Kimchi z zielonej sałaty
Składniki:
2-3 główki sałaty masłowej
Pęczek szpinaku
3szt czerwonej papryki
2szt kalarepy
szczypiorek
1 papryka ostra
Ocet jabłkowy
Cukier
Sól
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy krótko sałatę i szpinak. Kalarepkę również przesmażamy na oleju krótko. Solimy i odstawiamy do przestudzenia. z papryki, octu jabłkowego, soli, papryki ostrej przygotowujemy coś w rodzaju pasty przesmażając wszystko na patelni i miksując blenderem. Po zmiksowaniu raz jeszcze smażymy, dzięki temu pasta nabierze mocniejszego koloru i smaku. Studzimy i do pasty dodajemy cebulę dymkę, koperek. Sałatę i szpinak odcedzamy z nadmiaru soku, jaki się wytworzył i do zielonych liści dodajemy pastę z papryki. Tak przygotowane kimchi umieszczamy w słoiku i zostawiamy na godzinę . a potem już możemy podawać jako dodatek do ryby, mięsa albo do zupy kremowej z zielonej sałaty.
Zupa z zielonej sałaty z domowym kimchi, polędwicą wieprzową
Składniki:
3 szt. Sałaty masłowej
50g masła
200ml śmietanki kremówki
4 ziemniaki
Bulion warzywny
200g sera mascarpone
Cebula dymka
Koperek
Rzodkiewka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w bulionie i miksujemy na krem. Na maśle przesmażamy cebulkę posiekaną i dodajemy liście sałaty masłowej. Chwilę smażymy, miksujemy na krem. Do zmiksowanych ziemniaków dodajemy sałatę zmiksowaną, śmietanę kremówkę i mascarpone. Zupę wylewamy na talerz, na środek wykładamy łyżkę domowego kimchi, a na wierzch paski przesmażonej polędwiczki wp. Dekorujemy rzodkiewką.
Maślankowa panna cotta z zieloną sałatą, jabłkiem
Składniki:
2szkl maślanki
1/2szkl śmietany 36%
1/2szkl puree z sałaty zielonej
10g żelatyny
60g cukru
8szt jabłek polskich
3 łyżek miodu
Świeża mięta
Sposób przygotowania:
Cz. 1:
Maślankę łączymy ze śmietaną i podgrzewamy na palniku, nie zagotowujemy. Żelatynę zalewamy puree z zielonej sałaty i odstawiamy, po napęcznieniu, dodajemy do podgrzanej maślanki ze śmietaną.
Cz. 2:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, część wyjmujemy wcześniej a pozostałe jabłko miksujemy na puree. Do małych naczyń wkładamy porcje puree jabłkowego, zalewamy maślankową panna i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na gotową pannę cotta wykładamy przesmażone cząstki jabłek, dekorujemy miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN