Jak zrobić sos słodko-kwaśny? Przepis na jego wykorzystanie w daniach z kurczakiem, ryżem i nuggetsami

Sambal, czyli ostry sos odkrywający tajemnicę indonezyjskich smaków
Sambal, czyli ostry sos odkrywający tajemnicę indonezyjskich smaków
Źródło: DigiPub/Getty Images
Przepis na sos słodko-kwaśny można modyfikować wedle uznania, dodając do niego pospolite lub nieco bardziej oryginalne składniki. Jednak aby eksperymentować ze smakiem i próbować nowych opcji, warto dowiedzieć się najpierw, jak zrobić sos według tradycyjnej receptury. Możesz wykorzystać go do wielu różnych dań, a przygotowany w domu smakuje znacznie lepiej niż ten gotowy ze sklepu.

Sos słodko-kwaśny w ostatnich latach cieszy się dużym zainteresowaniem. Ludzie chętnie kupują go w słoikach, zamawiają z jego dodatkiem przeróżne potrawy. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest najpopularniejszym daniem, jakie przygotowuje się z jego wykorzystaniem, istnieje jednak znacznie więcej pomysłów na to, jak zastosować taki sos w kuchni. Jeśli lubisz ten nieoczywisty smak, połączenie słodyczy z nutą kwasowości, musisz koniecznie wypróbować któryś z poniższych przepisów. Zobacz, jak zrobić sos słodko-kwaśny, jakie dodatki możesz zastosować oraz z czym go podawać, aby wyśmienicie smakował.

Sos słodko-kwaśny – przepis podstawowy

Poznanie przepisu podstawowego na sos słodko-kwaśny to baza do dalszego urozmaicania i wzbogacania jego smaku. Możesz przygotowywać go na dowolną okazję. Pasuje do większości potraw, najczęściej jednak podaje się go z ryżem, kurczakiem oraz warzywami . Możesz polać nim dowolny rodzaj mięsa, a jeśli chcesz, spróbuj użyć go również do sałatek i na kanapki. Sos świetnie sprawdza się również jako dip. Co jest potrzebne do przygotowania sosu słodko-kwaśnego?

Składniki (na 4 porcje sosu):

  • 150 ml sosu lub przecieru pomidorowego,
  • 150 ml sosu z ananasa,
  • 100 ml wody niegazowanej,
  • 1 cebula,
  • ½ marchewki,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu podgrzej miód i cukier, poczekaj, aż wszystko się rozpuści.
  2. Dodaj sok z ananasa, sos lub przecier pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wszystkie składniki.
  4. Poczekaj, aż sos się zagotuje. W tym czasie pokrój paprykę, marchewkę i cebulę w drobną kostkę, podsmaż je na oddzielnej patelni na oleju.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, a warzywa zmiękną, dodaj je do sosu i gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Jeśli chcesz, możesz od razu przygotować więcej sosu na zapas. Wystarczy, że przelejesz gotowy sos słodko-kwaśny do słoików, a następnie ponownie zagotujesz. Przechowuj go w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, a po otwarciu w lodówce nie dłużej niż 7 dni.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do nuggetsów?

Nuggetsy to dobra przekąska na spotkanie ze znajomymi. Warto podawać je nie samodzielnie, a właśnie z sosem słodko-kwaśnym. W tym przypadku do podstawowego przepisu można dodać jeszcze dwa ząbki czosnku oraz ulubione przyprawy. Po długim gotowaniu, kiedy wszystkie składniki zmiękną, możesz zblendować je na gładką masę. Dzięki temu sos słodko-kwaśny do nuggetsów będzie miał jednolitą konsystencję i łatwiej będzie go jeść jedną ręką, tak jak większość przekąsek.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami – przepis

Powyższy przepis bazowy możesz stosować również do mięs. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym smakuje wprost wyśmienicie i może być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do ziemniaków, ryżu czy kaszy.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka przyprawy chili,
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • wcześniej przygotowany sos.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Usmaż na patelni. To samo zrób z warzywami.
  2. Dodaj starty imbir, kurkumę, czosnek oraz chili. Dokładnie wymieszaj.
  3. Całość polej podgrzanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym.

Jak przygotować ryż z sosem słodko-kwaśnym?

Ryż z sosem słodko-kwaśnym wielu osobom kojarzy się z azjatycką kuchnią. To naprawdę dobre połączenie, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego przygotowanie danie możesz zabierać ze sobą na wynos. Sos słodko-kwaśny nada ryżowi niepowtarzalny smak.

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 torebki ryżu,
  • 3 korniszony,
  • 200 g kiełbasy,
  • 50 g grzybów mun w słoiku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • dowolna ilość wcześniej przygotowanego sosu słodko-kwaśnego.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Korniszony i kiełbasę pokrój w kostkę.
  3. Do garnka przelej odpowiednią porcję sosu, dodaj korniszony i kiełbasę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podgrzej i dodaj do ryżu.

Sos słodko-kwaśny – z ananasem czy bez?

Większość klasycznych przepisów na słodko-kwaśny bazuje na soku z ananasów. Zamiast świeżo wyciskanego soku możesz użyć również pokrojonych owoców z puszki. Choć nie jest to składnik obowiązkowy, jeśli nie ma takiej konieczności, to lepiej z niego nie rezygnować. To właśnie ananas sprawia, że sos słodko-kwaśny domowej roboty zyskuje pożądany słodki posmak.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości