Przepis na kurczaka gong bao z orzechami

Potrawa z kurczaka
Fot: DigiPub / gettyimages.com
Kurczak gong bao to potrawa pochodząca ze środkowo-zachodnich Chin. Przepis na kurczaka gong bao jest szybkim i prostym pomysłem na orientalny obiad.

Kurczak gong bao , czyli aromatyczne mięso serwowane w towarzystwie ostrych przypraw i orzechów, stanowi jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Historia tego dania jest dość ciekawa, a swój początek ma w prowincji Syczuan – w środkowo-zachodnich Chinach.

Kurczak gong bao - historia słodko-kwaśnego smaku orientu

Za autora przepisu na kurczaka gong bao uważa się tamtejszego gubernatora - Dinga Baozhena, urzędującego w XIX wieku w okresie rządów dynastii Qing. Na temat powstania tego słynnego dania powstało wiele legend. Niektóre z nich mówią, że gubernator podpatrzył przepis na kurczaka gong baou w lokalnej restauracji, inne, że sam to właśnie on sporządził ten słynny na cały świat przepis na podstawie swoich kulinarnych doświadczeń zdobytych podczas podróży na północ.

Nazwa gong bao pochodzi od tytułu honorowego jakim nazywano niegdyś Dinga Baozhena.

Jak wygląda przepis na kurczaka gong bao ? Poznaj sekret tego dania i wybierz się w podróż kulinarną do Chin.

Kurczak gong bao z orzechami

Składniki:

- 2 piersi kurczaka,

- 3 ząbki czosnku,

- kawałek świeżego imbiru,

- 5 szalotek,

- papryka chilli w proszku,

- papryka czerwona,

- 2 łyżki oleju arachidowego,

- łyżeczka pieprzu syczuańskiego,

- 75g prażonych orzeszków ziemnych niesolonych.

Marynata do mięsa:

- 2 łyżeczki sosu sojowego,

- pół łyżki wina,

- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

- 1 łyżka wody,

- szczypta soli.

Sos:

- 3 łyżeczki cukru brązowego,

- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,

- 2 łyżeczki sosu sojowego,

- 3 łyżeczki octu winnego,

- 1 łyżeczka oleju sezamowego,

- 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

Przepis na kurczaka gong bao nie znajdzie się raczej w rankingu bardzo trudnych wyzwań kulinarnych. Wystarczy porcja dobrych składników i świeża pierś z kurczaka, by w niespełna godzinę przygotować pyszne, orientalne danie. Kurczak gong bao z orzechami to jedno z najbardziej popularnych chińskich dań, które urzeka słodko-kwaśnym smakiem. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać woka, ale z pewnością uda się go usmażyć na klasycznej patelni.

Aby przygotować kurczaka gong bao, należy na początek dokładnie go umyć i oczyścić. Po osuszeniu mięsa należy pokroić je w średniej wielkości kostkę. Warto pamiętać, że kawałki kurczaka zmniejszą swoją objętość podczas gotowania, dobrze więc, aby kosteczki nie były zbyt małe. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do miseczki oraz zalać marynatą, a następnie przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny tak, aby mięso nabrało intensywnego smaku. W międzyczasie warto uprażyć na patelni orzechy.

Aby przygotować sos do kurczaka gong bao, należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu: paprykę chilli, cukier brązowy, skrobię kukurydzianą, sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy oraz łyżkę wody. Powstały w ten sposób sos do kurczaka gong bao powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Pora zabrać się za smażenie mięsa. Zgodnie z tradycyjnym przepisem na kurczaka gong bao najlepiej wykorzystać do tego patelnię wok. Na rozgrzany olej należy wrzucić kurczaka pokrojonego w kostki, trzymanego wcześniej w marynacie. Mięso doprawić papryką chilli w ilości dostosowanej do preferowanego stopnia ostrości dania. Całość smażyć aż do momentu, kiedy każda kosteczka będzie miała złoty kolor. W następnej kolejności wrzucić na woka posiekaną drobno cebulkę oraz starty czosnek i imbir. Na końcu dodać paprykę czerwoną pokrojoną w cienkie paseczki.

Do całości dodać orzechy oraz wlać do woka cały sos. Tak przygotowanego kurczaka gong bao warto smażyć jeszcze przez kilka minut na woku tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Najlepiej podawać go z makaronem ryżowym bądź ryżem oraz surówką z białej kapusty.

Kurczak gong bao w cieście czy kurczak bao nam ? Chińczycy są mistrzami w daniach z kury. Wybierz swój ulubiony przepis i wybierz się w kulinarną podróż do Azji. Może wybierzesz szlak kurczaka gong bao wiodący od Twojej kuchni przez prowincję Syczuan aż do żołądka bliskiej osoby? Przepis na kurczaka gong bao na pewno przypadnie jej do gustu.

Zobacz film: Sposób na idealną pierś z kurczaka. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości