Nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych uda Ci się przygotować pożywne i zdrowe muffinki dla dzieci. Najważniejsze to umieć dobrze przystroić babeczki, bo to właśnie odpowiednia oprawa najczęściej zachęca dzieci do próbowania nowych smaków. Dowiedz się, jak upiec kolorowe muffinki dla dzieci i jak przemycić w nich kaszę jaglaną lub płatki owsiane.
Chleb z kaszy gryczanej przygotowuje się bez mąki i drożdży, ale może znaleźć się w nim wiele innych dodatków dopasowanych do indywidualnych preferencji smakowych. To zdrowy odpowiednik pszennych wypieków. Można go przygotować z dwóch rodzajów kasz – kaszy gryczanej niepalonej lub palonej. Sprawdź, którą z nich wybrać i dlaczego.
W kuchni Dzień Dobry TVN - Sławek Szelc, kucharz i juror konkursów kulinarnych kół gospodyń wiejskich, który od lat jeździ z Rafałem Sonikiem na Dakar jako kucharz i zaopatrzeniowiec. Poznajcie jego przepisy na żeberka duszone w kapuście w sosie borowikowym i zupę trzykolorową.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma przygotował dania z gęsi: bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą, gęś z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i sosem winnym, a także gęś faszerowaną kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem. Natomiast Mikołaj Rey zabrał nas do stolicy gęsiny na Kujawach - Kołudy Wielkiej.
Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. W kuchni Dzień Dobry TVN restaurator, Tadeusz Müller przygotował pyszności właśnie z tym składnikiem. Na stole pojawiły się pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną oraz jabłecznik z kaszą jaglaną.
Dynia to jesienne warzywo, które możemy włączyć już do diety niemowląt. Ceniona za bogactwo minerałów i witamin, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a jej spożywanie zalecane jest w czasie odchudzania, antybiotykoterapii czy chemioterapii. Sok z dni działa przeciwnowotworowo, regenerująco, doskonale wpływa na stan skóry, zwłaszcza tej dotkniętej trądzikiem. Dynia charakteryzuje się łagodnym smakiem i może być łączona z innymi warzywami.
W kuchni Dzień dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował przekąski, które każdy z nas lubi pochrupać, zwłaszcza oglądając telewizję. Szymon proponuje własnoręcznie usmażone chipsy z ziemniaka, pietruszki czy buraka oraz ceviche. Brzmi pysznie! A smakuje jeszcze lepiej :)
Mąka owsiana jest bezglutenowa, dlatego znajduje zastosowanie w przepisach wykorzystywanych przez chorych na celiakię. O tym, jak zrobić mąkę owsianą, powinny przeczytać osoby starające się schudnąć. Wykazuje ona właściwości wspomagające trawienie, z uwagi na znajdujący się w niej błonnik.
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek wegańskich. Jeśli szukasz przepisów na wegańskie przekąski na imprezę i na co dzień, przychodzimy z pomocą. Zobacz nasze przepisy na bezmięsne przekąski!
Kuchnia japońska to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Uwielbiane przez wszystkich sushi, ramen, owoce morza w tempurze i japońska zupa miso na stałe zagościły w jadłospisach osób pochodzących z różnych zakątków świata, niekoniecznie z Azji. Skąd tak wielka popularność kuchni japońskiej?
Przepisy na pastę z bakłażana - baba ghanoush, bakłażana faszerowanego wołowiną i pieczonego z figami oraz kozim serem zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN: Samar Khanafer – finalistka MasterChefa, autorka książek kulinarnych.
Dal z chlebkami roti, ragù z makaronem i bezmięsny bigos to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na pyszne dania jednogarnkowe. Poznajcie jego przepisy na te potrawy.
Piernik jest świątecznym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Środek jest lekko wilgotny, a sam deser puszysty i pyszny. Kiedy zaczniesz piec piernik, w całym domu będzie pięknie pachnieć. Wypróbuj przepis na tradycyjny piernik staropolski i piernik bezglutenowy.
Żółta herbata, mimo że nie jest wśród napojów stawiana na pierwszym miejscu pod względem działania prozdrowotnego, na pewno jest warta zainteresowania. Posiada unikalny smak i barwę. Wyróżnia się na tle innych herbat delikatnym, ale skutecznym oddziaływaniem na organizm. Dowiedz się, dlaczego warto pić żółtą herbatę.
Każda kolejna dieta spędza ci sen z powiek, a ochota na słodycze nie mija? Przekonaj się sam, że nie musisz rezygnować ze wszystkiego, co smaczne, aby utrzymać zgrabną figurę. Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu, żeby nie zaprzepaścić efektów dotychczasowej diety? Co jeść na podwieczorek, aby było smaczne, niskokaloryczne i zaspokajało ochotę na niezdrowe przekąski?
Czym różni się jabłecznik od szarlotki? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na szarlotkę z przyprawami, szybki jabłecznik oraz szarlotkę z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy zaprezentowała Beata Kartowicz.
Do przygotowania wina z czarnej aronii niezbędne będzie wiaderko fermentacyjne, cukier, woda oraz rurka fermentacyjna. Jaka jest podstawowa różnica między wiaderkiem a butlą? Użycie wiadra w praktyce pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Po okresie burzliwej fermentacji należy pozbyć się moszczu, co w przypadku butli z wąskim lejkiem jest kłopotliwe, szczególnie gdy balon jest dużych rozmiarów. Wiadro z kolei pozwala na szybkie usunięcie przefermentowanych resztek owoców. Jak zrobić wino z aronii? Przepis na 20 l wina zakłada użycie około 14 kg owoców, 5 kg cukru oraz 5 l świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepis na prawdziwy sos boloński i lasagne alla bolognese zaprezentował nam Matteo Brunetti. Zobaczcie jak zrobić idealny ragù alla bolognese!
Gulasz po węgiersku to bardzo stare danie, które początkowo nie cieszyło się zbytnim uznaniem wśród bogatej części społeczeństwa. Z czasem jednak, ze względu na niezwykły smak, podbiło serca nie tylko Węgrów, ale i innych narodowości.
W meksykańskiej kulturze trwające dwa dni (1 i 2 listopada) Święto Zmarłych - Día de Muertos jest radosną okazją na spotkanie i wspólne ucztowanie ze zmarłymi. W kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne dania przygotowała Isabel Balderas, szefowa kuchni w restauracji meksykańskiej w Warszawie.
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk, a do tego są niezastąpione w skutecznym wspomaganiu trawienia. Domowa kapusta kiszona jest świetnym pomysłem na to, jak oczyścić organizm z toksyn oraz jednocześnie wzmocnić system obronny. O mocy kiszonek opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Iwonę Niemczewską, która jest dyplomowanym szefem kuchni oraz cukiernikiem. Pani Iwona, która z wykształcenia jest prawnikiem, uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu w Londynie (najstarsza szkoła kulinarna założona w 1895 roku. Dla nas przygotowała rodzinny obiad.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała menu na przyjęcie Halloween. Będzie strasznie pysznie! Co powiecie na: krwawy popcorn albo deser w dżdżownice?
Dynia to tanie, smaczne i łatwo dostępne warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw. Dowiedz się, jak przerobić dynię, aby powstała z niej zupa, puree lub zapiekanka. Każda z tych potraw jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
W sklepach możemy zaopatrzyć się w różne gatunki win, ale dlaczego nie spróbować własnej produkcji? Sprawdźmy, w jaki sposób możemy przygotować wino z róży.
W kuchni Dzień dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy bazujących na cebuli. Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, które doceniamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W cebuli znajdziemy wiele substancji bakteriobójczych oraz witaminę C, która poprawia naszą odporność i jest niezbędna w czasie przeziębienie.
Klasyczne muffinki bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wśród przepisów na babeczki bananowe możemy znaleźć również rozwiązania bez użycia jajek – dla wegan, czy bez mleka – dla osób z nietolerancją laktozy. Sprawdźmy, jak przygotować muffinki z bananami w różnych kombinacjach: z masłem orzechowym, nutellą czy kawałkami czekolady.
Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.
W naszej kuchni - Nicole Just - wnuczka rzeźnika, która została weganką. Jak rodzina zareagowała na jej decyzję? Okazuje się, że kuchnia wegańska zaczęła smakować nawet Marcinowi Mellerowi: "Mięsko trzeba trzasnąć czasami ale coraz bardziej zaczynam rozumieć bezmięsnych". Lubicie wegańskie dania?
W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!