„Groszkomole” czyli dip z zielonego groszku
Składniki na dip z zielonego groszku
- świeży zielony groszek
- 1 mała papryczka chilli
- kilka listków mięty
- świeża kolendra
- szczypiorek lub dymka
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z cytryny lub limonki
- sól
- nachosy do podania
Przygotowanie dipu z zielonego groszku
Zielony groszek gotuj al dente, po ugotowaniu opłucz pod zimną wodą. Włóż do blendera i zmiksuj na pastę lub zagnieć widelcem. Dodaj posiekane zioła (mięta, dymka lub szczypiorek) oraz posiekane chilli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub limonką, solą i oliwą z oliwek. Serwuj z nachosami.
David Gaboriauad
Sałatka z ogórków, zielonego groszku i szczawiowa salsa verde
Składniki na zieloną sałatkę
- kilka ogórków gruntowych
- świeży zielony groszek
- mozzarella lub burrata
- 2 łyżki orzeszków pinii lub pestki słonecznika
- świeży szczaw
- listki mięty
- natka pietruszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie zielonej sałatki i szczawiowej salsy
Ogórki pokrój w kawałki. Praż orzeszki pinii lub pestki słonecznika na suchej patelni. Szczaw, miętę oraz natkę włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę z oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Wymieszaj ogórki z zielonym groszkiem, orzeszkami, salsą verde i dodaj mozzarellą lub burraty.
David Gaboriaud
Tosty francuskie, cukier szczawiowy
Składniki na tosty francuskie
- 4 kromki chałki
- 1 jajko
- szklankę mleka roślinnego
- grecki jogurt
- truskawki
- 4 łyżki białego cukru
- garść liści szczawiu
- masło
Przygotowanie tostów francuskich
Ubij jajko z mlekiem. Zanurz kromki chałki w cieście. Smaż kromki na złoty kolor z obu stron. Truskawki pokrój w kawałki, w moździerzu utrzyj cukier ze szczawiem. Tosty francuskie serwuj z jogurtem, truskawkami oraz cukrem szczawiowym.
David Gaboriaud
Sałatka z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem
Składniki na sałatkę z tuńczykiem
- 200 g polędwicy z tuńczyka
- 4 ogórki gruntowych
- 2 awokado
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 6 łyżek octu ryżowego
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- dymka
- olej sezamowy
- 1 limonka
Przygotowanie sałatki z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem
Tuńczyka pokrój w kosteczkę i wymieszaj z łyżką oleju sezamowego. Ogórki, awokado pokrój w plasterkach lub na mandolinie w cienkie i podłużne plastry. Dymkę posiekaj na cienkie plastry.
Ocet wymieszaj z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści, połącz z ogórkiem. Tuńczyka i warzywa delikatnie wymieszaj ze sobą. Posyp czarnym sezamem. Serwuj z limonką.
David Gaboriaud
Zobacz też:
W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud