Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to idealny pomysł na szybki obiad. Sekretem sukcesu tego znanego na całym świecie przepisu jest sos słodko-kwaśny do kurczaka, czyli marynata sporządzana z wody, cukru, octu ryżowego i drobno siekanych owoców.
Sos ten stosuje się przede wszystkim w kuchniach orientalnych, ale i na całym świecie znakomicie sprawdza się do przyrządzania mięs i ryb. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym ze słoika w niczym nie dorównuje tradycyjnej recepturze. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przygotowanym własnoręcznie ze świeżych składników to istna poezja smaków.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie serwowane w azjatyckich barach. Odkryj tę potrawę na nowo! Przygotuj świeży i zdrowy sos słodko-kwaśny i soczystego kurczaka – wybierz się w podróż kulinarną do orientalnej krainy 5 smaków.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem – składniki:
· 500 g piersi z kurczaka,
· pół żółtej papryki,
· pół czerwonej papryki,
· cebula,
· pędy z bambusa,
· pół puszki ananasa (potrzebny będzie też sok/syrop z ananasa),
· szczypta curry,
· łyżeczka mielonej papryki,
· 1 cm świeżego korzenia imbiru,
· łyżeczka miodu,
· 4 łyżki oliwy z oliwek,
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
· sok z 1/3 cytryny,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Aby przygotować kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem , najpierw dokładnie umyj mięso, a na następnie pokrój je w paseczki średniej wielkości.
Przepis na marynatę
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka? Aby przygotować marynatę (która później będzie bazą naszego sosu) do kurczaka słodko-kwaśnego, należy dokładnie wymieszać ze sobą w misce 2 łyżki oleju, 5 łyżek soku z ananasa, szczyptę curry, łyżeczkę paprykę mielonej, starty 1 cm świeżego korzenia imbiru, odrobinę soli i pieprzu. Do tak powstałej mikstury włóż poporcjowanego kurczaka i odstaw pod przykryciem na minimum pół godziny do lodówki . Oczywiście najlepszą opcją będzie marynowanie mięsa przez całą noc.
Smażenie
Pora przygotować warzywa i owoce do naszego dania. Posiekaj drobno cebulę, pokrój w cienkie plasterki żółtą i czerwoną paprykę. Pokrój też na mniejsze części ananasa oraz pędy bambusa. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć na nią cebulkę, kiedy ładnie się zeszkli, dodaj paprykę. Gdy warzywa będą już miękkie - to znak, że nasz kurczak słodko-kwaśny jest już gotowy do smażenia.
Całość dokładnie wymieszaj i kiedy kurczak się przysmaży, dodaj ananasa oraz pędy bambusa. Wszystko razem podsmażaj przez ok. 7 minut, a na koniec dodaj jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego, miód, sok z cytryny i 6 łyżek soku z ananasa oraz dopraw danie pieprzem i solą. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut, w międzyczasie ugotuj biały ryż zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem jest już gotowy!
Sposób serwowania
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym smakuje najlepiej w towarzystwie sypkiego ryżu . Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym będzie wyglądał na talerzu jeszcze lepiej, jeśli udekorujesz go odrobiną szczypiorku, świeżej kolendry czy pietruszki.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po chińsku z makaronem
Kurczak słodko-kwaśny z makaronem to kolejna propozycja dla fanów chińszczyzny. Przepis jest szybki i prosty! Warto jednak zamarynować mięso dzień wcześniej.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po chińsku z makaronem – składniki:
· podwójna pierś z kurczaka,
· 3 łyżki oleju,
· 4 cm korzenia świeżego imbiru,
· 3 ząbki czosnku,
· 1 marchewka,
· szczypta przyprawy chili,
· 6 łyżek kukurydzy,
· sól i pieprz,
· makaron Mie,
· 8 pieczarek,
· pół czerwonej papryki,
· pół zielonej papryki.
Składniki na sos słodko-kwaśny do kurczaka:
· 6 łyżek jasnego sosu sojowego,
· 3 łyżki octu ryżowego,
· łyżeczka przecieru pomidorowego,
· czubata łyżka miodu,
· 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Marynata
Na początku dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój w kosteczki mięso. Następnie przełóż je do miski i zalej marynatą przygotowaną z 1 łyżki oleju, startego imbiru, wyciśniętego czosnku, szczypty chili, soli i pieprzu. W marynacie zostaw mięso na całą noc lub na minimum godzinę.
Smażenie
W międzyczasie warto zająć się przygotowaniem warzyw. Cebulę posiekaj w kosteczkę, pokrój pieczarki w talarki, a paprykę w cieniutkie paseczki. Marchewkę skrój przy pomocy obieraczki do ziemniaków, tak aby powstały z niej cieniutkie wstążki. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i wyrzucaj na nią kolejno cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki. Wszystko razem podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, a kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj 6 łyżek kukurydzy i mięso razem z marynatą. Kiedy wszystko się podsmaży, dodaj na patelnię makaron i zalej całość sosem z 6 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżek octu ryżowego, łyżeczki przecieru pomidorowego, czubatej łyżki miodu, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wszystko razem wymieszaj, jeśli zajdzie taka potrzeba, podlej potrawę na patelni wodą.
Na koniec dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN