Kuchnia z Wietnamu to potrawy o wyrazistych smakach, wykonane ze świeżych składników i dobrze przyprawione. Poznaj przepisy kuchni wietnamskiej.

W kuchni wietnamskiej możemy zauważyć duże wpływy kuchni chińskiej. Tak, jak u sąsiada, w Wietnamie do spożywania posiłków używa się głównie pałeczek. Kuchnia z Wietnamu nie jest jednorodna, możemy ją podzielić na trzy główne regiony. Dania Wietnamczyków z południowej części kraju opierają się głównie na świeżych rybach i owocach morza. W centralnej części Wietnamu na stołach królują lokalne warzywa i owoce, często dla nas egzotyczne. Z kolei na północy Wietnamu spotkamy dania z żab, a nawet węży.

Typowe składniki kuchni wietnamskiej

Wietnamskie potrawy zawierają typowe produkty. Wśród najpowszechniejszych składników stosowanych w kuchni z Wietnamu znajdziemy ryż, makarony, lokalne warzywa, świeże zioła (bazylia, kolendra, mięta, trawa cytrynowa), sos rybny, limonkę, szpinak wodny czy egzotyczną roślinę limnocharis żółty. Jeśli chodzi o mięso, Wietnamczycy jadają najczęściej wieprzowinę i kaczkę .

Wietnamczycy uwielbiają pić herbatę jaśminową, sok z cukrowej trzciny i specyficzny napój robiony z ptasich gniazd. W Wietnamie popularna jest też mocna kawa z mlekiem o nazwie ca phe .

Azja: kuchnia wietnamska – najsłynniejsze potrawy

Jedną z najpopularniejszych potraw wietnamskich jest zupa pho . Wietnamczycy jedzą ją o każdej porze dnia. To rodzaj rosołu z makaronem ryżowym, mięsem i przyprawami, głównie kolendrą. Tradycyjne rodzaje to zupa z kurczakiem – pho ga i z wołowiną – pho bo. Możemy też znaleźć wersję z rybą. Zupa jest zazwyczaj doprawiana sosem rybnym i limonką i podawana z różnego rodzaju kiełkami.

Najsłynniejszym daniem pochodzącym z Wietnamu są bez wątpienia sajgonki, które w Wietnamie nazywane są nem. Dzisiaj można je dostać w restauracjach albo w wersji “street food” niemalże na całym świecie. Sajgonki składają się z mięsnego, warzywnego lub rybnego farszu zawiniętego w papier ryżowy.

Banh xeo to z kolei wietnamskie naleśniki. Banh xeo mają spore rozmiary, a ich ciasto jest bardzo chrupiące. Wietnamskie naleśniki mogą być wypełnione różnorodnym farszem. Najczęściej można spotkać naleśniki z wieprzowiną, warzywami lub krewetkami. Są one podawane z sałatkami i polewane sosem rybnym.

Kolejnym daniem, niezwykle popularnym w Wietnamie, jest smażony makaron podawany z wołowiną, kurczakiem lub warzywami. Tę potrawę można znaleźć na niemal każdej ulicy w Wietnamie, sprzedawaną w punktach ze street foodem. Tak, jak w przypadku zupy pho , smażony makaron z dodatkami może być spożywany zarówno na śniadanie, obiad i kolację.

Kuchnia wietnamska – przepis na sajgonki

Żeby przygotować tradycyjne wietnamskie sajgonki z mięsnym farszem potrzebne są składniki:

· 25-30 sztuk papieru ryżowego małego,

· 25 dag mielonego mięsa wołowego,

· 20 dag makaronu sojowego (waga po ugotowaniu),

· ½ szklanki grzybków mun,

· 2 jajka,

· 1 marchewka,

· 1 cebula,

· kawałek świeżego imbiru,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżki sosu rybnego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

· 1 łyżka posiekanej świeżej mięty,

· olej rzepakowy do smażenia,

· sos słodko-kwaśny.

Przygotowanie:

1. Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut

2. Cebulę i marchewkę kroimy na drobne kawałki, imbir i czosnek siekamy.

3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż nabierze złotawego koloru, dodajemy do niej marchewkę, posiekany czosnek i imbir, mieszamy i zostawiamy na ogniu przez około 2 minuty.

4. Do patelni wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu przez około 4 minuty.

5. Dodajemy sosy: rybny i sojowy. Po zamieszaniu zdejmujemy patelnię z ognia.

6. Składniki z patelni przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej posiekany szczypiorek, miętę i natkę pietruszki, całość mieszamy.

7. Kroimy grzybki mun i ugotowany makaron sojowy na drobne kawałki i dodajemy je do składników misce.

8. Do miski rozbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.

9. Każdy z kawałków papieru ryżowego moczymy przez chwilę w ciepłej wodze.

10. Do ułożonych na blacie kawałków papieru, nakładamy farsz z miski. Powinny być to niewielkie porcje, żebyśmy byli w stanie dokładnie zawinąć papier. Ten krok wymaga nieco wprawy, jednak po kilku sztukach z pewnością wyczujemy, ile farszu dodawać i jak dokładnie zawijać papier.

11. Sajgonki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub w woku do czasu, aż nabiorą one złotego koloru.

12. Sajgonki podajemy polane sosem słodko-kwaśnym (lub innym ulubionym). Smacznego!

Z przepisu powinno nam wyjść około 25 sajgonek. Mięso możemy całkowicie zastąpić warzywami. Sajgonki są świetnym pomysłem na oryginalny obiad albo kolację. Sprawdzą się też jako smaczna, zdrowa przekąska na imprezach.

Wietnamskie jedzenie jest uważane za jedną z najzdrowszych kuchni na całym świecie. Dania składają się głównie ze świeżych warzyw, ziół i przypraw. Spożycie mięsa ogranicza się głównie do kurczaka, wołowiny i kaczki. Jeśli mamy tylko okazję, warto spróbować słynnych potraw kuchni wietnamskiej – na szczęście również w Polsce dania z tej części świata stają się coraz bardziej popularne.

Zobacz film: Kuchnia wietnamska. Źródło: Dzień Dobry TVN.


Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0