Czy jej propozycje przypadną Wam do gustu?
Grillowany burger wołowy z chipsami oraz sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim. Nie są to oczywiście propozycje kuchni wegetariańskiej, tylko kuchni amerykańskiej, która jest mieszanką rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. To kuchnia imigrantów, dla której charakterystyczne są dania typu fast food i potrawy z grilla.
Nie każdy lubi Walentynki. Do takich osób należy m.in Piotr Kucharski. Specjalnie dla osób, które podzielają jego uczucia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy antywalentynkowe - burgera, krażki cebulowe i danie fasolowe. Dlaczego właśnie je wybrał? Sprawdźcie sami...
Dziś Anna Starmach nawiązuje do kuchni amerykańskiej, bardzo prostej, dla dzieci. Proponuje sernik, bo to pierwsze cisto, które upiekła w dzieciństwie, w wersji amerykańskiej oczywiście. Czym różni się on od naszego tradycyjnego sernika? Jak samemu przygotować w domu chleb? Skorzystajcie z przepisów i porad Anny Starmach!
Naleśniki z serem są najbardziej popularne. Ser można przyrządzić na wiele sposobów, tak by za każdym razem smakował inaczej. Dzięki temu naleśniki z serem to danie idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko zależy od sposobu ich podania.
Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany z domowym majonezem, domowy majonez, schabowe inaczej. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Maciej Barton, szef kuchni, który zajął II miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategoriach danie główne i przystawka! Poznajcie jego przepisy!
Magdalena Perzeyna i Piotr Janusz, dietetycy z poradni Dietican, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy.
Sezon komunijny w pełni. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Agatę Stankiewicz i Małgorzatę Nagat, które przygotowały komunijne słodkości, których nie może zabraknąć na rodzinnym przyjęciu. Na naszym stole pojawiły się: babeczki cytrynowe i waniliowe oraz tort rafaello. Pycha!
Dwóch ojców: Bartosz Obuchowicz i Piotr Kucharski, dwoje dzieci: Marianna Obuchowicz i Wiktor Kucharski, jedna kuchnia: kuchnia Dzień Dobry TVN - zobaczcie jak to się skończyło :D
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!
W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!
Mikołajkowe pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował Piotr Kucharski. Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki, babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym, konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu, chutney z truskawek oraz mus czekoladowy z wiśniami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN - zwycięzca 8. edycji programu MasterChef. Grzegorz Zawierucha gotuje dla naszych widzów: krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą, quiche lorraine, sałatkę z cykorii i ciasto marchewkowe.
Stawia na nogi, rozgrzewa i inhaluje. Gorąca i ożywcza zupa, trochę jak sos, jest prawdziwą chlubą kucharza i sprawdzianem jego umiejętności. Najlepsze, gotowane na prawdziwych głębokich bulionach, są doskonałe w mroźne dni. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak polecają zupy z czterech stron świata.
Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką.
Kartofel, pyra, bulwa, grula czy wreszcie ziemniak, to tylko niektóre z nazw rośliny, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Co można przyrządzić z ziemniaków? O to zapytaliśmy kucharzy: Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.
Swego czasu Robert Sowa razem z Marcinem Budynkiem i ś.p. Maciejem Kuroniem ustanowili rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba. Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali potrawy rybne, które można przyrządzić na grillu.