Jak zrobić lukier cytrynowy najprostszy, a jak wersję z białkiem (lukier królewski)? Czym zabarwić lukier? Co zrobić, aby wyszedł idealny? Czy da się zrobić lukier bez cukru?
Prosty i szybki lukier cytrynowy – przepis
Prosty przepis na lukier cytrynowy wymaga tylko trzech składników: wody, cukru pudru i soku z cytryny. Sekretem dobrego lukru są proporcje wody, soku i cukru.
Składniki (na ciasto z keksówki 30 x 10 cm lub blachę pierniczków):
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Do miseczki z cukrem pudrem dolej sok z cytryny.
- Powoli dodawaj gorącą wodę, energicznie mieszając. Rób to stopniowo, aż lukier będzie gładki, bez grudek i gęsty jak śmietana. Być może potrzeba będzie nieco mniej lub więcej wody.
- Od razu udekoruj ciasto lub pierniczki, bo lukier szybko zastyga.
Przepis na lukier cytrynowy z białkiem, czyli lukier królewski
Przepis na lukier cytrynowy z białkiem jest nieco trudniejszy od powyższego, najprostszego przepisu. Jest też bardziej pracochłonny i wymaga użycia miksera. Jest jednak bardziej efektowny.
Składniki (na ciasto z keksówki 30 ? 10 cm lub blachę pierniczków):
- około ⅔ szklanki cukru pudru,
- białko z 1 średniego jajka,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i sparz jajko. Oddziel białko od żółtka.
- Mikserem ubij białko z sokiem z cytryny w wysokiej misce. Powinno to potrwać 30 sekund. Białko nie powinno być sztywne.
- Zmień końcówkę miksera na haki do ucierania. Na wolnych obrotach ucieraj lukier około 15 minut, stopniowo dodając cukier puder.
- W zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcesz uzyskać, możesz dodać więcej cukru pudru lub rozrzedzić masę odrobiną mleka. Lukier z białkiem powinien być gładki i lśniący.
Lukier cytrynowy gotowany
Aby zrobić lukier gotowany , musisz mieć termometr spożywczy, żeby sprawdzić temperaturę masy.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Zagotuj cukier z wodą i sokiem, często mieszając, aby się nie przypalił.
- Sprawdź temperaturę lukru – powinna wynosić 114–120℃. Konsystencja zacznie wtedy przypominać gumę do żucia.
- Schłódź lukier i ubij mikserem, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Jak zrobić lukier bez cukru?
Da się zrobić także lukier bez użycia cukru , jednak nie będzie tak słodki jak klasyczny lukier.
Składniki:
- 4 łyżeczki masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- około ⅔ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku,
- 1 łyżka słodzika (np. cukru brzozowego).
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondelku.
- Dodaj sok z cytryny, mleko w proszku i słodzik.
- Miksuj aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję.
Jak się robi cytrynowy lukier w różnych kolorach?
Aby zrobić kolorowy lukier , do najprostszego przepisu lub przepisu na lukier królewski dodaj jeden z wybranych składników:
- 5 kropli barwnika spożywczego,
- 5 kropli soku malinowego,
- 5 kropli soku z buraka,
- 5 kropli soku z wiśni,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczkę zmiksowanych liści mięty.
Barwnik można dodać od razu lub po zrobieniu lukru. Wystarczy dokładnie wymieszać.
Jak zrobić najlepszy lukier cytrynowy – porady
Nawet najlepszy przepis na lukier cytrynowy może nie dać spodziewanego efektu. Sprawdź, co zrobić, aby wyszedł idealny:
- Jeśli cukier puder ma grudki, przesiej go przed sitko.
- Jeśli masz tylko zwykły cukier, możesz go zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu.
- Po zrobieniu lukier nie powinien mieć grudek. Sprawdź to, przecierając masę między palcami. Powinna być gładka, a cukier niewyczuwalny.
- Lukier cytrynowy do sernika czy babki powinien spływać z łyżki. Jeśli będzie zbyt gęsty, trudno będzie go rozsmarować, a zbyt rzadki wsiąknie w ciasto.
- Jeśli robisz lukier do pączków, możesz dodać mniej cukru pudru, aby był lekko przezroczysty.
- Lukier cytrynowy na babkę lub do dekorowania pierniczków możesz zrobić z większą ilością cukru pudru. Będzie sztywniejszy i bielszy.
- Aby udekorować lukrem pierniczki, możesz wykorzystać rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia. Wlej lukier do środka i odetnij róg woreczka.
- Lukrowanie możesz rozpocząć dopiero wtedy, gdy wypiek ostygnie.
- Po udekorowaniu ciasta lub pierniczków zostaw je w temperaturze pokojowej, aż lukier zastygnie. Wstawienie do lodówki może zaszkodzić lukrowi.
- Czas zastygania lukru wynosi około 15 minut, ale aby był naprawdę twardy, najlepiej odłóż przyozdobiony wypiek na całą noc.
- Niewykorzystany lukier można przechować w lodówce, przykryty szczelnie folią spożywczą lub w szczelnie zamkniętym słoiku.
Zobacz także:
Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Zamiast nudnych kanapek ciasto drożdżowe z kruszonką
Autor: Adrian Adamczyk