Okres przedświąteczny to czas wzmożonych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Na kilka dni przed wigilią tłumy ludzi odwiedzają centra handlowe, aby zrobić ostatnie zakupy. Chcąc uniknąć niepotrzebnego stresu i nerwów, warto z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie potrawy i zrobić zakupy zanim wybuchnie przedświąteczna gorączka. Co przyrządzić na Święta Bożego Narodzenia?
Zdrowa i piękna skóra to nie tylko maseczki i kremy. Agata Ziemnicka i Julien Sosso pokazali jak dostarczyć skórze odpowiednich składników, stosując właściwą dietę. Poznajcie ich przepisy na proste dania, które dodadzą nam energii i zadbają o naszą skórę.
W kuchni Dzień dobry TVN Beata Śniechowska przygotowała jesienne przysmaki. Co powiecie na leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii lub kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami?
W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy rozgrzewające. Co powiecie na orientalnego śledzia lub spaghetti w rozgrzewającym sosie pomidorowym?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować pyszne dania, w których główną rolę gra… kajzerka! Zobaczcie jak zmienić najzwyklejszą bułkę w pierwszorzędny frykas.
Cydr domowy przygotowuje się w dość nieskomplikowany sposób, dlatego każdy, kto chce przygotować ten niskoprocentowy alkohol samodzielnie, powinien skorzystać z poniższych propozycji. Największą popularnością cieszy się w Belgii, we Francji oraz na Litwie. Przepis na cydr nie zawiera cukru, dlatego napój coraz częściej wypiera wina i inne dosładzane alkohole. Sprawdź, jak zrobić cydr domowym sposobem.
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne. Ciekawą alternatywą dla wędlin i serów są pasty, które można przygotować w domu, korzystając z ulubionych produktów. Jedną z częściej przyrządzanych past jest pasta jajeczna. Rozmaitość przepisów sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję tej potrawy – pastę jajeczną z tuńczykiem, serem, awokado lub po prostu ze szczypiorkiem.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Finalista programu „Masterchef” przygotował potrawy bliskie jego sercu, czyli: jajka na szpinaku, nogi kacze z musem jabłkowymi i pieczoną doratę z oliwkami i rozmarynem.
Joanna i Artemis oraz Ich Wielka Grecka Historia, to nieomal gotowy scenariusz romantycznego hitu kinowego. Poznali się na obczyźnie w Wielkiej Brytanii. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Wspólnie wyjechali do Grecji, a tam: własna tawerna, spacery nad brzegiem morza i nostalgia, która kazała Joannie wrócić do Polski. Tu rzeczywistość okazała się wroga, Polacy nie docenili greckiej kuchni Artemisa. Małżeństwo Joanny i Artemisa rozpadało się jak domek z kart. Wtedy pojawiła się Magda Gessler i zrobiła w ich greckiej kuchni prawdziwą rewolucję.. Część ich historii mogliście poznać dziś w Dzień Dobry TVN.
Kucharz Andrzej Polan radzi, by na zakupy nie wybierać się "na głodniaka" i koniecznie robić je z przygotowaną wcześniej listą. Co działo się z Polanem, gdy na czczo poszedł na zakupy? W naszej kuchni radził, jak przygotować oszczędne posiłki na weekend i zapowiedział nowy kulinarny cykl "Kurnika polskiego". Zobacz jego przepisy na sznycle z indyka z jabłkami i roladę z udźca.
Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!
Polacy nie kupują ryb wcale albo kupują ich niewiele. Nie doceniamy ich walorów zdrowotnych. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni restauracji La Iberica Jose Perez Diaz przygotował najsmaczniejsze potrawy z owoców morza.
Nowy serwis kulinarny ruszył z kopyta! Kulinarni.pl to zindywidualizowany, responsywny i odmienny od dotychczasowych internetowy serwis kulinarny. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Dominik Stachowiak przygotowali potrawy, na które przepisy znajdziecie we wspomnianym serwisie internetowym. Czy Marcin Wyrostek pomaga w przyrządzaniu wigilijnych potraw oraz co robił tydzień temu robił (i jadł!) w Azerbejdżanie?
W kuchni Agnieszka Cegielska i jej przepisy na carpacio z kalarepy, z burakiem i awokado, ryż z boczniakami, tofu i suszonymi pomidorami, bataty pieczone i bigos z daktylami. 26 listopada, miała miejsce premiera książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni". Dochód ze sprzedaży tej książki przeznaczony będzie na rehabilitację, będącej w śpiączce Grażyny Dymeckiej - mamy naszej redakcyjnej koleżanki.
Potrawy brytyjskie to nie tylko kojarzone z Wyspami brytyjskie śniadanie Full English Breakfast. Brytyjska kuchnia ma o wiele więcej do zaoferowania.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na typowe kubańskie dania zaprezentowali Rey Ceballo i Anna Ceballo. Zobaczcie jak przygotować kubańską tortillę i frytki z plantanów.
W kuchni Dzień dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne burgery, tatara wołowego z piklami oraz wędzonego węgorza. Sebastian podpowiedział również, jak przygotować smakowe majonezy, które idealnie podkreślą smak naszych potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji programu "MasterChef". Ola właśnie wróciła z Wietnamu, gdzie poprowadziła warsztaty tygodniowe z kuchni polskiej. Wietnamczycy na kuchnię polską zareagowali bardzo pozytywnie. W naszej kuchni Ola przygotowała rozgrzewający ramen.
Chętnie dodajemy orzechy do deserów, ponieważ mają nie tylko prozdrowotne właściwości, ale też wspaniały smak. Tak zwany orzechowiec to świetny pomysł na deser, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy mamy szczególną ochotę na korzenne smaki.
W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy na bazie białego sera. Co powiecie na krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli oraz ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów.
Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak są właścicielami knajpki w Poznaniu. Małżeństwo podróżuje po świecie i zamiast pamiątek ze strefy wolnocłowej przywozi egzotyczne przepisy i przyprawy. Zobaczcie, co ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować pyszne dania, w których jednym z głównych składników był kawior.
Carpaccio z buraka to świetna przystawka na każdą uroczystość. Możesz także ją podać podczas kolacji jako alternatywę sałatki. Sprawdź przepisy na carpaccio z buraków.
Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z Porsche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś mogliście się przekonać, jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.
Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)
Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki.
Zapraszamy do kuchni inspirowanej obrazem "Narodziny Wenus" Sandro Botticellego w wykonaniu Anny Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN palmę pierwszeństwa dzierżą dwaj kumple z Krakowa. Jeden gotuje, a drugi fotografuje to, co ten pierwszy ugotował. Potem wszystko konsumują. W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Grzegorz Targosz oraz Paweł Łukasik. Towarzyszyła im Ania Starmach.
Andrzej Polan i potrawy z młodymi ziemniakami w roli głównej. Przekonajcie się na ile sposobów można zrobić ziemniaki!