Krem z brokułów
Składniki:
600 g brokułów
300 g obranych i pokrojonych ziemniaków
1 cebula
3-4 marchewki
2-3 ząbki czosnku
200 g tartego sera Camembert
śmietanka
masło
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę - zeszklić. Wsypać pokrojoną marchewkę, ziemniaki, różyczki brokułów. Ugotować warzywa, wyjąć kilka różyczek brokułów w całości. Dodać przeciśnięty czosnek, ser, doprawić solą, pieprzem. Zmiksować zupę na krem, dosypać różyczki brokułów.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
40 dkg filetów z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
7 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka łagodnej curry
1 duża marchewka
1 papryka czerwona obrana ze skóry
1 papryka zielona
2 małe cebule
6 plasterków boczku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na godzinkę.
Marchew obrać pokroić w plastry i wrzucić na trzy minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki opalić na ogniu na czarny kolor, wstawić do miski i nakryć plastykową folią na 15 min. Umyć pod bieżącą wodą skóra odejdzie bez problemu wyciąć nasiona przekroić na większe kawałki.
Cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso i osączyć. Każdy kawałek mięsa zawinąć kawałkiem boczku. Nadziewać na przemian na patyczki szaszłykowe. Posypać solą i pieprzem.
Smażyć w pozostałej ilości oleju przez 10-12 minut często obracając i smarując marynatą. Podawać z dzikim ryżem lub kasza jaglaną
Sałatka owocowa z musli
Składniki:
1/2 świeżego ananasa ( jeśli ktoś woli to z puszki)
2 mango
2 jabłka
2 banany
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg daktyli
2 kiwi puszka liczi w syropie
3 mandarynki
2 gruszki
kiść winogron
sok z cytryny
jogurt naturalny lub maślanka
100 g musli
1 pęczek mięty
Sposób przygotowania:
Ananasa i kiwi kroimy w kosteczkę, jabłka i gruszki na ósemki, mango w plasterki, banana na talarki. Mandarynki dzielimy na cząstki, liczi osączamy, winogrona dzielimy na pół. Orzechy i daktyle siekamy. Owoce skrapiamy cytryną. odstawiamy na 10 -15 minut. Owoce mieszamy i przekładamy na zmianę z jogurtem i musli dekorujemy miętą
Tosty francuskie z owocami i syropem klonowym
Składniki:
1 bułka chałka pokrojona w kromki
3 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli
masło do smażenia
miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka, owoce
Sposób przygotowania:
Ułóż kromki bułki chałki na talerzy. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami lub z owocami . Zawsze ze szklanką mleka.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN