Tort na biszkopcie z kremem ,,naked cake’’
Przygotuj tort biszkoptowy z kremem śmietanowym według przepisu cukierników - Adama i Darii Marszałek.
Tort z kremem śmietanowym. Fot. Tomasz Urbanek/East News
Biszkopt kakaowy
- 5 jaj
- 100 g cukru
- 130 g mąki
- 20 g kakao
Przygotowanie:
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, cukier dodajemy małymi partiami. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Mieszamy jeszcze chwile, po czym dodajemy mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy formy i odstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25 min.
Syrop do biszkoptu
- 100 g cukier
- 110 g woda
- 20 g sok z cytryny
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru, po czym dodać sok z cytryny. Tak przygotowany syrop wystudzić.
Krem do przygotowania tortu
- 500 g śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 100 g cukier
- 50 g puree z marakui
- szczypta soli
- świeże owoce np. maliny ok. 120 g
Przygotowanie:
Śmietankę, mascarpone, sól i cukier umieścić w naczyniu. Ubić krem do uzyskania sztywnej konsystencji, tak aby utrzymywać swoją formę. Pod koniec mieszania dodać puree z marakui. Tak przygotowanym kremem przekładać uprzednio wypieczone, wystudzone i nasączone biszkopty. W środkową warstwę umieścić umyte maliny. Gotowy tort schłodzić. Po ok. 30 min tort możemy dekorować.
Zobacz też:
- Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami
- Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!
- Ciasto francuskie w roli głównej - pyszne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy
Autor: Jola Marat