Chleb esseński polecany jest diabetykom i osobom na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny i ma niewiele glutenu. Chleb esseński występuje w diecie według grup krwi.
Czym jest chleb esseński?
Jedną ze zdrowych alternatyw chleba jedzonego przez większość z nas każdego dnia jest chleb esseński, czyli chleb Ezechiela. Jego nazwa pochodzi od nazwy żydowskiej grupy religijnej funkcjonującej 2000 lat temu. Esseńczycy, bo to o nich mowa, koncentrowali swoją uwagę na studiowaniu Pisma Świętego, w którym znaleźć można przepis na chleb esseński .
Chleb esseński – skład
Chleb esseński jest bardzo prymitywny. Wyrabia się go wyłącznie z naturalnych, nieprzetworzonych składników. Na próżno szukać w nim rafinowanej pszenicy. W przeciwieństwie do pieczywa, z którego korzysta większość z nas, chleb Ezechiela nie zawiera cukru, za to można znaleźć w nim aż 4 rodzaje ziaren zbóż (pszenicę, proso, jęczmień i orkisz) oraz 2 rodzaje roślin strączkowych (soję i soczewicę).
Przepis na chleb Ezechiela uwzględnia w pełni wykiełkowane ziarna. Proces kiełkowania zwiększa ilość cennych składników, które do tej pory zamknięte były w ziarnach. Stosowanie wykiełkowanych ziaren prowadzi do zwiększenia wartości odżywczej pieczywa, którego spożywanie ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Wartość odżywcza i właściwości chleba esseńskiego
Wysoka wartość odżywcza chleba Ezechiela to zasługa m.in. znajdującej się w kiełkujących ziarnach lizyny, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Stosowanie kiełkujących ziaren prowadzi też do zwiększenia ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i witamin C i E.
Chleb esseński ma skład, na który powinny zwrócić uwagę osoby poszukujące w diecie przeciwutleniaczy. Antyoksydanty wyłapują wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, starzenie się organizmu, nieodwracalne uszkodzenia tkanek. Ponadto chleb Ezechiela zawiera mniej glutenu niż chleb pszenny. Dlatego mogą go jeść osoby wrażliwe na gluten. Warto jednak podkreślić, że pieczywo, o którym mowa, nie powinno znaleźć się w jadłospisie chorych zmagających się z celiakią i osób ze skrajnie silną alergią na gluten.
Skład i właściwości chleba esseńskiego mogą wykorzystać diabetycy i osoby starające się schudnąć. Ma on pozytywny wpływ na metabolizm i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Włączenie go do codziennej diety nie niszczy śluzówki jelit i nie wywołuje stanów zapalnych.
Przepis na chleb Ezechiela, czyli inaczej chleb esseński, jest znany osobom stosującym dietę opartą na idei związku jedzenia z grupą krwi.
Chleb esseński – gdzie go kupić, jak zrobić i jak jeść?
Chleb Ezechiela jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych marketach. Można go również upiec samodzielnie. Instrukcje wyjaśniające, jak zrobić to pieczywo, znaleźć można w Księdze Ezechiela. Jeden ze znajdujących się w niej psalmów głosi: „Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu, włóż sobie je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”.
Bochenki chleba esseńskiego wypiekane są wolno, w niskiej temperaturze. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wartości odżywczej pieczywa.
Włączenie chleba Ezechiela do diety (1–2 kromki 1–2 razy dziennie) jest jak najbardziej wskazane. Warto przyzwyczaić się do jego słodkawego smaku i lekko gliniastej konsystencji. Można go jeść z serem, wędlinami, dżemami.
Przepis na chleb esseński
Składniki (na kilka małych bochenków):
- 125 ml żytniego zakwasu,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej,
- 6 czubatych łyżek mąki jęczmiennej,
- 6 czubatych łyżek mąki z prosa,
- 1 płaska łyżka soli,
- ¼ szklanki suszonego bobu,
- ¼ szklanki suszonej soczewicy,
- 375 ml ciepłej wody plus woda do zalania ziaren bobu i soczewicy,
- mąka pszenna do podsypywania.
Przygotowanie:
- Bób i soczewicę zalej wodą i odstaw na 12–16 godzin.
- Żytni zakwas wymieszaj z 3 łyżkami mąki pszennej, 3 łyżkami mąki orkiszowej, 3 łyżkami jęczmiennej, 3 łyżkami mąki z prosa, solą i 375 ml ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na 12–16 godzin.
- Namoczony bób i soczewicę zmiel w maszynce do mięsa.
- Do zaczynu dodaj 3 łyżki zmielonych ziaren roślin strączkowych, resztę mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Po wymieszaniu składników dodaj mąkę pszenną, wsypując jej tyle, aby powstało elastyczne i zwarte ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie uformuj małe bochenki, wielkością zbliżone do bułeczek. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 4–5 godzin.
- Wstaw chlebki do piekarnika nagrzanego do 220℃ i piecz 20–30 minut.
Zobacz także:
- Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki
- Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk