Jak zrobić idealny tort? Poznaj sekrety cukierników

Adam i Daria Marszałek przygotowują idealny tort 
Tort biszkoptowy. Jak go wykonać, aby uniknąć niepowodzenia? Skorzystaj z przepisów doświadczonych cukierników. Zobacz, jak przygotować dobry biszkopt, krem do przykrycia ciasta oraz estetyczne dekoracje.

Tort na biszkopcie z kremem ,,naked cake’’

Przygotuj tort biszkoptowy z kremem śmietanowym według przepisu cukierników - Adama i Darii Marszałek.

Tort z kremem śmietanowym. Fot. Tomasz Urbanek/East News

Biszkopt kakaowy

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki
  • 20 g kakao

Przygotowanie:

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, cukier dodajemy małymi partiami. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Mieszamy jeszcze chwile, po czym dodajemy mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy formy i odstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25 min.

Syrop do biszkoptu

  • 100 g cukier
  • 110 g woda
  • 20 g sok z cytryny

Przygotowanie:

Wodę zagotować z cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru, po czym dodać sok z cytryny. Tak przygotowany syrop wystudzić.

Krem do przygotowania tortu

  • 500 g śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukier
  • 50 g puree z marakui
  • szczypta soli
  • świeże owoce np. maliny ok. 120 g

Przygotowanie:

Śmietankę, mascarpone, sól i cukier umieścić w naczyniu. Ubić krem do uzyskania sztywnej konsystencji, tak aby utrzymywać swoją formę. Pod koniec mieszania dodać puree z marakui. Tak przygotowanym kremem przekładać uprzednio wypieczone, wystudzone i nasączone biszkopty. W środkową warstwę umieścić umyte maliny. Gotowy tort schłodzić. Po ok. 30 min tort możemy dekorować.

Jak przygotować tort idealny? Rady cukierników. 

Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości