Lody wegańskie, jak i sama dieta, zyskują coraz więcej zwolenników. Wydawać by się jednak mogło, że desery lodowe, szczególnie te delikatne i kremowe, muszą opierać się na mleku, śmietanie lub jogurcie.
Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!
Ciasto rafaello to kokosowe ciasto, które dzięki wyjątkowym walorom smakowym i swemu wyglądowi doskonale nadaje się na przyjęcia, takie jak wesela, komunie czy chrzciny. Delikatne, rozpływające się w ustach, z dodatkiem migdałów lub przełamane słonymi krakersami.
Kokosowe placuszki z ananasem, kokosowe trufle, kokosowe miniserniczki, makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym to propozycje Anny Starmach na "menu ostatkowe". Brzmi smakowicie?
Król kokosów Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne przysmaki o egzotycznym smaku: kurczaka w kokosie z sałatką z ogórka, sałatkę z kokosem, ekspresową zupę z mleczka kokosowego, ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe. Na deser była kokosowa panna cotta z wiśniami.
Lubisz proste i szybkie ciasta, których nie trzeba kontrolować w piekarniku? Postaw na ciasto rafaello bez pieczenia. Pokażemy najlepsze przepisy na pyszne słodkości.
Swoją energią mogłaby obdzielić wiele osób. Była nominowana do nagrody „MediaTory”, jest otwarta i tolerancyjna, więc otrzymała „Hiacynt”, czyli nagrodę za uczenie Polaków tolerancji. Kilka dni temu otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę telewizyjną - „Wiktora”. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła sałatkę Testosteron, curry dla odpornych oraz najprostsze kluchy na świecie.
Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Przyrządzenie w domu potraw kuchni azjatyckiej jest proste, tym bardziej, że składniki są powszechnie dostępne. Pierś z kaczki po tajsku z mlekiem kokosowym to pyszna alternatywa dla kaczki po staropolsku.
Dziś w kuchni: kotlety jagnięce, chorizo z krewetkami, kurczak z pieczarkami i zielone curry z wołowiną. Przepisy na dania mięsne, których przygotowanie zajmuje 15 minut przedstawiła nam Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?
Michał Piróg potrafi i lubi gotować. Swoje pierwsze dania przygotowywał mając zaledwie trzynaście lat. Teraz wymyśla własne przepisy. Nie umie tylko piec. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mógł się sprawdzić pod okiem mistrza Roberta Sowy.
Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.
Kurczak Kung Pao to jedna z bardziej popularnych potraw w Chinach. Jest daniem z kuchni syczuańskiej ze sporą ilością papryczek chili i orzeszków ziemnych.
Dziś w naszej kuchni Tomek Jakubiak i Monika Mrozowska. Oboje zaangażowali się w akcję zbierania pieniędzy na leczenie chorego Kubusia. Chłopiec ma ciężką wadę wrodzoną serca. Przeszedł dwie operacje. Niestety, kilka dni po drugiej operacji doszło u Kuby do zatrzymania akcji serca i na skutek niedotlenienia mózgu chłopiec ma porażenie wszystkich czterech kończyn.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat leczo. Co powiecie na leczo ze smażonym boczkiem lub leczo z kurczakiem i makaronem? A może macie ochotę na leczo z wędzonym schabem i węgierkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN trenerka żywieniowa Daria Ładocha oraz aktorka Dorota Czaja-Bilska pokazały nam, co smacznego można "wyczarować" z dyni. Korzystając z okazji spytaliśmy Dorotę o jej plany zawodowe na najbliższą przyszłość, a Daria zdradziła nam co, jej zdaniem, można zrobić w 9 minut! ;-)
Swoją wyjątkową karnację zawdzięcza ojcu Nigeryjczykowi, zaś to, że jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek - tylko i wyłącznie sobie. Gotowanie ją uspokaja. Preferuje posiłki domowe niż te w wykwintnych restauracjach. Niewielu jednak wie, że oprócz aktorstwa, zajmuje się także recenzowanie książek. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie Piotra Kucharskiego przygotowała pasztet z kaszą jęczmienną oraz babeczki z kuskusu z sosem curry.
Anna Kalczyńska, widząc jak chętnie Marcin Meller objada się podczas programu, postanowiła coś z tym zrobić. Dlatego w naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała potrawy, które doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Skorzystajcie z jej przepisów na: pomidorowy kapuśniak, buraki gotoane na parze z żurawiną i sezamem oraz koktajl jagodowy z dodatkiem granatu. Czy Marcinowi posmakowały te potrawy? Dlaczego detoks jest potzrebny organizmowi?
Na egzotyczną, kulinarną wyprawę zabrali nas dziś Mateusz Truszkiewicz i Amelia Gardaś - uczestnicy I edycji programu „MasterChef Junior". Przygotowali dla nas: tatar z łososia, stek z tuńczyka, pudding jaglany, tatarki wołowe, curry massam i deser pagoda! Koniecznie wypróbujcie ich przepisy. Warto! :)
Dzisiaj w naszej kuchni gościliśmy Mariusza Pudzianowskiego. Specjalnie dla nas przygotował kilka smacznych potraw.
Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem, roladki z cukinii z ryżem i dynią, sałatka z dyni, cukinii i awokado - to niektóre z propozycji rodziny Szaciłło. W studiu Dzień Dobry TVN, jak w każdy poniedziałek, gościliśmy Monikę, Macieja i Karolinkę Szaciłło.
Kurczak hoisin może być przygotowany z sosem na bazie śliwek i orzechów. Danie urzeka intensywnym smakiem i aromatem orientu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała przekąski dla niespodziewanych gości, których wypada przecież ugościć :) Wśród przepisów Kasi są potrawy, które przygotujemy ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeżeli mamy więcej czasu niż 15 minut, zdążymy również zrobić pyszny sezonowy deser.
Dzieci spędzają w szkole dużą część dnia, więc drugie śniadanie, które zabierają ze sobą do szkoły, powinno obfitować w wartościowe składniki i mikroelementy. Dodatkowo musi być na tyle smaczne, aby nasze pociechy nie rezygnowały z niego na rzecz niezdrowych przekąsek, które można kupić w szkolnych sklepikach. Lara Gessler proponuje alternatywę dla nudnych kanapek. Co powiecie na makaron z pesto?
Wegańskie sushi poziomem trudności dorównuje oryginalnemu przepisowi, bazującemu na rybach i owocach morza. Wegańskie sushi przyrządza się właściwie analogicznie do oryginalnego dania, ale konieczne jest zastąpienie mięsa warzywami. Warto jednak pamiętać, że w oryginalnym sushi również znajdują się m.in. wegańskie hosomaki.
Szczawiowa prawie klasyczna, wytrawny biszkopt z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem, sałatka ze szpinaku z ryżem i dorsz na parze. Zobacz wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego.
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
Tym razem Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe przekąski, które można pałaszować przed telewizorem. Wśród nich znalazły się takie pyszności, jak: chlebek kukurydziany do dipów, trufle figowe, czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi oraz dip serowo-pomidorowy. Jeśli chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą, zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl
Czy przypadną Wam do smaku dania przygotowane według przepisów Bogdana Gałązki?
Kuchnia kubańska jest mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatny wpływy kuchni chińskiej. Warto pamiętać, że Kuba jest wyspą, w związku z tym kuchnia kubańska obfituje w owoce morza, a dzięki klimatowi tropikalnemu na Kubie jest wiele owoców i warzyw niedostępnych u nas.