Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud

Zielone czerwcowe trio, czyli zielony ogórek, groszek i szczaw. Korzystaj z darów natury i przygotuj pyszne dania według przepisów Davida Gaboriauda.

„Groszkomole” czyli dip z zielonego groszku

Składniki na dip z zielonego groszku

  • świeży zielony groszek
  • 1 mała papryczka chilli
  • kilka listków mięty
  • świeża kolendra
  • szczypiorek lub dymka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól
  • nachosy do podania

Przygotowanie dipu z zielonego groszku

Zielony groszek gotuj al dente, po ugotowaniu opłucz pod zimną wodą. Włóż do blendera i zmiksuj na pastę lub zagnieć widelcem. Dodaj posiekane zioła (mięta, dymka lub szczypiorek) oraz posiekane chilli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub limonką, solą i oliwą z oliwek. Serwuj z nachosami.

David Gaboriauad

Sałatka z ogórków, zielonego groszku i szczawiowa salsa verde

Składniki na zieloną sałatkę

  • kilka ogórków gruntowych
  • świeży zielony groszek
  • mozzarella lub burrata
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub pestki słonecznika
  • świeży szczaw
  • listki mięty
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie zielonej sałatki i szczawiowej salsy

Ogórki pokrój w kawałki. Praż orzeszki pinii lub pestki słonecznika na suchej patelni. Szczaw, miętę oraz natkę włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę z oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Wymieszaj ogórki z zielonym groszkiem, orzeszkami, salsą verde i dodaj mozzarellą lub burraty.

David Gaboriaud

Tosty francuskie, cukier szczawiowy

Składniki na tosty francuskie

  • 4 kromki chałki
  • 1 jajko
  • szklankę mleka roślinnego
  • grecki jogurt
  • truskawki
  • 4 łyżki białego cukru
  • garść liści szczawiu
  • masło

Przygotowanie tostów francuskich

Ubij jajko z mlekiem. Zanurz kromki chałki w cieście. Smaż kromki na złoty kolor z obu stron. Truskawki pokrój w kawałki, w moździerzu utrzyj cukier ze szczawiem. Tosty francuskie serwuj z jogurtem, truskawkami oraz cukrem szczawiowym.

David Gaboriaud

Sałatka z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem

Składniki na sałatkę z tuńczykiem

  • 200 g polędwicy z tuńczyka
  • 4 ogórki gruntowych
  • 2 awokado
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • dymka
  • olej sezamowy
  • 1 limonka

Przygotowanie sałatki z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem

Tuńczyka pokrój w kosteczkę i wymieszaj z łyżką oleju sezamowego. Ogórki, awokado pokrój w plasterkach lub na mandolinie w cienkie i podłużne plastry. Dymkę posiekaj na cienkie plastry.

Ocet wymieszaj z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści, połącz z ogórkiem. Tuńczyka i warzywa delikatnie wymieszaj ze sobą. Posyp czarnym sezamem. Serwuj z limonką.

David Gaboriaud

Zobacz też:

W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego

Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

Źródło: David Gaboriaud

podziel się:

Pozostałe wiadomości