Grzybobranie z mistrzem
Pan Witold Kulik od najmłodszych lat zafascynowany był lasem. Jako młody chłopiec zgłębiał tajemnice przyrody, a już w podstawówce podjął decyzję o obraniu życiowej drogi. Obecnie emerytowany leśnik mieszka wraz z żoną w leśniczówce, gdzie wciąż realizuje swoje pasje.
Jesteśmy tu 43 lata, jest to nasza trzecia leśniczówka
- powiedziała pani Anna Kulik, mieszkanka Mrozów.
Pan Witold Kulik postanowił oprowadzić gościa po terenach, które zna najlepiej. Zabrał więc Mikołaja w mało uczęszczane miejsce, gdzie rozpoczęły się poszukiwania grzybów. Przy pierwszych napotkanych okazach podgrzybków, emerytowany leśniczy wytłumaczył, jak prawidłowo je zbierać.
Dobieramy się do tej kępy, wykręcamy, oczyszczamy. Grzyb jest zdrowy, więc wrzucamy do koszyka. Gdyby atakowały go robaki, to by to było widać
– powiedział pan Witold Kulik, mieszkaniec Mrozów.
Przygotowanie grzybów i wspólna uczta
Gdy Mikołaj wraz z panem Witoldem wrócili do domu z pełnymi koszami grzybów, pani Anna wytłumaczyła, co krok po kroku należy z nimi zrobić. Specjalistka rozpoczęła od oczyszczania wszystkich zebranych okazów. Jak przyznała, grzybów przed oczyszczeniem w żadnym wypadku nie możemy moczyć w wodzie.
Będą się ślimaczyć, będą się ślizgać, a nasze oczyszczanie nie będzie miało efektu. Kanie wycieram tylko ściereczką. Jeśli sama zbierałam i wiem, że czyste to nawet nie myje
- powiedziała pani Anna.
Zbieranie grzybów nie tylko dostarcza nam możliwości obcowania z naturą, ale także pozwala wykonać z okazów aromatyczne potrawy. Pani Ania poczęstowała Mikołaja barszczem wykonanym z gąsek, zupą z mięsnymi pulpetami przyprawionymi grzybami oraz koletami z dodatkiem grzybów . Mąż natomiast przyznał, że jego ulubioną potrawą są pierogi z kapustą i grzybami.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
Jak zapanować nad trudnością w oddychaniu? Oto kilka prostych ćwiczeń
Demakijaż oczu krok po kroku. Jakie kosmetyki najlepiej się sprawdzą?
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Łukasz Kowalski