Koktajl wieloowocowy
Składniki:
borówki
maliny
banany
truskawki
świeża mięta
śmietana 30%
Przygotowanie:
Owoce zmiksować, połączyć z maślanką i cukrem, wlać do szklanki i ozdobić miętą.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki:
Sałata lodowa
1 kg ogórków świeżych
1 kg pomidorów świeży
pęczek rzodkiewki
rukola
mix sałat
kukurydza
słonecznik prażony
pestki dyni
ocet balsamiczny (krem)
bazylia
cytryna
oliwa z oliwek
sól, pieprz
papryka czerwona przyprawa
1 kg kurczaka (filet)
orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Filet przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie grillować na patelni grillowej. W tym czasie przygotować sałatę, pokroić warzywa i wedle uznania posypać słonecznikiem oraz pestkami dyni. Ozdobić rukolą, polać winegretem, pokroić kurczaka w paski i położyć na sałatkę. Całość polać octem balsamicznym i sałatka gotowa!
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Składniki:
kapusta włoska główka
kasza jaglana paczka
1 kg grzybów (kurki)
1 kg cebuli białej
główka czosnku
2 kg pomidorów w puszce
koncentrat pomidorowy (słoik)
śmietana 30%
2 kostki masło 82%
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, ugotować kaszę, namoczyć w mleku kurki (przez jakieś 20 minut, żeby nie były gorzkie). Następnie kurki podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekanym czosnkiem, dodać śmietanę, kaszę i doprawić solą oraz pieprzem. Farsz do gołąbków gotowy! Kapustę osuszyć następnie zawijać farsz w kapustę położy na naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami zmiksowanymi wcześniej i... do pieca na 30 minut w temp. 200 stopni
Banan grillowany z miodem gałką lodów waniliowych i polewą czekoladowąSkładniki:
4 banany
miód wielokwiatowy
lody waniliowe
polewa czekoladowa
laska waniliowa
Przygotowanie:
Banana naciąć włoży do pieca na 15 minut, gdy zrobi się czarny polać miodem, następnie włożyć go jeszcze na 10 minut do pieca. Po 10 minutach wyjąć, położyć na talerz, dodać gałkę lodów, polać polewą czekoladową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN