Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis na danie z makaronem i ryżem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym na białym talerzu
Fot. Iulia Damian / EyeEm / Getty Images
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to klasyka, którą można przyrządzać z ryżem i makaronem. Podpowiadamy więc dwa przepisy – wybierz swój ulubiony!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to idealny pomysł na szybki obiad. Sekretem sukcesu tego znanego na całym świecie przepisu jest sos słodko-kwaśny do kurczaka, czyli marynata sporządzana z wody, cukru, octu ryżowego i drobno siekanych owoców.

Sos ten stosuje się przede wszystkim w kuchniach orientalnych, ale i na całym świecie znakomicie sprawdza się do przyrządzania mięs i ryb. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym ze słoika w niczym nie dorównuje tradycyjnej recepturze. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przygotowanym własnoręcznie ze świeżych składników to istna poezja smaków.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie serwowane w azjatyckich barach. Odkryj tę potrawę na nowo! Przygotuj świeży i zdrowy sos słodko-kwaśny i soczystego kurczaka – wybierz się w podróż kulinarną do orientalnej krainy 5 smaków.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem – składniki:

· 500 g piersi z kurczaka,

· pół żółtej papryki,

· pół czerwonej papryki,

· cebula,

· pędy z bambusa,

· pół puszki ananasa (potrzebny będzie też sok/syrop z ananasa),

· szczypta curry,

· łyżeczka mielonej papryki,

· 1 cm świeżego korzenia imbiru,

· łyżeczka miodu,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

· sok z 1/3 cytryny,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Aby przygotować kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem , najpierw dokładnie umyj mięso, a na następnie pokrój je w paseczki średniej wielkości.

Przepis na marynatę

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do kurczaka? Aby przygotować marynatę (która później będzie bazą naszego sosu) do kurczaka słodko-kwaśnego, należy dokładnie wymieszać ze sobą w misce 2 łyżki oleju, 5 łyżek soku z ananasa, szczyptę curry, łyżeczkę paprykę mielonej, starty 1 cm świeżego korzenia imbiru, odrobinę soli i pieprzu. Do tak powstałej mikstury włóż poporcjowanego kurczaka i odstaw pod przykryciem na minimum pół godziny do lodówki . Oczywiście najlepszą opcją będzie marynowanie mięsa przez całą noc.

Smażenie

Pora przygotować warzywa i owoce do naszego dania. Posiekaj drobno cebulę, pokrój w cienkie plasterki żółtą i czerwoną paprykę. Pokrój też na mniejsze części ananasa oraz pędy bambusa. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć na nią cebulkę, kiedy ładnie się zeszkli, dodaj paprykę. Gdy warzywa będą już miękkie - to znak, że nasz kurczak słodko-kwaśny jest już gotowy do smażenia.

Całość dokładnie wymieszaj i kiedy kurczak się przysmaży, dodaj ananasa oraz pędy bambusa. Wszystko razem podsmażaj przez ok. 7 minut, a na koniec dodaj jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego, miód, sok z cytryny i 6 łyżek soku z ananasa oraz dopraw danie pieprzem i solą. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut, w międzyczasie ugotuj biały ryż zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem jest już gotowy!

Sposób serwowania

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym smakuje najlepiej w towarzystwie sypkiego ryżu . Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym będzie wyglądał na talerzu jeszcze lepiej, jeśli udekorujesz go odrobiną szczypiorku, świeżej kolendry czy pietruszki.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po chińsku z makaronem

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem to kolejna propozycja dla fanów chińszczyzny. Przepis jest szybki i prosty! Warto jednak zamarynować mięso dzień wcześniej.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po chińsku z makaronem – składniki:

· podwójna pierś z kurczaka,

· 3 łyżki oleju,

· 4 cm korzenia świeżego imbiru,

· 3 ząbki czosnku,

· 1 marchewka,

· szczypta przyprawy chili,

· 6 łyżek kukurydzy,

· sól i pieprz,

· makaron Mie,

· 8 pieczarek,

· pół czerwonej papryki,

· pół zielonej papryki.

Składniki na sos słodko-kwaśny do kurczaka:

· 6 łyżek jasnego sosu sojowego,

· 3 łyżki octu ryżowego,

· łyżeczka przecieru pomidorowego,

· czubata łyżka miodu,

· 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Marynata

Na początku dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój w kosteczki mięso. Następnie przełóż je do miski i zalej marynatą przygotowaną z 1 łyżki oleju, startego imbiru, wyciśniętego czosnku, szczypty chili, soli i pieprzu. W marynacie zostaw mięso na całą noc lub na minimum godzinę.

Smażenie

W międzyczasie warto zająć się przygotowaniem warzyw. Cebulę posiekaj w kosteczkę, pokrój pieczarki w talarki, a paprykę w cieniutkie paseczki. Marchewkę skrój przy pomocy obieraczki do ziemniaków, tak aby powstały z niej cieniutkie wstążki. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i wyrzucaj na nią kolejno cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki. Wszystko razem podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, a kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj 6 łyżek kukurydzy i mięso razem z marynatą. Kiedy wszystko się podsmaży, dodaj na patelnię makaron i zalej całość sosem z 6 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżek octu ryżowego, łyżeczki przecieru pomidorowego, czubatej łyżki miodu, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wszystko razem wymieszaj, jeśli zajdzie taka potrzeba, podlej potrawę na patelni wodą.

Na koniec dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

Zobacz film: Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości