Pyszne ciasteczka orzechowe to deser, który uda się nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w sztuce kulinarnej. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i robi się je naprawdę szybko.
Czas gotowania kukurydzy ma duże znaczenie dla jej późniejszego smaku i wyglądu, dlatego warto przestrzegać wskazówek, dzięki którym z tego pożywnego warzywa zostanie wydobyte wszystko to, co najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić kolbę kukurydzy i z czym ją podawać.
Ciasteczka pomarańczowe można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Poszczególne rodzaje tych słodkich wypieków różnią się nie tylko dodatkami, ale także typem ciasta.
Palmier to francuskie słowo oznaczające palmę. Słynne wypieki z ciasta francuskiego są określane właśnie tym mianem, gdyż ich kształt zbliżony jest do rozłożystych liści palmowych.
Tamagoyaki w języku japońskim oznacza po prostu smażone jajko. Lista składników do przyrządzenia tego azjatyckiego omletu nie jest długa, jednak o jego niezwykłości decyduje charakterystyczny sposób przyrządzania.
Biała rzepa niekiedy mylona jest z białą rzodkwią. Obie wyraźnie różnią się kształtem, choć właściwości mają podobne. Obydwie cenione są właśnie za swoje wartości odżywcze i łatwość zastosowania w prostych potrawach. Bardzo łatwo przygotować np. surówkę z białej rzepy, a wiele gospodyń ma swoje własne przepisy na inne proste dania z białej rzepy. Równie proste są przepisy na dania z białej rzodkwi.
Brukiew ma dużo wartości odżywczych i słodko-ostry smak. Niestety nadal niezbyt często gości na polskich stołach. Warto przekonać się do tego warzywa i przygotować danie, w którym to właśnie brukiew odgrywa główną rolę.
Suszona wołowina to wartościowa przekąska, szczególnie doceniana przez miłośników pieszych wędrówek i zwolenników sportów siłowych. Suszona wołowina ma niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą, a ponadto szybko zaspokaja głód. Wystarczy jej niewielka ilość, aby czuć się sytym.
Smalec niegdyś stosowany był powszechnie w polskiej kuchni – zarówno do smażenia, jak i do chleba. Z czasem został wyparty przez inne tłuszcze – głównie pochodzenia roślinnego. Podpowiadamy, jak zrobić domowy smalec ze skwarkami i jakie są jego właściwości.
Jaja Benedykta to smaczna, zdrowa i prosta potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Najciekawszy jest przepis podstawowy, ale kiedy już się znudzi, można pokusić się o wariacje na jego temat.
Przekonaj się, że przepis na smalec wegetariański jest szybki i prosty w przygotowaniu. Spróbuj, jak smakuje wegetariański smalec z fasoli albo wegetariański smalec z ciecierzycy, a na pewno nie pożałujesz!
W codziennym zabieganiu często brakuje czasu, a także pomysłu na szybki i zdrowy posiłek. Wystarczy jednak zajrzeć do szafki kuchennej, wyciągnąć puszkę z fasolą oraz mąkę i to już są prawie wszystkie składniki na pyszne wegetariańskie kotlety!
Suwlaki to pochodzące z Grecji szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Przepis na greckie souvlaki może uwzględniać wieprzowinę, wołowinę lub mięso drobiowe. Warto wspomnieć, że jest to danie z bardzo długą historią – było jedzone już w starożytności.
Sos rybny to azjatycka przyprawa o charakterystycznym aromacie. Wbrew pozorom ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się go do dań mięsnych, rybnych, sałatek i potraw smażonych w woku.
Suflet jest nieskomplikowanym wypiekiem na bazie jaj, który można podawać na śniadanie, kolację, jako przekąskę lub deser. W zależności od dodatków może stać się wytrawnym podwieczorkiem lub odrobiną słodkiej przyjemności w ciągu dnia. Sekret udanego sufletu tkwi w krótkim czasie mieszania składników i odpowiedniej temperaturze pieczenia.
Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.
Przepis na koreczki imprezowe przydaje się przed każdym większym i mniejszym spotkaniem rodzinnym czy z przyjaciółmi. Koreczki na imprezę domową można wykonać z dowolnych składników dostępnych w domu: warzyw, owoców, sera, wędlin. Koreczki są kolorowe, pięknie prezentują się na stole i smakują gościom niezależnie od wieku. Koreczki na imprezę są pracochłonne, ale trud włożony w ich przygotowanie zawsze się opłaca.
Haluszki, czyli przecierane kluseczki, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Przygotowane z tartych ziemniaków, mąki, jajek oraz bryndzy i podane ze skwarkami stanowią ucztę dla zmysłów i podniebienia. To pyszne i łatwe danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Podajemy prosty przepis na bryndzowe haluszki. Sprawdź, jak je zrobić!
Sałatka Cezar to pyszne danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Na początek warto poznać oryginalny przepis i jego historię, by dowiedzieć się, skąd wziął się pomysł na sałatkę Cezar.
Wino z dzikiej róży cieszy się w Polsce dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i właściwości. Przepis na wino różane uwzględnia świeże lub suszone owoce, bez znamion zepsucia.
Kiedy przychodzi sezon truskawkowy, taki koktajl to obowiązkowa propozycja w dziennym menu wielu osób. Trudno się temu dziwić. Shake truskawkowy jest niezwykle smaczny, doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni, a do tego jest skarbnicą wartościowych składników.
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby – wykorzystując tradycyjne metody suszenia na nitkach lub znacznie szybsze – z wykorzystaniem profesjonalnych suszarek lub piekarników elektrycznych. Suszenie grzybów nie jest procesem trudnym, ale wymaga pewnej ostrożności. Sprawdź, jak suszyć grzyby w domu.
Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.
Uniwersalność wyjątkowego dania, jakim jest leczo, zadziwi niejedną osobę. Można podawać je w wersji wegetariańskiej, z mięsem, z papryki, a nawet z dyni. Wybierz swój ulubiony smak leczo.
Zimna, domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w czasie upałów. Można przyrządzić ją również dla gości, a nawet podawać dzieciom. Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie jej o dodatki, np. pomarańczę lub listki mięty.
Wśród wielu przepisów na mrożone desery niewątpliwie królują domowe lody czekoladowe. Przygotowane z dobrej jakości czekolady, śmietany i jajek smakują doskonale! Dobra wiadomość dla tych, którzy nie posiadają specjalnej maszynki – do zrobienia tych lodów nie jest potrzebna!
Jajko w koszulce to smaczna i zdrowa potrawa, podawana zarówno na śniadanie, jak i do dań obiadowych jako dodatek. Choć jej przygotowanie wydaje się dość trudne, w rzeczywistości nie należy do skomplikowanych – wystarczy jedynie znać kilka podstawowych zasad. Jak zrobić jajko w koszulce i urozmaicić codzienny jadłospis?
Przygotowując wegański pasztet, trzeba zadbać przede wszystkim o dwie kwestie – odpowiednią ilość przypraw i konsystencję, dzięki której pasztet po upieczeniu będzie dało się kroić. Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem!
Przepis na gołąbki to znana receptura, stanowiąca nieodłączny element kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Danie można przygotowywać na różne sposoby, bawiąc się przy tym formą i smakiem. Jak wykonać gołąbki według domowego przepisu?
Pain au chocolat to słynny francuski wypiek, na który składa się ciasto drożdżowe oraz czekolada. W południowo-zachodniej Francji, Kanadzie oraz Belgii określa się go mianem chocolatine.