Materiał promocyjny

Chłodnik na upały

Joseph Józek Seeletso przygotował kilka przepisów na chłodniki, które najlepiej smakują w upalne dni.

Zupa z czerwonej papryki z marynowanymi marcheweczkami

Składniki:

2 łyżki masła

4 1 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)

1 por (posiekany)

1 l wywaru warzywnego

100 ml maślanki

pieprz cayenne

sól i pieprz

2 łyżki masła

100 g blanszowanych baby marchewek

1 łyżka nasion dyni

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka posiekanej mięty

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuść masło. Wrzuć paprykę i pory, smaż kilka minut. Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zalej wywarem, gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw cayenne, solą i pieprzem. Schłódź i dodaj maślankę. Podawaj z marchewkami. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, pozostaw do zamarynowania na godzinę. Podawaj z zupą.

Zimna zupa z pomidorów i rukwi wodnej z pyłkiem cytrusowym

Składniki:

Ok. 2 kg malinowych pomidorów

1 garść rukwi wodnej

3 łyżki jasnego octu winnego

3 szklanki wywaru z kurczaka

4 łyżki oliwy extra virgin

sól

wysuszona skórka z 1 pomarańczy

wysuszona skórka z 1 limonki

Przygotowanie:

Utrzyj skórki w moździerzu na proszek. Użyj do posypania zupy. W blenderze zmiksuj pomidory z rukwią wodną, solą i octem. Przełóż do miski, wymieszaj z wywarem i schłódź w lodówce. Przed podaniem skrop oliwą i posyp pyłkiem cytrusowym.

Chłodnik z arbuza z truskawkami

Składniki:

1 duży arbuz bez pestek

3 łyżki utartego imbiru

1 łyżeczka posiekanej melisy

sok wyciśnięty z 2 limonek

200 g oczyszczonych truskawek

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj w miseczkach na pokruszonym lodzie. Udekoruj truskawkami.

Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem

Składniki:

2 duży ogórek bez skórki i pestek, posiekany

1 dojrzałe awokado bez skórki i pestki

2 łyżki soku z cytryny

250ml śmietanki kokosowej

sól, pieprz

1 łyżeczki zmielonego kardamonu i zmielonego kminu rzymskiego

50 ml kruszonego lodu

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososiem i szczypiorkiem

100 g plastrów wędzonego łososia

1 łyżeczka szczypioru czosnkowego

Wymieszaj łososia ze szczypiorkiem i ułóż na zupie.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości