Pasta alla gricia, czyli makaron z guanciale (lub pancetta) i ser pecorino romano przepis Matteo Brunetti
Składniki:
- 300 g makaronu rigatoni (z napisem trafilata al bronzo)
- 150 g sera pecorino romano
- 250 g guanciale (wędlina w plastrach)
- sól
- pieprz czarny
- oliwa
Słynne risotto allo zafferano, czyli ryż z szafranem – przepis Matteo Brunetti
Składniki:
- łyżeczka szafranu
- 320 g ryżu carnaroli
- 125 g masła zimnego
- cebula biała
- 100 g parmezanu
- 50 g białego wina
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa
Wywar:
- marchewka
- cebula
- seler naciowy
- kilka słupków szafranu do dekoracji
Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii - przepis Matteo Brunetti
Składniki:
- 750 g bakłażana
- 400 g mozzarelli
- 1/2 białej cebuli
- 700 ml passaty pomidorowej
- 100 g parmezanu
- sól
- pieprz
- oliwa
- świeża bazylia
- olej roślinny
- sól gruboziarnista
Krem zabajony z owocami leśnymi - przepis Matteo Brunetti
Składniki:
- 6 żółtek
- 90 g likieru marsala lub ameretto
- 40 g cukru
- 100 g malin
- 100 g borówek
- kiwi
- świeża mięta
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony
Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese
Risotto à la Mikołaj Rey. Sprawdź przepis na danie z selera
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Matteo Brunetti
podziel się: