Zamiast nudnych kanapek ciasto drożdżowe z kruszonką i sandwicze

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka i uczestniczka I edycji Masterchefa, Monika Goździalska, przygotowała wałówkę dla naszej ekipy, która dziś wyrusza w trasę po Polsce! Zamiast klasycznych kanapek blogerka zapakowała do pudełek sandwicze na zimno z grillowanym kurczakiem, dla tych co nie jedzą mięsa - z łososiem, placki z cukinii z sosem jogurtowo - ziołowym, roladki biszkoptowe ze szpinakiem i łososiem, a także szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe.

Sandwicz na zimno z grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • bułka długa pełnoziarnista
  • serek topiony
  • sałata rzymska
  • mała pierś z kurczaka
  • ogórek zielony
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek

Przygotowanie:

Pierś myjemy i osuszamy - kroimy na paski doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz odrobiną ziół. Smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Bułkę kroimy na połowę i smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska dodajemy grillowane plasterki piersi z kurczaka. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i cebulę w paski. Dodajemy trochę majonezu.

Sandwicz na zimno z wędzonym łososiem

  • Składniki:
  • bułka długa pełnoziarnista
  • serek
  • sałata rzymska
  • awokado
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • koperek świeży
  • cebula czerwona
  • cytryna
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na połowę, smarujemy serkiem. Układamy sałatę, na to kładziemy łososia, smarujemy serkiem, układamy obrane awokado pokrojone w drobne paski. Na koniec posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem – skrapiamy cytryna i odrobiną oliwy - lekko solimy i dodajemy pieprz.

Placki z cukinii z sosem jogurtowo-ziołowym

Składniki:

  • 7 łyżek mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1/2 opakowania serka
  • olej do smażenia
  • 3 małe cukinie
  • 2 jajka

sos:

  • 1 jogurt naturalny
  • śmietanka kremówka
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i serek. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, smażymy placki nabierając kopiastą łyżkę ciasta i potem lekko spłaszczamy, by były równo usmażone. Mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Jogurt mieszamy ze śmietaną dodajemy posiekana pietruszkę, szczypiorek, koperek i czosnek. Dodajemy sól i pieprz.

Roladka biszkoptowa ze szpinakiem i z łososiem

Składniki:

  • opakowanie rozdrobnionego szpinaku
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • opakowanie wędzonego łososia
  • posiekany koperek
  • 2 jajka
  • serek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy, dodajemy rozdrobniony i odsączony szpinak, mieszamy. Dodajemy mąkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Pieczemy w blaszce na pergaminie około 25 min (sprawdzamy) 165 stopni. Najważniejsze, aby placek był cieniutki. Gdy ostygnie, smarujemy serkiem i układamy łososia. Wszystko delikatnie zawijamy, kroimy na cienki paski.

Nocne ciasto drożdżowe - bez zagniatania

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • truskawki mrożone

Przygotowanie:

Wieczorem całe jajka wymieszać dodać cukier, olej, mleko. Na to rozkruszyć drożdże, zostawić do rana. Rano dodać mąkę wymieszać, włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto dodajemy truskawki lub dowolne owoce. Pieczmy ok. 40-45 min w temp. 180 stopni. Na wierzchu można posypać kruszoną.

Kruszonka:

  • kostka masła
  • szklanka mąki
  • 1-2 szklanki cukru

Przygotowanie:Bułkę kroimy na połowę, smarujemy serkiem. Układamy sałatę, na to kładziemy łososia, smarujemy serkiem, układamy obrane awokado pokrojone w drobne paski. Na koniec posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem – skrapiamy cytryna i odrobiną oliwy - lekko solimy i dodajemy pieprz.Przygotowanie:Pierś myjemy i osuszamy - kroimy na paski doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz odrobiną ziół. Smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Bułkę kroimy na połowę i smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska dodajemy grillowane plasterki piersi z kurczaka. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i cebulę w paski. Dodajemy trochę majonezu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości