Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym i płatkami kokosowymi
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 kalarepki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- garść posiekanego koperku
- szczypta oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ogórki małosolne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Do podania: płatki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek obrany ze skórki, ziemniaki i kalarepę pokrojoną w kostkę. Całość posyp solą, pieprzem cytrynowym i oliwą oraz oregano i piecz w piekarniku około 40 minut. W tym czasie blanszuj w wodzie z solą fasolkę szparagową. Gdy warzywa się upieką, wyłóż je do garnka i zalej gorącym bulionem z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, fasolkę szparagową i ogórki małosolne pokrojone w małą kostkę. Zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj koperkiem, skórką z cytryny i płatkami kokosowymi.
Kalafior z soczewicą, pastą harissa i bakłażanem
Składniki:
- 1/2 bakłażana
- 1 kalafior
- 2 łyżki pasty harissa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z limonki
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody lub wywaru z jarzyn
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- garść liści świeżej kolendry
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj past z harissy, łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z limonki. Bakłażana pokrój w cienkie plasterki i jeszcze raz na pół oraz kalafiora na małe różyczki. Dorzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Zapiekaj warzywa w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętaj, by w czasie pieczenia obracać warzywa na drugą stronę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj pomidorki cherry, soczewicę oraz passatę pomidorową oraz wodę i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dodaj bakłażana i kalafiora. Udekoruj świeżą kolendrą.
Kalafiorowa pasta z czosnkiem i zieloną pietruszką
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 4 ząbki czosnku
- 4 szklanki wywaru z jarzyn
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 4 kromki chleba na zakwasie do podania
- 4 łyżki orzechów nerkowca namoczonych w wodzie
Przygotowanie:
Pokrój kalafiora na różyczki lub na jeszcze mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj bulion z wodą. Dodaj obrany czosnek. Płyn powinien całkowicie przykryć kalafiora. Gotuj około 20 minut. Przecedź kalafiora i czosnek i przerzuć do innego naczynia. Odsącz orzechy. Dodaj resztę składników oprócz granatu i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kromkach chleba lub z warzywami, udekorowane granatem i pozostałą pietruszką.
Źródło: Daria Ładocha