Zuzanna Bijoch ma zaledwie 18 lat, a już ponad pięć lat stażu pracy. Do wyboru zawodu modelki namówiła ją starsza o dwa lata siostra Julia. Dziś obie są światowymi top modelkami, pracują z największymi tego świata. Czy mają czas, aby spokojnie w rodzinnym gronie spędzić Wielkanoc? Jak wyglądają święta w ich rodzinnym domu? Kto gotuje, a kto piecze wielkanocne baby? O tym opowiedziały w wielkanocnej kuchni Dzień Dobry TVN.
Zespół Audiofeels zajął 3 miejsce w pierwszej edycji polskiej wersji programu Mam talent, dzisiaj gościliśmy ich pełny skład w kuchni.
Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Dziś obchodzimy Dzień Marchewki. Wypróbuj nasze przepisy na marchewkowy tort, cappucino oraz carpaccio.
Czyli pomarańcza w roli głównej. Razem z Tomkiem Woźniakiem Anna Nowak - Ibisz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka z sokiem pomarańczowym po azjatycku, curry z krewetkami i sokiem pomarańczowym, czekoladowy mus w 5 minut oraz śniadaniowy koktajl pomarańczowy. Smaczego!
Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, a do tego jest lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Mowa oczywiście o kaszy jaglanej, która nadaje się nie tylko do dań obiadowych, ale także do deserów.
Tort malinowy - puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny - doskonale komponuje się z czekoladą lub bitą śmietaną. Przepis na tort malinowy z mascarpone jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. To doskonała propozycja deseru na chrzciny, komunię, urodziny lub słodki dodatek do kawy.
w kuchni Dzień Dobry TVN rządził się granat i dwie Agnieszki. Cegielska i Mielczarek przygotowały dania z granatem w roli głównej. Granat zwany jest owocem życia i wiecznej młodości. Jakie ma właściwości?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Cristina Catese. Włoszka przygotowała dwa dania, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walentynkową kolację Cristina proponuje Tagliatelle nero z sepią i krewetkami, a na deser kulki miłości.
Anna Starmach w męskim towarzystwie. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszyli jej uczestnicy programu "MasterChef": Janek Paszkowski i Michał Muskała, którzy z niego odpadli. Zobaczcie, jak poradzili sobie z przygotowaniem lekkiego śniadania?
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane.
Tort dla dziewczyny może wydawać się dość prosty do zrobienia, jednakże im młodsza solenizantka, tym bardziej zależy jej na torcie tematycznym. Warto zadbać o dobór odpowiednich dekoracji, które nawiązywać będą do ulubionej bajki czy też zainteresowań solenizantki i - oczywiście - o smak tortu.
W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!
To pyszne czekoladowe ciasto rozpływające się w ustach przybyło do nas z kuchni amerykańskiej. Jest dość ciężkie, a do tego wilgotne i mocno kakaowe. Wzbogacone czekoladową polewą na ciepło rozpieszcza kubki smakowe jak żaden inny deser.
W każdy czwartek, w kuchni Dzień Dobry TVN, spotykać się będziemy z utytułowany kucharzem Andrzejem Polanem, szefem kuchni w Novotelu Warszawa Airport.
Zaczynali od umieszczania filmików na jednym z portali internetowych, teraz prowadzą własny serwis. Mają rzesze wiernych fanów. W tym roku zabrali swoich widzów na dwumiesięczne wakacje kulinarne, podczas których gotowali, jedli i dzielili się swoimi inspiracjami. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swojej pasji, dla której postawili wszystko na jedną kartę, rzucili pracę w korporacjach, a teraz nie wychodzą z kuchni. I są szczęśliwi.
Kasza jaglana i kapary to nie kulinarny wymysł współczesnych hipsterów. Tych produktów używano w polskiej kuchni już 100 lat temu. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Włodarczyk pokazała nam jarskie potrawy z początku XX wieku: pasztet z soczewicy, śliwkowe trufelki, kotleciki z kaszy jaglanej i żurawinowy kisiel z bitą śmietaną.
Czekolada pomimo sporej zawartości cukru ma bardzo wiele zalet - wspiera układ trawienny, walczy z wolnymi rodnikami, a także poprawia nastrój! Sprawdź dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę i jak połączyć ją z tartą!
Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.
Poradnik dla "zielonych rodziców” to książka napisana przez dwie szalone eko mamy: Magdę Targosz oraz Reni Jusis. Książka zainspirowana została cyklem, jaki Reni prowadzi w Dzień Dobry TVN. Tytuł przewrotnie nawiązuje do ekologii, jako sposobu nie tylko na życie, ale także wychowanie dziecka. W naszej kuchni przygotowały wybrane potrawy ze swojej książki.
Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.
W środę w kuchni Dzień Dobry TVN rządzi „Józek”, czyli Joseph Seeletso. Specjalnie dla widzów Dzień dobry TVN przygotował dania, w których główną rolę grają śliwki.
Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło po napisaniu pierwszej książki pt. " Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się głównie na pomyśle wspólnego, rodzinnego, zdrowego gotowania, postanowili napisać kolejną, która będzie poświęcona tylko słodkościom.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których jednym z głównych składników były orzechy. Na stole pojawiły się: bakłażany z serem i orzechami, pieczony ser z orzechami i figami, schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce, masło orzechowo-czekoladowe i drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne przystawki z serem camembert: ser camembert na pergaminie z owocami; ser camembert z domowymi bułeczkami, pomidorami i papryką; rydze z patelni, grzanki z serem camembert oraz smażone jabłka, suszone śliwki i aromatyczny camembert.
Jesień i zima to sezon na jadalne kasztany. Do niedawna były w Polsce niedostępne. Od jakiegoś czasu można kupić je w osiedlowych warzywniakach, czy supermarketach. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy z kasztanami w roli głównej.
W zależności od wybranego przepisu kulebiak może być bardzo czasochłonny lub dość szybki do wykonania (nie wliczając czasu potrzebnego na namoczenie grzybów). Najszybszy jest przepis na kulebiak z ciasta francuskiego. Farsz do kulebiaka może zawierać kapustę z grzybami, pieczarki, ryż, mielone mięso i gotowaną rybę. Nietradycyjną formą kulebiaka jest strucla drożdżowa, lub z ciasta francuskiego, z pieczarkami i żółtym serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji Masterchefa, która przygotowała potrawy z jajkiem w roli głównej. Podczas przygotowywania swoich przepisów Ola zdradziła proste tricki, które ułatwią przyrządzanie jajek.
Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami?
Grzyby miodówki wykorzystywane są w polskiej kuchni już od wielu lat. Ich powszechnie znana nazwa to maślaki pstre. Ze względu na swój charakterystyczny aromat i wyrazisty smak, miodówki na pewno nie każdemu przypadną do gustu, ale warto choć raz spróbować przygotować dowolny przepis z ich użyciem. Popularne miodówki w occie mogą podbić twoje serce.
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe? W kuchni DDTVN: szef kuchni Michał Lachur przygotował smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu, spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan i ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem