Zielona szakszuka
Składniki:
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 mniejsze pory pokrojone na talarki, ugotowane na parze
- 1 łyżeczka uprażonych nasion kminu i lekko rozgniecionych
- 2 małe kiszone cytryny, drobno posiekane
- 300 g młodego szpinaku
- 4-6 jajek
- 100 g pokruszonej fety
- do przyprawienia: zatar, sól i pieprz, kmin.
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucić masło i wlać oliwę, ustawić na dużym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wrzucić podgotowane na parze pory, posypać odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Gotować 3 minuty, dodać kmin, cytryny oraz liście szpinaku i dusić minutę wciąż na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć płomień, wbić jajka, rozłożyć fetę i przykryć patelnię pokrywką. Jajka muszą się ściąć. Posypać zatarem i podać do stołu.
Kurczak w daktylach
Składniki:
- 8 nóg kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- świeże liście oregano
- 6 łyżek octu winnego czerwonego
- 6 łyżek oliwy
- 120 g kaparów
- 200 g daktyli świeżych bez pestek
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki syropu daktylowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka zalać na dobę przygotowaną marynatą (bez wina i daktylowej melasy). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem. Ułożyć kurczaka na blasze zalać marynatą i winem z daktylową melasą. Piec godzinę. I gotowe!
Tradycyjna szakszuka
Jak przygotować oryginalną szakszukę z pomidorami? Zobacz wideo:
Zobacz też:
Pesach - co to za święto? Kiedy i dlaczego jest obchodzone?
Ambasador Izraela Alexander Ben Zvi gotuje w kuchni DDTVN. Poznaj przepis na najlepszą szakszukę
"Kobieta na krańcu świata" - Izrael. Jak wygląda rozwód po żydowsku?
Autor: Jola Marat