Karnawałowe, kuchenne szaleństwo rozpętał dziś w naszej kuchni, uczestnik MasterChefa, Adam Kozanecki. Próbowaliście kiedyś: pomarańczowego kremu z marchwią, sakiewek z drobiowym udkiem i pigwą lub ponczu z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą? Nie? To przetestujcie nasze dzisiejsze przepisy!
Zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN filety z piersi kurczaka, wątróbkę z rukolą, kakaowca clafoutis oraz sos Chutney. A do wszystkiego dodał agrest.
Jak przyrządzić falafel lub shish kebab z wołowiny? Zobacz, jak to zrobił Józek w Dzień Dobry TVN!
Dziś kuchnia tylko dla mężczyzn! Piotr Kucharski proponuje panom w Dzień Dobry TVN bardzo zdrowe i treściwe dania - stek, angielskie śniadanie i babeczki z borówkami. Nie mogło zabraknąć też chleba wypiekanego przez Piotra.
Marynowane pomidory z rzodkiewką, pieczone pomidory cherry na toście z sałatą, faszerowane miętą, kuskusem i mango? W świat pomidorowych inspiracji kulinarnych, dziś w Dzień Dobry TVN przeniesie Was mistrz najlepszego smaku - Joseph „Józek” Seeletso! Życzymy Smacznego!
Anna Jurksztowicz i jej mąż Krzesimir Dębski są prawdziwymi pasjonatami podróży. Zwiedzili właściwie każdy zakątek świata. W programie przyrządzili dla nas potrawy, które najbardziej przypadły im do gustu.
Ocet winny, ryżowy, jabłkowy, malinowy a może balsamiczny? Idealny do sałatek, mięs, marynat, a nawet jako dodatek do lodów. Zwany przez wielu „darem natury” poprawia nie tylko smak potrawy, ale także procesy trawienne organizmu. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski uczynili go królem swoich dań. Smacznego!
Poznaj przepisy na faszerowanego ziemniaka, faszerowaną cukinię i... faszerowaną kapustę!
Dziś Dzień Czekolady. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania bazujące na czekoladzie, ale niekoniecznie na słodko. Co powiecie na czekoladę w wersji wytrawnej np. z chilli, z kurczakiem lub czekoladowy hummus?
Piotr Kucharski zaproponował nam dziś trzy przepisy na dania z kaczką: zupa z kaczki ala ramen, brioszki z szarpaną kaczką i filety z kaczki z cykoria i gruszkami.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Wiktora Dopierałę, cukiernika amatora, ale z sukcesami. Wiktor, kiedy piecze ciasta relaksuje się. Dla nas przygotował swoje ulubione i sprawdzone przepisy na serniki.
Placek pszenny z rukolą i burattą, płaska zapiekanka makaronowa i cantucinni z kremem cytrynowym. To dania, którymi uraczył nas dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski.
W kuchni DDTVN - smaki Francji. Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na zapiekane brie z żurawiną, zupę cebulową z serem Raclette, sernik crème brûlée i ratatouille sosem z sera fourme d'ambert
Dziś w kuchni DDTVN Beata Kartowicz przedstawiła swoje propozycje na śniadanie na słodko. Poznajcie jej przepisy na: jaglankę na mleku migdałowym z masłem orzechowym i bananami, pancakes z konfiturą malinową i serkiem mascarpone, pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango, puszysty omlet na słodko z piekarnika i chałkę po francusku z cynamonem i miodem.
Ziemniaki w mundurkach niektórym mogą kojarzyć się przede wszystkim z ogniskami. Jednak można je przygotować również jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do innych potraw, np. mięsa lub sałatek. Można też piec je lub gotować – wszystko zależy od naszych upodobań. Bardzo popularne są obecnie pieczone ziemniaki w piekarniku – w mundurkach smakują jeszcze lepiej.
W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na jajkach.
W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie dania, które posmakują każdemu. Daria Ładocha przygotowała: ziemniaczaną sałatkę z awokado i łososiem, roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem, a także frytki z warzyw.
Zrazy wołowe to danie z długą tradycją. Serwowano je na dworach szlacheckich. Dziś to danie jest popularne w każdym regionie Polski, a szczególnie w kuchni śląskiej. Najbardziej znane są zrazy wołowe zawijane, choć można je przyrządzać również w postaci plastrów mięsa duszonych w sosie własnym.
Szukasz prostego przepisu na słodką przekąskę do herbaty? Polecamy przepis na ciastka z galaretką owocową! Przygotowywanie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. To także świetna zabawa dla maluchów, które wprost uwielbiają samodzielnie wycinać i dekorować ciasteczka. Zróbcie je wspólnie – dzięki naszym poradom na pewno wyjdą pyszne i rumiane.
Nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych uda Ci się przygotować pożywne i zdrowe muffinki dla dzieci. Najważniejsze to umieć dobrze przystroić babeczki, bo to właśnie odpowiednia oprawa najczęściej zachęca dzieci do próbowania nowych smaków. Dowiedz się, jak upiec kolorowe muffinki dla dzieci i jak przemycić w nich kaszę jaglaną lub płatki owsiane.
Chleb z kaszy gryczanej przygotowuje się bez mąki i drożdży, ale może znaleźć się w nim wiele innych dodatków dopasowanych do indywidualnych preferencji smakowych. To zdrowy odpowiednik pszennych wypieków. Można go przygotować z dwóch rodzajów kasz – kaszy gryczanej niepalonej lub palonej. Sprawdź, którą z nich wybrać i dlaczego.
W kuchni Dzień Dobry TVN - Sławek Szelc, kucharz i juror konkursów kulinarnych kół gospodyń wiejskich, który od lat jeździ z Rafałem Sonikiem na Dakar jako kucharz i zaopatrzeniowiec. Poznajcie jego przepisy na żeberka duszone w kapuście w sosie borowikowym i zupę trzykolorową.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma przygotował dania z gęsi: bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą, gęś z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i sosem winnym, a także gęś faszerowaną kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem. Natomiast Mikołaj Rey zabrał nas do stolicy gęsiny na Kujawach - Kołudy Wielkiej.
Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. W kuchni Dzień Dobry TVN restaurator, Tadeusz Müller przygotował pyszności właśnie z tym składnikiem. Na stole pojawiły się pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną oraz jabłecznik z kaszą jaglaną.
Dynia to jesienne warzywo, które możemy włączyć już do diety niemowląt. Ceniona za bogactwo minerałów i witamin, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a jej spożywanie zalecane jest w czasie odchudzania, antybiotykoterapii czy chemioterapii. Sok z dni działa przeciwnowotworowo, regenerująco, doskonale wpływa na stan skóry, zwłaszcza tej dotkniętej trądzikiem. Dynia charakteryzuje się łagodnym smakiem i może być łączona z innymi warzywami.
W kuchni Dzień dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował przekąski, które każdy z nas lubi pochrupać, zwłaszcza oglądając telewizję. Szymon proponuje własnoręcznie usmażone chipsy z ziemniaka, pietruszki czy buraka oraz ceviche. Brzmi pysznie! A smakuje jeszcze lepiej :)
Mąka owsiana jest bezglutenowa, dlatego znajduje zastosowanie w przepisach wykorzystywanych przez chorych na celiakię. O tym, jak zrobić mąkę owsianą, powinny przeczytać osoby starające się schudnąć. Wykazuje ona właściwości wspomagające trawienie, z uwagi na znajdujący się w niej błonnik.
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek wegańskich. Jeśli szukasz przepisów na wegańskie przekąski na imprezę i na co dzień, przychodzimy z pomocą. Zobacz nasze przepisy na bezmięsne przekąski!
Kuchnia japońska to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Uwielbiane przez wszystkich sushi, ramen, owoce morza w tempurze i japońska zupa miso na stałe zagościły w jadłospisach osób pochodzących z różnych zakątków świata, niekoniecznie z Azji. Skąd tak wielka popularność kuchni japońskiej?
Przepisy na pastę z bakłażana - baba ghanoush, bakłażana faszerowanego wołowiną i pieczonego z figami oraz kozim serem zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN: Samar Khanafer – finalistka MasterChefa, autorka książek kulinarnych.