Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie

Ograniczenia w poruszaniu się i nakaz spędzaniu czasu w domu sprawił, że wiele osób okrywa w sobie talent kulinarny. W Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak upiec chałkę i oryginalne sposoby na jej wykorzystania.

Chałka z kruszonką

Składniki:

  • 500 g mąki przesianej przez sito
    • 50 g świeżych drożdży
      • 3 żółtka
        • jajo od szczęśliwej kury
          • 250 ml mleka 3,2 proc.
            • 50 g masła
              • 50 g cukru
                • skórka z pomarańczy

                  Kruszonka:

                  • 100 g mąki
                    • 100 g cukru
                      • 100 g zimnego masła

                        Przygotowanie:

                        Z tej proporcji wychodzą dwie duże chałki. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzyj razem z łyżką cukru. Dodaj dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut. Pamiętaj, aby przykryć ściereczką.

                        W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw, aby przestygło. Do dzieży miksera daj jajko i 3 żółtka. Następnie, za pomocą rózgi rozbełtaj, dodając pozostały cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zaczyn przelej do dzieży miksera (drugiej), dodaj przesianą przez sito mąkę i zacznij mieszać za pomocą końcówki w kształcie haka. Następnie dodaj masę jajeczną oraz masło. Wyrabiaj do czasu aż składniki połączą się w jedną masę. Przykryj czystą ściereczką i ostaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

                        Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny oprószony mąką, podziel na cztery kulki i uformuj wałki na długość blachy do pieczenia. Blachę wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wałki przełóż na blachę i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód chałki. Chałkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

                        Wyrośniętą chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

                        Kruszonka: do miski przełóż masło, mąkę oraz cukier. Za pomocą rąk połącz ze sobą składniki aż powstanie kruszonka przypominająca kaszę manną.

                        Chałka z pastą z tuńczyka i warzywami

                        Składniki:

                        • 2 kromki chałki
                          • 4 jaja
                            • puszka tuńczyka w oliwie
                              • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
                                • 1/2 cebuli
                                  • pęczek szczypiorku
                                    • 4 łyżki majonezu
                                      • sól
                                        • pieprz

                                          Dodatki:

                                          • łyżka masła
                                            • awokado
                                              • liście sałaty
                                                • łyżeczka czarnuszki
                                                  • łyżka świeżego koperku
                                                    • ziarna granatu
                                                      • świeże zioła

                                                        Przygotowanie:

                                                        Pasta: jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy, w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz majonez. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

                                                        Z chałki odkrój dwie grube kromki. Na patelni rozpuść masło i smaż pieczywo aż będzie rumiane. Na chałce ułóż liść sałaty, pokrojone awokado, pastę z tuńczyka oraz pozostałe dodatki.

                                                        Chałka z wiosennym twarożkiem

                                                        Składniki:

                                                        chałka

                                                        Twarożek:

                                                        • łyżka masła
                                                          • 200 g tłustego twarożku
                                                            • kilka rzodkiewek
                                                              • pęczek szczypiorku
                                                                • świeże zioła
                                                                  • sól
                                                                    • pieprz

                                                                      Różowe jajko:

                                                                      • 2 jajka ugotowane od szczęśliwych kur
                                                                        • szklanka wody
                                                                          • 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub soku
                                                                            • 3 łyżki octu winnego
                                                                              • łyżeczka soli

                                                                                Dressing brzoskwiniowy:

                                                                                • 3 brzoskwinie z puszki
                                                                                  • łyżka musztardy miodowej
                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                      • 1/2 soku z cytryny
                                                                                        • 1/2 łyżeczki sosu tabasco

                                                                                          Dodatki:

                                                                                          • pieczony burak
                                                                                            • 2 rzodkiewki
                                                                                              • awokado
                                                                                                • kilka ziaren granatu
                                                                                                  • świeże zioła
                                                                                                    • pęczek szczypiorku
                                                                                                      • pęczek koperku

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Na patelni rozgrzej masło, a następnie smaż dwie grube kromki chałki, aż będą brązowe i pachnące.

                                                                                                        Twarożek: do miski przełóż twaróg, następnie dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, poszatkowany szczypior, świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                        Różowe jajka: ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i włóż do wysokiego naczynia. Następnie dodaj sok lub koncentrat z buraków, wodę, ocet oraz sól. Zostaw na 12 godzin aż jajka zyskają różowy kolor.

                                                                                                        Dressing brzoskwiniowy: do miski przełóż brzoskwinie z puszki, dodaj musztardę miodową, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw sosem tabasco. Za pomoc blendera ręcznego połącz ze sobą składniki.

                                                                                                        Na chałkę wyłóż twarożek, ćwiartkę awokado, pokrojony burak. Ułóż przekrojone na pół jajko i dopraw dodatkami. Całość skrop przygotowanym dressingiem.

                                                                                                        Chałka po francusku

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 2 kromki chałki
                                                                                                          • 200 ml mleka
                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                              • łyżeczka cynamonu
                                                                                                                • łyżeczka cukru pudru
                                                                                                                  • masło do smażenia
                                                                                                                    • serek waniliowy
                                                                                                                      • owoce sezonowe

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Do miski wlej mleko, a w nim rozbełtaj jajka, następnie dodaj cynamon i cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej masło. Dwie grube kromki chałki obtocz w przygotowanym płynie. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami sezonowymi i serkiem waniliowym.

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości