W naszej kuchni: pyszne congee ryżowe, ziemniaki z liśćmi limonki kaffir, pieczone bakłażany z masalą i kiszone mandarynki z tymiankiem! Zdaniem Mai Sobczak nie można jeść źle i czuć się dobrze, bo szczęście zaczyna się na talerzu. Smacznego!

    W naszej kuchni, potrawy walentynkowe. Jak Kuroń zaprezentował dania, które można przygotować z okazji dnia zakochanych: daktyle w czekoladzie , sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki oraz pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami. Smacznego!

    Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia dla zwierząt! Matylda Jagłowska i Paula Domańska prowadzą pierwszą w Polsce... "psiastkarnię". Od samego rana przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski dla czworonogów. Nad jakością dzisiejszych potraw czuwała suczka Lula! Robicie samodzielnie łakocie dla swoich podopiecznych?

    Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN właściciela włoskiego bistro Alfredo Boscolo, który wraz z Darią Ładochą przygotował dla nas pyszne pizzy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer wyjawiła swoje sposoby na smaczne ciasto drożdżowe. Dowiedzieliśmy się również, jak prawidłowo przygotować zaczyn.

    1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!

    Swoje pomysły i przepisy na świece, kadzidła i oleje czerpie z Biblii oraz przekazów i wierzeń ludowych. Od wielu lat interesuje się ezoteryką i tropi przepisy, którym przypisywana jest "moc". Gościem Dzień Dobry TVN był Gabriel Piernikarz, magister sztuki i psychotronik.

    W kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana Marczewska i jej inspirowane wycieczką do Francji zupy cebulowe. Jedna zdecydowanie francuska, a druga z polskimi akcentami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znane szwedzkie blogerki: Mia Clase i Linę Nertby Aurell, które propagują zdrowe odżywianie. Przygotowały dla nas: shot profesora Stiga Bengmarka, supersmoothie profesora Stiga, bananowe muffinki, makrelę zapiekaną w ziołach z surowymi konfiturami z borówek oraz sałatkę ziemniaczaną na zimno.

    Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?

    Musaka (po grecku: moussaka) to zapiekanka składająca się z mielonego mięsa, bakłażanów, ziemniaków i sosu beszamelowego. Brzmi banalnie, ale jak połączyć ze sobą te wszystkie składniki, aby powstało coś niezwykłego? W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach powiedziała, co zrobić z bakłażanem, aby stracił swoją gorycz, jakie mięso będzie idealne do musaki i jak zrobić sos beszamelowy bez grudek.

    Gościem w kuchni Dzień Dobry TVN była dziś Marieta Marecka. Przygotowała propozycje rozgrzewających dań na zimowe dni: krem z selera z gruszką i pieczoną ciecierzycą, chipsy z pasternaku, batatów i marchewki z domowym majonezem rozmarynowym, pieczony kalafior z hummusem z soczewicą i granatem oraz cynamonowe ciasto batatowo-marchewkowo-jabłkowe z kremem waniliowym.

    Andrzej Polan przyszedł dziś do naszej kuchni z propozycją dań na pyszny, sobotni obiad. Zobaczcie jego przepisy na: schab smażony z papryką pieczoną i soczewicą, paprykę faszerowaną w sosie śmietanowym i ciasto biało-czarne. Napiszcie jak Wam smakowało!

    Ile trzeba zjeść marchewki, żeby przyjąć tyle wapnia, ile jest w szklance mleka? Czy marchew jest afrodyzjakiem? Czym różni się frosting od polewy na cieście? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odpowiedziała nam na wszystkie możliwe pytania na temat marchewki i przygotowała: ciasto marchwiowe, curry z marchewką oraz sałatkę z pieczonej marchwi. Smacznego! Zobaczcie, jaki prezent od Darii dostał Marcin!

    Agata Dybowska mieszkała w kilkunastu różnych miejscach na Ziemi, ale zakochała się w Barcelonie. W kuchni Dzień Dobry TVN próbowała nas zarazić miłością do Hiszpanii. I chyba jej się to udało... Skorzystajcie z jej przepisów na: pieczone kulki mięsne z ricottą i ziołami, krewetki w czosnku z chorizo i ciecierzycą oraz babki migdałowe z figami, daktylami i brandy.

    Podobno ukisić można prawie wszystko. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Co możemy z nich przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Aleksander Baron podzielił się swoją wiedzą na temat kiszonek. Ile trwa proces fermentacji kaszy gryczanej?

    Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska wybrała się 12. Noworoczny Charytatywny Obiad z Gwiazdami. Czy znani i lubiani potrafią gotować? Jakie są popisowe dania: Odety Moro, Mateusza Damięckiego, Edyty Herbuś, Karoliny Malinowskiej, Rafała Królikowskiego, Mateusza Gesslera, Marty Wiśniewskiej, Adama Zdrójkowskiego, Anny Nowak-Ibisz, Jakuba Rzeźniczaka i Edyty Zając-Rzeźniczak?

    Anna Ibisz-Nowak, Pani Gadżet, postanowiła przetestować maszyny do pieczenia chleba. Czy warto w nie inwestować, a jeśli tak, to jak wybrać najlepszą? Jak upiec domowy chleb bez pomocy robota? Czym domowe wypieki różnią się od tych, które dostaniemy w osiedlowym sklepie spożywczym?

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym śniadaniu mamy energię na cały dzień. Warto więc wstać chwilę wcześniej i przygotować coś naprawdę dobrego. Co? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz podsunęła nam parę propozycji. Smacznego!

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Przygotował dla nas pyszne zupy krem z warzyw. Smacznego!

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy uczestnika programu "MasterChef Junior" Kubę Tomaszczyka i jego babcię Irenę Skorek. Przygotowali dla nas: brownie, bruschettę z krewetkami, sosem pomidorowym i sosem krewetkowym oraz gołąbki.

    Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Można z niej zrobić praktycznie wszystko: od zupy przez drugie danie, pastę na kanapki, popcorn oraz smaczny i zdrowy deser. Jak? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali kilka potraw z ciecierzycy.

    Na polskich stołach króluje ziemniak, znany również jako pyra lub kartofel. Może czas to zmienić? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował nam różne rodzaje kaszy. Zobaczcie, jak w ciekawy sposób podać ten smaczny i zdrowy produkt. Czy wiedzieliście, że kasza gryczana strzela jak popcorn?

    O nasze podniebienia, w kuchni Dzień Dobry TVN, zadbała dziś Klaudia Budny, finalistka 4. edycji programu "Masterchef". Przygotowała pierogi z kaczką, tagliatelle z kurczakiem, creme brulee i fondant czekoladowy. Przypominamy, że na aukcji WOŚP można wylicytować warsztaty kulinarne z Klaudią, która twierdzi, że "każdego nauczy gotować"!

    Monika Mrozowska przygotowała dziś dla Państwa potrawy, które zazwyczaj nie kojarzą się nam ze zdrową kuchnią. Zobaczcie jak przyrządzić je w wersji fit, czyli tak, żebyśmy nie musieli łamać swoich noworocznych postanowień. Poznajcie przepisy na zdrowe zapiekanki, pizze i torty!

    Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Da się go "przekonwertować" na metabolizm typu A? W kuchnia Dzień Dobry TVN Daria Ładocha podzieliła się z nami wiedzą na temat przemiany materii i poradziła, co jeść by dobrze się czuć i wyglądać.

    Jak dużo jedzenia wyrzucasz? Kuchnia "no waste" uczy, jak szanować swoją pracę i ciężko zarabiane pieniądze. W Dzień Dobry TVN blogerka Maia Sobczak pokazała, co zrobić z dwoma łyżkami ryżu i sokiem z kiszonych ogórków. Zobaczcie, jak z resztek przyrządzić: zupę ogórkową, ravioli i gofry!

    Kuchnia sous-vide to gotowanie każdego produktu w idealnej dla niego temperaturze. Profesjonalni kucharze używają do tej techniki specjalnych worków, w które zamykają gotowane produkty w próżni. Dzięki temu powstałe dania są zawsze soczyste i nie zostają pozbawione wartościowych składników, tak jak dzieje się to podczas tradycyjnej obróbki. Jakie jeszcze zalety ma gotowanie "w worku"? Czy można to robić w domu? Na te pytania w kuchnia Dzień Dobry TVN odpowiedziała mistrzyni w tej dziedzinie Adrianna Marczewska.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotował półfinalista 5. edycji programu „Masterchef” Szymon Czerwiński. Przygotował: sałatkę z kiełków z dresingiem ziołowym, piersi z kaczki w skórce pomarańczowej i Eton Mess. Smacznego!