Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Blok czekoladowy
Składniki:
100 ml mleka
250 g masła
150 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
400 g pełnego mleka w proszku
2 opakowania herbatników
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do schłodzenia. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do mieszanki, delikatnie wymieszać. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą, schłodzić. Pokroić w plastry przed podaniem.
Krem sułtański
Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
50 g rodzynek
8 bez
Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu jeszcze trochę alkoholu. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier puder. Podzielić na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, na to śmietanę z rodzynkami, następnie z kakao. Udekorować pokruszoną bezą.
Szyszki
Składniki:
230 g krówek
150 g margaryny do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao
150 g preparowanego ryżu
Sposób przygotowania:
Krówki, margarynę i kakao rozpuścić w garnku. Dodać preparowany ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Z przestudzonej masy uformować „szyszki”. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Polewka
Składniki:
1,5 szklanki wody
l litr maślanki
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
2 łyżeczki masła
2 łyżki gęstej śmietany
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
zielona pietruszka do posypania
Sposób przygotowania:
Zagotować szklankę wody z soli, w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę. Następnie wlać maślankę ciągle mieszając. Cały czas mieszając gotować jeszcze przez chwilę zupę. Zupę podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Na wierzch nałożyć łyżkę masła i śmietany. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Panierowana mortadela
Składniki:
4 centymetrowe plastry mortadeli
pieprz
1 jajko
mleko
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mortadelę przyprawić pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką z białej kapusty.
Bułki parki
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g letniej wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę i sól, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać a następnie dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Ułożyć na blasze po dwie bułki obok siebie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i naciąć żyletką lub ostrym i cienkim nożykiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN