Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.
Quinoa, wakame, amarantus, poping, orzo- w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali sycące i osobliwe potrawy, idealne nie tylko na śniadanie.
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.
Jesienią stragany uginają się pod ciężarem wszelkiego rodzaju dyń. To bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować nie tylko pyszny dodatek do obiadu czy curry, ale i ciasteczka i dżemy. Korzystając z urodzaju, warto nie tylko wykorzystywać dynię na bieżąco, ale i zapasteryzować puree dyniowe, by móc podczas mroźnej zimy przypomnieć sobie smaki i kolory jesieni.
Od lat nie je mięsa. To, co ląduje na jego talerzu nie mogło powstać przez cierpienie. Michał Piróg przygotował czerowną zupę rozgrzewającą, mleko z pistacjami i tofu w agawie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Kamila Szczawińska i jej córka Kalina przygotowały pyszne śniadanie. Mogliśmy spróbować: jaślankę na mleku migdałowym, placki kakaowo-cynamonowe i koktajl owocowy.
Paszteciki szczecińskie, jesienna zapiekanka, cieszyńska kanapka ze śledziem, bułka z pieczarkami jak w PRL to klasyki polskiego fast foodu. Poznajcie przepisy na te szybkie i smaczne dania, które kocha cała Polska. W Dzień Dobry TVN gotował dziś Szymon Czewiński.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz i Anna Kalata przygotowały eko-wypieki. Wszystkie potrawy na bazie ekologicznych produktów. Babeczki gryczane, tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem, tarta pełnoziarnista z jabłkami, ciasto orzechowe oraz dyniowe ciasteczka. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Daria Ładocha przygotowała klasyczne dania mleczne, ale w nieco innej odsłonie. Zaproponowała między innymi naleśniki z kozim serem i owocami, klasyczny grysik z musem truskawkowym, budyń domowej roboty z białą czekoladą, urozmaiconą zupę śniadaniową oraz koktajl bananowo - truskawkowy z mango. W jakiej formie mleko mogą spożywać nasze dzieci? W jaki sposób wzbogacać dietę malucha np. z nietolerancją laktozy?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło zaserwował przepyszne placki z różnych stron świata. Racuchy wegańskie, orkiszowe, kultowe placki z Koniakowa, racuchy na mleku sojowym, uttapam z czatnejem kokosowym i fuczki. Smacznego!
Co takiego je Robert Lewandowski, że jest w tak świetnej formie? Postanowiliśmy to sprawdzić zapraszając do kuchni Dzień Dobry TVN Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ktory już od 9 lat karmi "nasze orły". Czy to on decyduje o tym, co pilkarze mogą jeść? Czy dla każdego przygotowuje indywidualne menu? Jakie są ulubione potrawy piłkarzy? Tomasz Leśniak w naszej kuchni przygotował m.in.: „Ryżankę” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, halibuta w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków oraz cielęcinę marynowaną w syropie klonowym. Skorzystajcie z jego przepisów!
Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN zdradza przepis na śniadanie wzmacniające odporność. Było słodko i zdrowo! Macie ochotę na komosę ryżową z rokitnikiem i malinami, kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą lub budyń jaglano-bananowy?
W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef jest obecnie w 7 miesiącu ciąży. Jako przyszła mama Beata wychodzi z założenia, ze już od samego początku trwania ciąży powinniśmy lepiej zadbać o dietę. Beata zaproponowała między innymi dyniowe ciasteczka z żurawiną, jaglankę o smaku szarlotkowym, sok z buraka, ananasa i pigwy czy koktajl malinowo- żurawinowo z maślanką.
W letniej kuchni Dzień Dobry Wakacje Tomasz Jakubiak przygotował: poncz bezalkoholowy w sam raz na przyjęcie w ogrodzie, naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym oraz tartę z waniliowym kremem i syropem o smaku coli. Smacznego!
Co jeść by zawsze czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii? Swoje przepisy na zdrowe dania zdradzili nam dziś: Davina Reeves-Ciara, Ireneusz Ciara i Bartłomiej Topa. Jakie są podstawowe zasady zdrowej diety? Brakuje Wam energii? Wypróbujcie te przepisy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej, wraz córką, przygotowały smaczny serek z nerkowców, tartę ze szparagami, koktajl czekoladowy i daktellę. Czym jest daktella?
Co jeść, by treningi były efektywne? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do szefa kuchni Kuby Korczaka, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy dla aktywnych. Na śniadanie - zielony koktajl, na obiad - warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, a na kolację - pieczonego suma z batatami. Smacznego!
Bartek Jędrzejak i Daria Ładocha ze swoją "Pogodną kuchnią" i food truckiem dotarli do Istebnej. Ponoć to właśnie tu swoją żonę poznał Adam Małysz. Skorzystajcie z przepisów Darii na: pasztet z soczewicy i z żurawiną podany na grillowanym chlebie z dodatkiem rukoli i wędzonego sera, białą kiełbasę pieczoną w sosie rozmarynowym z grzybami Shitake oraz sałatkę z wołowiną, mango i sosem ostrygowym. Ciekawe, jaką Bartek ma dla nas prognozę pogody? :-)
Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!
Paulina i Natalia Przybysz zaprezentowały w Dzień Dobry TVN dania, które pomogą Wam zadbać o zdrową dietę Waszych dzieci.
Zapraszamy na ekologiczną kuchnię z Reni Jusis, która podowiada, jak przemycić w potrawach warzywa, których dzieci nie lubią. Zobaczcie, jak to zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Por, groszek, brokuły i szpinak - czy Twoje dziecko też nie przepada za tymi warzywami? Skorzystajcie z przepisu Reni na zielony koktajl, zupę pokrzywową z mlekiem kokosowym i budyń z awokado.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała rozgrzewające dania zimowe: rozgrzewającą zupę cebulową ze słodką szalotką i parmezanem, cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką, zimowe kakao z bakaliami i cynamonem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.
Marek Zaremba z żoną Adrianą zaproponowali nam jaglany detoks. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: kaszę jaglaną z pesto i pieczoną papryką, kaszę jaglaną a’la kus kus z cieciorką, migdałami i granatem, gulasz a’la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką oraz czarny ryż z nutą kokosu, mango i malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Domowe batony proteinowe to świetna alternatywa dla dostępnych w sklepach batonów energetycznych. Niewielkim nakładem finansowym każdy może samodzielnie przygotować energetyczną przekąskę.