Materiał promocyjny

Dzieciaki do dzieła!

Jakub i Karol Grzybek zostali zapamiętani dzięki brawurowemu wykonaniu piosenki "Tanie dranie" w 2. edycji programu Mam Talent. Ci charyzmatyczni i uroczy bracia posiadają wiele talentów. Oprócz talentu wokalno-scenicznego posiadają talent kulinarny - specjalizują się w pieczeniu babeczek.

Krem z brokułów

Składniki:

600 g brokułów

300 g obranych i pokrojonych ziemniaków

1 cebula

3-4 marchewki

2-3 ząbki czosnku

200 g tartego sera Camembert

śmietanka

masło

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę - zeszklić. Wsypać pokrojoną marchewkę, ziemniaki, różyczki brokułów. Ugotować warzywa, wyjąć kilka różyczek brokułów w całości. Dodać przeciśnięty czosnek, ser, doprawić solą, pieprzem. Zmiksować zupę na krem, dosypać różyczki brokułów.

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

40 dkg filetów z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

7 łyżek oleju

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka łagodnej curry

1 duża marchewka

1 papryka czerwona obrana ze skóry

1 papryka zielona

2 małe cebule

6 plasterków boczku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na godzinkę.

Marchew obrać pokroić w plastry i wrzucić na trzy minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki opalić na ogniu na czarny kolor, wstawić do miski i nakryć plastykową folią na 15 min. Umyć pod bieżącą wodą skóra odejdzie bez problemu wyciąć nasiona przekroić na większe kawałki.

Cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso i osączyć. Każdy kawałek mięsa zawinąć kawałkiem boczku. Nadziewać na przemian na patyczki szaszłykowe. Posypać solą i pieprzem.

Smażyć w pozostałej ilości oleju przez 10-12 minut często obracając i smarując marynatą. Podawać z dzikim ryżem lub kasza jaglaną

Sałatka owocowa z musli

Składniki:

1/2 świeżego ananasa ( jeśli ktoś woli to z puszki)

2 mango

2 jabłka

2 banany

10 dkg orzechów włoskich

10 dkg daktyli

2 kiwi puszka liczi w syropie

3 mandarynki

2 gruszki

kiść winogron

sok z cytryny

jogurt naturalny lub maślanka

100 g musli

1 pęczek mięty

Sposób przygotowania:

Ananasa i kiwi kroimy w kosteczkę, jabłka i gruszki na ósemki, mango w plasterki, banana na talarki. Mandarynki dzielimy na cząstki, liczi osączamy, winogrona dzielimy na pół. Orzechy i daktyle siekamy. Owoce skrapiamy cytryną. odstawiamy na 10 -15 minut. Owoce mieszamy i przekładamy na zmianę z jogurtem i musli dekorujemy miętą

Tosty francuskie z owocami i syropem klonowym

Składniki:

1 bułka chałka pokrojona w kromki

3 jajka

3 łyżki mleka

szczypta soli

masło do smażenia

miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka, owoce

Sposób przygotowania:

Ułóż kromki bułki chałki na talerzy. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami lub z owocami . Zawsze ze szklanką mleka.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości