Lukier cytrynowy – najszybszy, gotowany, z białkiem i… bez cukru. Proste przepisy

ciasto, lukier
d3sign/Getty Images
Lukier cytrynowy jest niezbędny do pierniczków i pączków, ale pokrywa się nim także inne ciasta, np. babkę wielkanocną, piernik czy sernik. Oprócz klasycznego przepisu na lukier cytrynowy istnieją także wersje kolorowe. Sprawdź, jak je zrobić. Trudniejszy jest przepis na lukier gotowany. Również znajdziesz go poniżej. Zobacz też, jak zrobić lukier bez cukru.

Jak zrobić lukier cytrynowy najprostszy, a jak wersję z białkiem (lukier królewski)? Czym zabarwić lukier? Co zrobić, aby wyszedł idealny? Czy da się zrobić lukier bez cukru?

Prosty i szybki lukier cytrynowy – przepis

Prosty przepis na lukier cytrynowy wymaga tylko trzech składników: wody, cukru pudru i soku z cytryny. Sekretem dobrego lukru są proporcje wody, soku i cukru.

Składniki (na ciasto z keksówki 30 x 10 cm lub blachę pierniczków):

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki z cukrem pudrem dolej sok z cytryny.
  2. Powoli dodawaj gorącą wodę, energicznie mieszając. Rób to stopniowo, aż lukier będzie gładki, bez grudek i gęsty jak śmietana. Być może potrzeba będzie nieco mniej lub więcej wody.
  3. Od razu udekoruj ciasto lub pierniczki, bo lukier szybko zastyga.

Przepis na lukier cytrynowy z białkiem, czyli lukier królewski

Przepis na lukier cytrynowy z białkiem jest nieco trudniejszy od powyższego, najprostszego przepisu. Jest też bardziej pracochłonny i wymaga użycia miksera. Jest jednak bardziej efektowny.

Składniki (na ciasto z keksówki 30 ? 10 cm lub blachę pierniczków):

  • około ⅔ szklanki cukru pudru,
  • białko z 1 średniego jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i sparz jajko. Oddziel białko od żółtka.
  2. Mikserem ubij białko z sokiem z cytryny w wysokiej misce. Powinno to potrwać 30 sekund. Białko nie powinno być sztywne.
  3. Zmień końcówkę miksera na haki do ucierania. Na wolnych obrotach ucieraj lukier około 15 minut, stopniowo dodając cukier puder.
  4. W zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcesz uzyskać, możesz dodać więcej cukru pudru lub rozrzedzić masę odrobiną mleka. Lukier z białkiem powinien być gładki i lśniący.

Lukier cytrynowy gotowany

Aby zrobić lukier gotowany , musisz mieć termometr spożywczy, żeby sprawdzić temperaturę masy.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj cukier z wodą i sokiem, często mieszając, aby się nie przypalił.
  2. Sprawdź temperaturę lukru – powinna wynosić 114–120℃. Konsystencja zacznie wtedy przypominać gumę do żucia.
  3. Schłódź lukier i ubij mikserem, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Jak zrobić lukier bez cukru?

Da się zrobić także lukier bez użycia cukru , jednak nie będzie tak słodki jak klasyczny lukier.

Składniki:

  • 4 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • około ⅔ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku,
  • 1 łyżka słodzika (np. cukru brzozowego).

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondelku.
  2. Dodaj sok z cytryny, mleko w proszku i słodzik.
  3. Miksuj aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję.

Jak się robi cytrynowy lukier w różnych kolorach?

Aby zrobić kolorowy lukier , do najprostszego przepisu lub przepisu na lukier królewski dodaj jeden z wybranych składników:

  • 5 kropli barwnika spożywczego,
  • 5 kropli soku malinowego,
  • 5 kropli soku z buraka,
  • 5 kropli soku z wiśni,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczkę zmiksowanych liści mięty.

Barwnik można dodać od razu lub po zrobieniu lukru. Wystarczy dokładnie wymieszać.

Jak zrobić najlepszy lukier cytrynowy – porady

Nawet najlepszy przepis na lukier cytrynowy może nie dać spodziewanego efektu. Sprawdź, co zrobić, aby wyszedł idealny:

  1. Jeśli cukier puder ma grudki, przesiej go przed sitko.
  2. Jeśli masz tylko zwykły cukier, możesz go zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu.
  3. Po zrobieniu lukier nie powinien mieć grudek. Sprawdź to, przecierając masę między palcami. Powinna być gładka, a cukier niewyczuwalny.
  4. Lukier cytrynowy do sernika czy babki powinien spływać z łyżki. Jeśli będzie zbyt gęsty, trudno będzie go rozsmarować, a zbyt rzadki wsiąknie w ciasto.
  5. Jeśli robisz lukier do pączków, możesz dodać mniej cukru pudru, aby był lekko przezroczysty.
  6. Lukier cytrynowy na babkę lub do dekorowania pierniczków możesz zrobić z większą ilością cukru pudru. Będzie sztywniejszy i bielszy.
  7. Aby udekorować lukrem pierniczki, możesz wykorzystać rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia. Wlej lukier do środka i odetnij róg woreczka.
  8. Lukrowanie możesz rozpocząć dopiero wtedy, gdy wypiek ostygnie.
  9. Po udekorowaniu ciasta lub pierniczków zostaw je w temperaturze pokojowej, aż lukier zastygnie. Wstawienie do lodówki może zaszkodzić lukrowi.
  10. Czas zastygania lukru wynosi około 15 minut, ale aby był naprawdę twardy, najlepiej odłóż przyozdobiony wypiek na całą noc.
  11. Niewykorzystany lukier można przechować w lodówce, przykryty szczelnie folią spożywczą lub w szczelnie zamkniętym słoiku.

Zobacz także:

Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy

Zamiast nudnych kanapek ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości