Czekolada pomimo sporej zawartości cukru ma bardzo wiele zalet - wspiera układ trawienny, walczy z wolnymi rodnikami, a także poprawia nastrój! Sprawdź dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę i jak połączyć ją z tartą!
Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.
Poradnik dla "zielonych rodziców” to książka napisana przez dwie szalone eko mamy: Magdę Targosz oraz Reni Jusis. Książka zainspirowana została cyklem, jaki Reni prowadzi w Dzień Dobry TVN. Tytuł przewrotnie nawiązuje do ekologii, jako sposobu nie tylko na życie, ale także wychowanie dziecka. W naszej kuchni przygotowały wybrane potrawy ze swojej książki.
Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.
W środę w kuchni Dzień Dobry TVN rządzi „Józek”, czyli Joseph Seeletso. Specjalnie dla widzów Dzień dobry TVN przygotował dania, w których główną rolę grają śliwki.
Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło po napisaniu pierwszej książki pt. " Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się głównie na pomyśle wspólnego, rodzinnego, zdrowego gotowania, postanowili napisać kolejną, która będzie poświęcona tylko słodkościom.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których jednym z głównych składników były orzechy. Na stole pojawiły się: bakłażany z serem i orzechami, pieczony ser z orzechami i figami, schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce, masło orzechowo-czekoladowe i drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne przystawki z serem camembert: ser camembert na pergaminie z owocami; ser camembert z domowymi bułeczkami, pomidorami i papryką; rydze z patelni, grzanki z serem camembert oraz smażone jabłka, suszone śliwki i aromatyczny camembert.
Jesień i zima to sezon na jadalne kasztany. Do niedawna były w Polsce niedostępne. Od jakiegoś czasu można kupić je w osiedlowych warzywniakach, czy supermarketach. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy z kasztanami w roli głównej.
W zależności od wybranego przepisu kulebiak może być bardzo czasochłonny lub dość szybki do wykonania (nie wliczając czasu potrzebnego na namoczenie grzybów). Najszybszy jest przepis na kulebiak z ciasta francuskiego. Farsz do kulebiaka może zawierać kapustę z grzybami, pieczarki, ryż, mielone mięso i gotowaną rybę. Nietradycyjną formą kulebiaka jest strucla drożdżowa, lub z ciasta francuskiego, z pieczarkami i żółtym serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji Masterchefa, która przygotowała potrawy z jajkiem w roli głównej. Podczas przygotowywania swoich przepisów Ola zdradziła proste tricki, które ułatwią przyrządzanie jajek.
Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami?
Grzyby miodówki wykorzystywane są w polskiej kuchni już od wielu lat. Ich powszechnie znana nazwa to maślaki pstre. Ze względu na swój charakterystyczny aromat i wyrazisty smak, miodówki na pewno nie każdemu przypadną do gustu, ale warto choć raz spróbować przygotować dowolny przepis z ich użyciem. Popularne miodówki w occie mogą podbić twoje serce.
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe? W kuchni DDTVN: szef kuchni Michał Lachur przygotował smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu, spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan i ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem
Nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwane… grzybobranie! Niezależnie od tego, jak doświadczonym grzybiarzem jesteś, warto nieustannie poszerzać swoją wiedzę.
Paulina Krajewska, mama czwórki pociech i blogerka kulinarna pokazała, jak przygotować proste i ładne danie dla dzieci - gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu.
Piotr Kucharski przygotował dziś w Dzień Dobry TVN "kanapki konkretne"! Poznajcie jego pomysły na kanapkę z klopsikami wołowymi, z łososiem i majonezem wasabi oraz na bajgle z jajkiem i grzybami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na bulion warzywny, dyniowy krem z nutą pomarańczy, zupę z porów, krem z jarmużu i krem z buraków zaprezentował Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Mikołaja Reya, który zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na dania z cukinią: spaghetti, ratatouille i cukinia faszerowana!
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest jako dodatek do mięs, wędlin, jajek na twardo i ziemniaków, a niekiedy również do ryb i sałatek. Potrafi nadać potrawie charakteru ze względu na swój intensywny smak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z kapustą w roli głównej. Co powiecie na pieczoną kapustę z chrupiącą szynką lub gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach? Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Filip w wolnym czasie gotuje. To jego jedna z największych pasji. Inspiracji do swoich potraw szuka w smakach z dzieciństwa oraz w podróżach.
Beata Jasek w ciągu godziny ulepiła1066 pierogów ze śliwką. Tym samym ustanowiła światowy rekord Guinnessa w lepieniu pierogów. Z Panią Beatą w Krakowie rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger. Pierogi ze śliwkami to doskonały pomysł na jesienny obiad. To słodkie danie chętnie zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne pierogi ze śliwkami.
Zaczęła się jesień dlatego też w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił przedstawić swoje propozycje przepisów, które pokażą nam, że jesień w kuchni nie musi być nudna: dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami, faszerowane pomidory z kozim serem i placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki
W kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena i Róża Adamcio - uczestniczki programu Słodka rywalizacja upiekły: serowiec kajmakowy i mazurek wielkanocny. Znalazło się też coś dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Była to bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem.
Zdecydowana większość Polaków chętnie sięga po mięso, zwłaszcza w porze obiadowej. Na stole często goszczą kotlety, nieco zdrowszą alternatywą dla typowego kotleta schabowego może być kotlet po hawajsku bez panierki.
Daria Ładocha zdradziła nam 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. W kuchni Dzień Dobry TVN wrzuciła na ruszt to, z czego popcorn powstaje - kukurydzę. Sprawdźcie jej przepisy na zupę krem z kukurydzy, kukurydziane ciasto i kukurydziane burgery.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Szulawiak-Turską, uczestniczkę pierwszej edycji programu „Top Model. O swoim udziale w programie mówi " Nie zrobiłam kariery jako top modelka ale też nie liczyłam na to. Byłam najstarsza, najgrubsza i najniższa". Dziś naszym widzom zaproponowała przepisy na: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananasa pieczonego z rumem i lody waniliowe!
Makowiec japoński jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym makowcem. Choć to ciasto kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem, makowiec po japońsku jest nieco inny i sprawdzi się na każdą okazję.