Placek po węgiersku
Zgodnie z przepisem Dariusza Ciołka przygotowanie placków zaczynamy od starcia ziemniaków, cebuli i czosnku.
Skupmy się na ziemniakach. Ja używam ziemniaki z grupy B, koloru żółtego. One mają jak najmniej wody
– wytłumaczył Dariusz Ciołek, kucharz.
Do mieszanki dodajemy odrobinę szczypiorku, jajko i mąkę pszenną. Tak przygotowaną masę należy usmażyć na rozgrzanym smalcu.
Moskole – klasyk góralskiej kuchni
Potrawa ta wywodzi się z kuchni ubogich. Do jej przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki: ziemniaki i mąka.
Bardzo ważne, że do ziemniaków nie dodajemy ani masła, ani mleka
– podkreślił Maciej Koźlakowski, kucharz.
Ziemniaki należy rozbić na purée i uformować w placki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie umieszczamy je na blasze lub patelni i pieczemy bez dodatku tłuszczu.
W klasycznym wydaniu, u nas na Podhalu, serwuje się tego moskola z masłem ziołowym albo z masłem czosnkowym, a ja go przygotuje w troszeczkę innym wydaniu
- zaznaczył kucharz.
Maciej Koźlakowski serwuje swoje moskole z twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i wędzoną rybą.
Placki ziemniaczane Mikołaja Reya
Przygotowanie dania zaczynamy od poszatkowania czosnku. Na patelni blanszujemy szpinak, a następnie dodajemy do niego masło i przez chwilę smażymy. Gdy woda odparuje, możemy dodać szczyptę soli, po czym zdejmujemy liście z patelni.
Do zagotowanej wody dodajemy ocet. Przy pomocy łyżki lub innego sztućca bardzo szybko mieszamy płyn, żeby powstał „wir”. Do wody wbijamy jajko.
Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy łososia wędzonego. Gdy śmietana się zagotuje dodajemy świeżego łososia. Po minucie doprawiamy rybę sokiem z cytryny, szczypiorkiem i odrobiną soli.
Na przygotowane placki ziemniaczane nakładamy szpinak, plasterek łososia wędzonego i kawałek łosia w śmietanie cytrusowej. Na koniec bardzo ostrożnie nakładamy jajko poszetowe i dodajemy odrobinę sosu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku – najlepszy przepis
Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Langosz - czym jest i jak go przygotować? Sprawdzone przepisy
Autor: Agata Polak
Konsultant: Łukasz Kowalski