Materiał promocyjny

Kulinarne klasyki PRL-u

Kotlety z mortadeli, chleb z cukrem, kogiel - mogiel. To były kulinarne hity PRL-u. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził domowe hity czasu demoludów.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Blok czekoladowy

Składniki:

100 ml mleka

250 g masła

150 g cukru

3 łyżki gorzkiego kakao

400 g pełnego mleka w proszku

2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do schłodzenia. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do mieszanki, delikatnie wymieszać. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą, schłodzić. Pokroić w plastry przed podaniem.

Krem sułtański

Składniki:

400 ml śmietany kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka kakao

50 g rodzynek

8 bez

Sposób przygotowania:

Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu jeszcze trochę alkoholu. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier puder. Podzielić na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, na to śmietanę z rodzynkami, następnie z kakao. Udekorować pokruszoną bezą.

Szyszki

Składniki:

230 g krówek

150 g margaryny do pieczenia

1 łyżka gorzkiego kakao

150 g preparowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Krówki, margarynę i kakao rozpuścić w garnku. Dodać preparowany ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Z przestudzonej masy uformować „szyszki”. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Polewka

Składniki:

1,5 szklanki wody

l litr maślanki

2 łyżki mąki pszennej

sól do smaku

2 łyżeczki masła

2 łyżki gęstej śmietany

8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach

zielona pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:

Zagotować szklankę wody z soli, w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę. Następnie wlać maślankę ciągle mieszając. Cały czas mieszając gotować jeszcze przez chwilę zupę. Zupę podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Na wierzch nałożyć łyżkę masła i śmietany. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Panierowana mortadela

Składniki:

4 centymetrowe plastry mortadeli

pieprz

1 jajko

mleko

bułka tarta

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mortadelę przyprawić pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką z białej kapusty.

Bułki parki

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

200 g letniej wody

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę i sól, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać a następnie dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Ułożyć na blasze po dwie bułki obok siebie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i naciąć żyletką lub ostrym i cienkim nożykiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości