Wykorzystujesz grzyby w kuchni i dodajesz je do wielu potraw? Zobacz, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby jak najdłużej zachowały swój aromat i smak.

Zobacz też: Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?  

Suszenie grzybów w piekarniku to prosty sposób na to, aby zachować ich smak i aromat. Suszenie może trwać nawet kilka godzin, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Jak suszyć grzyby w piekarniku, aby się nie spiekły? Jak je przygotować do suszenia?

Suszenie grzybów w piekarniku – przygotowanie

Zanim dowiesz się, jak wysuszyć grzyby w piekarniku , zwróć uwagę na ich przygotowanie. Najpierw musisz dokładnie oczyścić zebrane grzyby. Przyda ci się do tego szorstka strona gąbki do mycia naczyń (nie używanej wcześniej do innych celów!), specjalna szczotka do czyszczenia grzybów lub zwyczajna szczotka z twardym włosiem. Pamiętaj tylko, aby element do czyszczenia grzybów był zawsze czysty. Dokładnie oczyść każdy grzyb z osobna. Pozbądź się piasku, resztek mchu czy innych elementów ściółki leśnej. Dokładnie wyczyszczone grzyby będą zdrowe i bezpieczne do spożycia.

Zobacz też: Borowik szlachetny, szatański i inne odmiany borowików >>>

Do czyszczenia grzybów nie używaj wody. Nie myj grzybów pod kranem. Spowoduje to, że podczas suszenia grzybów w piekarniku z termoobiegiem proces będzie trwał dłużej. Jest jednak jeden wyjątek. Mocno zanieczyszczony grzyb, którego nie da wyczyścić się szczotką lub gąbką, możesz lekko zwilżyć wodą. Woda jednak wniknie w strukturę grzyba, więc musisz liczyć się z wydłużeniem procesu suszenia grzybów w piekarniku elektrycznym.

Grzyby suszone w piekarniku – jakie gatunki się nadają?

Czy można suszyć grzyby w piekarniku? Oczywiście, że tak! Jednak nie wszystkie się do tego nadają. Najważniejszą zasadą jest to, aby grzyby były świeże, oczyszczone, a także nie miały wewnątrz robaków. Zawsze sprawdzaj dokładnie to, co zebrałeś. Grzyby nie mogą się psuć, dlatego najpierw oceń, czy się nadają. Małe grzyby lepiej pozostawić do zamarynowania w occie, nie nadają się one do suszenia. Najlepsze będą grzyby średniej i dużej wielkości. Jeśli chcesz suszyć grzyby, pamiętaj także o tym, aby zrezygnować z tego procesu w przypadku maślaków. Mają one zbyt wilgotną skórkę.

Jakie grzyby nadają się do suszenia? Najbardziej popularne są borowiki, koźlarze, smardze lub podgrzybki. Te grzyby mają największe walory smakowe i dodają potrawom aromatu. To właśnie z nich zrobisz doskonały sos grzybowy lub zupę. Do suszenia możesz także wykorzystać kurki i kanie.

Jak suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym? Podstawowe zasady

Po umyciu grzybów i dokładnym ich oczyszczeniu z pozostałości ściółki leśnej przygotuj ostry nóż, którym je pokroisz. Najpierw dokładnie oddziel kapelusze od trzonów. Następnie pokrój kapelusze w plastry. Zrób to w taki sposób, aby jeden plaster miał grubość około pół centymetra. Trzony grzybów możesz przekroić na pół. Jeśli grzyby są bardzo duże, kapelusz możesz przeciąć wzdłuż, a trzon pokroić na cztery równe części. Dzięki temu będzie łatwiej je przechowywać, a później wykorzystać do przygotowywania dań. Wyjątkiem w przypadku krojenia grzybów są pieprzniki i lejkowce – te grzyby możesz pozostawić w całości. Jeśli chodzi o kanie, przygotuj same kapelusze do suszenia.

Zobacz też: Grzyby jadalne blaszkowe – jak odróżnić je od trujących? Poznaj najpopularniejsze grzyby blaszkowe, które możesz włączyć do menu >>> 

Zanim rozpoczniesz sam proces suszenia, zaopatrz się w specjalną siatkę do suszenia grzybów w piekarniku . Jest to uniwersalny dodatek do kuchni, który z łatwością dostosujesz do swojego sprzętu AGD. Taka siatka posłuży ci też np. do suszenia owoców. Dzięki niej proces suszenia przebiegnie sprawniej, a kawałki grzybów nie będą spadać. Jeśli nie masz takiego dodatku, możesz ułożyć grzyby je na ruszcie piekarnika. Pamiętaj jednak, aby pod spód podłożyć blachę, aby grzyby nie spadały bezpośrednio na płytę grzejną piekarnika. Siatka do suszenia grzybów znacznie ułatwi ci pracę, jej koszt nie jest wysoki, dlatego warto się w nią zaopatrzyć. Grzyby ułóż na siatce jeden obok drugiego.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Chcesz się dowiedzieć, jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem ? To bardzo proste. Siatkę z rozłożonymi grzybami włóż do piekarnika nagrzanego do 40–50℃. Pamiętaj, aby włączyć funkcję termoobiegu. Ważne jest, aby podczas suszenia grzybów drzwiczki piekarnika były lekko uchylone. Raz na jakiś czas otwórz piekarnik i przewróć grzyby na drugą stronę. Jeśli spadną z rusztu, nie przenoś ich, tylko przewracaj w tym miejscu, w którym są.

Jak długo suszyć grzyby w piekarniku ? To bardzo długi proces. Przy temperaturze 40–50℃ grzyby suszą się w piekarniku nawet przez kilka godzin.

Samo zbieranie grzybów może okazać się dobrym pomysłem na odpoczynek, a suszone grzyby z pewnością wykorzystasz w kuchni. Cena gotowych suszonych grzybów kupionych w sklepie jest dość wysoka, dlatego warto zrobić to samodzielnie.

Co sądzisz o tym artykule?
62
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0