Jak przechowywać suszone grzyby – w szczelnym słoiku, a może lepiej w płóciennym woreczku, by uniknąć pleśni? Których lepiej nie suszyć? Jakie rozwiązania są najlepsze?
Jak suszyć grzyby?
W suszarce lub piekarniku
Suszenie grzybów jest znaną od lat metodą, która pozwala przechować je przez długi czas. Warto jednak dobrze przeprowadzić ten proces – w przeciwnym razie bardzo prawdopodobne będzie zniszczenie całych naszych jesiennych zbiorów. Warto zaznaczyć, że grzyby przed suszeniem nie mogą być umyte, gdyż wydłuży to czas suszenia – należy zrobić to dopiero bezpośrednio przed ich użyciem. Dobrą metodą suszenia grzybów pokrojonych w plastry (mniejsze można w pozostawić w całości lub pokroić w ćwiartki) jest umieszczenie ich w piekarniku (maksymalnie 50℃, piekarnik ustawiony z termoobiegiem) lub specjalnej maszynce. Plasterki można również nawlec na grubą nić np. dratwę i zawiesić taki łańcuch w okolicy kaloryfera. Dobrze wysuszone grzyby pękają przy mocnym wygięciu, te niedosuszone będą nadal elastyczne – to znak, że jeszcze nie można zakończyć całego procesu.
Na nitce lub sznurku
Równie częstym sposobem jest suszenie grzybów na sznurku lub nitce. Najlepiej sprawdzi się sznurek jutowy, ale cienki. Grzyby należy pokroić w plastry (choć można suszyć w całości), i wykałaczką je poprzekłuwać. Następnie przeciągnąć sznurek przez dziurki i suszyć w przewiewnym miejscu. Można to robić w suchej komórce lub na słońcu - na balkonie czy w ogródku.
W lodówce
Innym sposobem jest suszenie... w lodówce. Jednak, aby to zrobić, trzeba przygotować specjalne warunki. Grzyby tradycyjnie kroimy w plastry. Półkę w lodówce lub kieszeń wykładamy papierem do pieczenia, a także wstawiamy pochłaniacz wilgoci lub wkładamy papier ręcznikowy (który pochłonie nadmiar wilgoci). Grzyby rozkładamy tak, aby się nie stykały i zostawiamy. Niestety ta metoda suszenia trwa najdłużej z wymienionych wcześniej sposobów. Jednak bezpiecznie można na długo zostawić grzyby.
Których grzybów nie suszyć?
Na upartego wszystkie grzyby można suszyć, ale nie zawsze ma to sens. Blaszki grzybów blaszkowych po wysuszeniu często się kruszą, więc niewiele nam z nich zostaje. Dlatego rydze, kanie, gąski czy kurki zdecydowanie lepiej jest ugotować, usmażyć lub umieścić w słoiku na dłużej.
Ponadto bardzo dużo grzybów zawiera w swoim składzie od 80-90% wody. Oznacza to, że po suszeniu zmniejszą się one kilkukrotnie. To dotyczy np.. maślaków.
W czym przechowywać suszone grzyby, a w czym nie?
Dobrze wysuszone grzyby można przechowywać na wiele sposobów. Jednym z najbardziej higienicznych i popularnych jest umieszczenie ich w szklanym słoju z gumką. Dzięki zastosowaniu takiego pojemnika, grzyby nie tracą swojego aromatu, a dodatkowo zabezpieczone są przed inwazją moli spożywczych, które przyciąga ich intensywny zapach. Słój należy trzymać w ciemnym miejscu, ponieważ grzyby nie powinny być wystawiane na działanie światła – tracą wtedy swój smak i aromat.
Jak jeszcze można przechowywać suszone grzyby? Sprawdzą się do tego idealnie drewniane, emaliowane lub blaszane pojemniki. Trzeba jednak pamiętać, by wyłożyć je papierem (np. papierowymi ręcznikami czy serwetkami). Tego typu pojemniki mogą stać na blatach i odgrywać dodatkowo dekoracyjną rolę. Niewskazane są pudełka plastikowe do przechowania żywności, ponieważ „przejdą” one niezwykle silnym, charakterystycznym zapachem grzybów.
Do przechowywania suszonych grzybów nadadzą się też materiałowe lub papierowe woreczki. Te pierwsze możemy wykonać samodzielnie, zszywając dwa kawałki materiału np. płótna lub bawełny i wciągając w tunel troczek, dzięki któremu szczelnie zamkniemy woreczek. Nie należy wykorzystywać zwykłych foliowych worków lub zamykanych strunowo, ponieważ grzyby zapleśnieją z powodu braku cyrkulacji powietrza.
Najlepsze środowisko do przechowywania grzybów
Suszone grzyby powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku, ponieważ pochłaniają one zapachy oraz wilgoć. Niska wilgotność powietrza oraz temperatura pokojowa stanowią najlepsze środowisko do ich przechowywania. Nie należy przechowywać grzybów przy kaloryferze lub nad kuchenką. Wysoka temperatura może doprowadzić do ich przesuszenia. Suszone grzyby pod żadnym pozorem nie mogą być mrożone! Taki sposób przechowywania sprawdzi się jedynie w przypadku świeżych okazów.
Warto zaznaczyć, że przesuszone, łatwo łamiące się grzyby również nadają się do spożycia. Można zrobić z nich proszek grzybowy, który z powodzeniem można przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku. Świetnie sprawdzi się do nadania smaku i aromatu sosom.
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Odpowiednio wysuszone grzyby można przechowywać przez bardzo długi czas – nawet do 3 lat. Należy jednak co kilka miesięcy sprawdzać, czy nie pokrywają się pleśnią lub, czy w pojemniku nie pojawiły się szkodniki takie jak mole.
Mole, pleśń – największe zagrożenia suszonych grzybów
Na suszonych grzybach może pojawić się pleśń, a w pojemniku mogą zalęgnąć się mole. To ryzyko zepsucia się zbiorów można jednak skutecznie zminimalizować. Pleśni może zapobiec kilka ziarenek ryżu, które należy umieścić w pojemniku z grzybami. Będą one pochłaniać wilgoć. Najlepszym sposobem na odstraszenie moli jest z kolei włożenie liścia laurowego do pojemnika (lub do szafki, w której przechowujemy grzyby).
Zobacz także:
- Suszenie grzybów w piekarniku – o czym należy pamiętać?
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- Grzyby jadalne w Polsce. Lista niezbędnych gadżetów dla grzybiarza
- Suszone grzyby krok po kroku. Jak je przygotować i przyrządzić?
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło zdjęcia głównego: Images say more about me than words/Getty Images