Przepisy kulinarne

Zamiast nudnych kanapek ciasto drożdżowe z kruszonką

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka i uczestniczka I edycji Masterchefa, Monika Goździalska, przygotowała wałówkę dla naszej ekipy, która dziś wyrusza w trasę po Polsce! Zamiast klasycznych kanapek blogerka zapakowała do pudełek sandwicze na zimno z grillowanym kurczakiem, dla tych co nie jedzą mięsa - z łososiem, placki z cukinii z sosem jogurtowo - ziołowym, roladki biszkoptowe ze szpinakiem i łososiem, a także szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe.

 

 

 

SANDWICH NA ZIMNO Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
Składniki:
bułka długa pełnoziarnista
serek topiony
sałata rzymska
mała pierś z kurczaka
ogórek zielony
papryka czerwona
papryka zielona
czerwona cebula
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
zioła prowansalskie
czosnek

Przygotowanie:
Pierś myjemy i osuszamy - kroimy na paski doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz odrobiną ziół. Smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Bułkę kroimy na połowę i smarujemy serkiem.
Układamy sałatę rzymska dodajemy grillowane plasterki piersi z kurczaka. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i cebulę w paski. Dodajemy trochę majonezu.

SANDWICH NA ZIMNO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM
Składniki:
bułka długa pełnoziarnista
serek
sałata rzymska
awokado
opakowanie wędzonego łososia w plastrach
koperek świeży
cebula czerwona
cytryna
odrobina oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bułkę kroimy na połowę, smarujemy serkiem. Układamy sałatę, na to kładziemy łososia, smarujemy serkiem, układamy obrane awokado pokrojone w drobne paski. Na koniec posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem – skrapiamy cytryna i odrobiną oliwy - lekko solimy i dodajemy pieprz.

PLACKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM
Składniki:
7 łyżek mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
1/2 opakowania serka
olej do smażenia
3 małe cukinie
2 jajka

sos:
1 jogurt naturalny
śmietanka kremówka
2 ząbki czosnku
koperek
pietruszka
szczypiorek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i serek. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, smażymy placki nabierając kopiastą łyżkę ciasta i potem lekko spłaszczamy, by były równo usmażone. Mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Jogurt mieszamy ze śmietaną dodajemy posiekana pietruszkę, szczypiorek, koperek i czosnek. Dodajemy sól i pieprz.

ROLADKA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
Składniki:
opakowanie rozdrobnionego szpinaku
¾ szklanki mąki pszennej
opakowanie wędzonego łososia
posiekany koperek
2 jajka
serek

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy, dodajemy rozdrobniony i odsączony szpinak, mieszamy. Dodajemy mąkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Pieczemy w blaszce na pergaminie około 25 min (sprawdzamy) 165 stopni. Najważniejsze, aby placek był cieniutki. Gdy ostygnie, smarujemy serkiem i układamy łososia.
Wszystko delikatnie zawijamy, kroimy na cienki paski.

NOCNE CIASTO DROŻDŻOWE - BEZ ZAGNIATANIA
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szkl. oleju
50 g drożdży
3,5 szkl. mąki
truskawki mrożone

Przygotowanie:
Wieczorem całe jajka wymieszać dodać cukier, olej, mleko. Na to rozkruszyć drożdże, zostawić do rana. Rano dodać mąkę wymieszać, włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto dodajemy truskawki lub dowolne owoce. Pieczmy ok. 40-45 min w temp. 180 stopni. Na wierzchu można posypać kruszoną.

Kruszonka:
kostka masła
szklanka mąki
1-2 szklanki cukru

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0