Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.
Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przygotowali przepisy na dania ze szparag.
Dziś w Dzień Dobry TVN, Tomasz Jakubiak zaprezentował przepisy na pyszne sałatki
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!
Kuchnia dla karmiącej mamy powinna być lekkostrawna, nie powinna zawierać intensywnych przypraw, czosnku, cebuli i kalafiora czy kapusty. Powinna natomiast być bogata w witaminę: A, C, B2, B12, jod, cynk, żelazo i wapń.
W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, wszystko o dyniach! Sezon dyniowy w pełni dlatego też Daria Ładocha zaproponowała nam kilka swoich ulubionych przepisów na dania z dyni! Spróbujcie: ciasteczek dyniowych, dyniowego curry i sałatki z pieczoną dynią!
W kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i podróżnik - Bartek Kieżun zaproponował nam swoje ulubione przepisy na dania kuchni portugalskiej: polvo a lagareiro, sopa de tomate, pao de deus, patê de Sardinha
Jak smakuje Kraków, który został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019? Postanowiła się o tym przekonać dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska, która przy Kładce Ojca Bernatka w Krakowie spotkała się z Robertem Koczwarą, z szefem kuchni jednej z krakowskich restauracji. Przygotował dla niej: ptysie z kremem ze słonecznika i suską sechlońską i pieczoną jagnięcinę z purée z fasoli. Skorzystajcie z przepisów!
Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)
Dziś w Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli fasoli. Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na: sałatkę z zapiekanej dyni z ciecierzycą, grzanki z fasolą flażoletką i pomidorami, zapiekane tortille z fasolą i kurczakiem oraz gulasz warzywny z grzybami i białą fasolą! Smacznego!
W kuchni Dzień dobry TVN tym razem potrawy bogate w składniki wspomagające pamięć i koncentrację i dania, po których poczujemy się pełni energii i chęci do pracy lub nauki.
Sebastian Krauzowicz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas pyszne dania z dyni: wegańską dynię z soczewicą i szpinakiem, dynię zapiekaną z warzywami korzeniowymi i serem blue, a także dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy austriackie. Na naszym stole pojawiły się smakołyki w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Co powiecie na zupę krem z dyni, polędwiczki w piwie, roladki z suszonych kruszek, krążki z jabłek w ciecie z cydrem czy lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami?
Przydatna nie tylko podczas Halloween. W kuchni spisuje się świetnie! Piotr Kucharski, w Dzień Dobry TVN, przygotował dyniowy sernik, przecier dyniowy, sałatka w dyniach, polędwiczki wieprzowe na purée dyniowo-pomarańczowym oraz piklowaną dynię.
Podobno czekolada wcale nie tuczy. Ania Starmach oraz Daniel Hucik, uczestnik programu „MasterChef”, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali czekoladowe przysmaki: czekoladowe placuszki, czekoladowe ciasto piernikowe, lody czekoladowo-orzechowe, ciastko czekoladowe z niespodzianką. Smacznego!
Kuchnię Dzień Dobry TVN przenieśliśmy na chwilę do Wrocławia - Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Tam zwyciężczyni II edycji programu „MasterChef” Beata Śniechowska i mistrz kulinarny Piotr Kucharski przygotowali dania lokalne. Zaserwowali nam: jesiotra glazurowanego miodem wrzosowym, sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym oraz placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka wersji pieczonego kurczaka. Sebastian podpowiedział, jak wybrać najlepsze mięso, jak je marynować i czy piec w rękawie, folii, a może klasycznej brytfance?
Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy żonę Pascala Brodnickiego - Agnieszkę Mielczarek, która jest coachem żywieniowym. Udowadnia ona, że z upływającym czasem możemy walczyć nie tylko przy użyciu skalpela, ale także odpowiednią dietą i nawykami żywieniowymi. Co mogą zdziałać dwie łyżki posiekanej rzeżuchy dziennie? Zobaczcie!
Już wiemy dlaczego tak dobrze poszło nam na Euro 2016. Naszym gościem był dziś Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak. Zobaczcie jakie były ulubione dania naszych piłkarzy!
Jej kuchnią i potrawami zachwyca się sama Kayah. Skorzystajcie z przepisów Iwony Zasuwy na twarożek warzywny, orientalną zupę-krem z jaglanką, burgery buraczane. Zobaczcie, jak zrobić makaron z dyni! Do dzieła!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką. Przygotowała dla nas pyszne i pożywne soki oraz koktajle.
Macie już przygotowane menu na tegoroczny wigilijny stół? W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Małecki ugotował między innymi barszcz na słodko i pokazał jak zrobić idealny piernik.
Ryba po grecku to danie, które gości na wielu polskich stołach podczas Wigilii. Zazwyczaj przyrządza się ją z morskich gatunków ryb o niewielkiej zawartości tłuszczu, dlatego doskonałym wyborem będzie przygotowanie np. dorsza po grecku.
Maciej Szaciłło zdradza, jak przygotować placki z ziemniaków z kolendrą i kokosowym czatnejem, purisy, focaccię oraz placek z truskawkami rabarbarem.
Szaszłyki inspirowane kuchnią tajską - tofu satay, kuchnią indyjską - szaszłyki tandoori z panirem, szaszłyki z seitanu-białka pszenicznego i na deser szaszłyki owocowe. Są to lekkie propozycje na zbliżający się letni okres grillowania.
Zupa indyjska z soczewicy ma wiele odmian. Jej smak w dużej mierze zależy od regionu Indii, w którym jest przygotowywana. Bardzo często jest gęsta jak gulasz, przez co skutecznie zaspokaja głód.
Może być biała, czerwona lub zielona. Ostra, słodka i lekko gorzka. Smakuje wyśmienicie w leczo, z kanapką i w sałatce. W kuchni Dzień Dobry TVN główną bohaterką była papryka, a role drugoplanowe, choć równie ważne, należały do Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowska. Będzie Oscar?
Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna, która zyskała ogromną popularność na całym świecie. Przepisy kuchni indyjskiej pozwalają przyrządzić aromatyczne, smaczne i zdrowe potrawy. Kuchnia z Indii jest unikalna dzięki wykorzystywanym przyprawom.