Reni Jusis do studia Dzień Dobry TVN przyprowadział dziś swoich małych podopiecznych, którzy pomagali jej w przygotowaniu ekologicznego przyjęcia dla dzieci. Było przy tym mnóstwo zabawy i można się było ubrudzić, bo dzieci szczęśliwe, to dzieci brudne! Skorzystajcie z rad Reni i zobaczcie, jak przygotować ekologiczne przyjęcie dla dzieci.
Aby przygotować ciasto, wcale nie musimy używać piekarnika. Wystarczy dobry przepis i przygotowujemy łatwe ciasto bez pieczenia. Tarty, ciasta cytrynowe, owocowe, serniki, ciasta z serkiem mascarpone, torciki. To ciasta idealne na gorące dni. Sprawdzają się jako delikatne, lekkie desery.
Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. Udowodniły to: dziennikarka Ewa Ewart i prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z kaszą quinoa i tuńczykiem, rozgrzewającą zupę z dyni z kaszą quinoa oraz kaszę quinoa na słodko.
Jak zrobić waniliowy krem z białą czekoladą i owocami leśnymi? A jak tartę bez pieczenia z kremem kokosowym i duszonymi morelami? Zapraszamy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, gdzie królują pyszne desery!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Zosię Cudny, której blog kulinarny cieszy się bardzo dużą popularnością. Nasz gość przygotował dla nas same pyszności: drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką, krem z pieczonej marchwi z curry, wilgotne ciasto czekoladowe oraz bananowo-kokosowe placuszki z borówkami. Palce lizać!
To prawda, że kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów. Kurczak w cieście naleśnikowym, kurczak w cieście francuskim… pomysłów na to mięso jest naprawdę dużo. Bardzo ciekawym przepisem jest kurczak w cieście kokosowym – jeśli jeszcze nie jadłeś, koniecznie spróbuj!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali Damian Kordas i Katarzyna Zadka, którzy przygotowali pyszne dania idealne na wakacyjny biwak.
Chlebek bananowy to smaczne, wilgotne ciasto, które zyskało spore grono miłośników wśród osób preferujących niezbyt słodkie desery. Wprawdzie przepis na chlebek bananowy może uwzględniać czekoladę i orzechy, jednak wersja bez kalorycznych dodatków jest nie mniej smaczna. Co więcej, bananowy chlebek można przygotować bez masła.
Marcin Prokop chwali się, że robi najlepsze gofry na świecie. Nie z przepisu, ale z serca, bo "jak chcesz zrobić dobre gofry, musisz myśleć jak ciasto, musisz być tym ciastem, musisz się stać nim na chwilę". Postanowiliśmy więc sprawdzić, czy Marcin to rzeczywiście prawdziwy "gofermaster" ;) Jak mu wyszły gofry, które robił w Dzień Dobry TVN?
W naszej kuchni przepisy na łakocie bez cukru, bez mąki pszennej i tylko z naturalnymi barwnikami. Fit bliźniaczki - Monika i Angelika Kuczma zdradziły nam swoje przepisy na zdrowe słodycze w wersji fit.
Jak "dobrać się do kokosowego złota" i jakie pyszne dania można wyczarować kiedy już pokonamy wszystkie bariery? :) W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej przepisy dania na bazie kokosa! Smacznego!
Lody wegańskie, jak i sama dieta, zyskują coraz więcej zwolenników. Wydawać by się jednak mogło, że desery lodowe, szczególnie te delikatne i kremowe, muszą opierać się na mleku, śmietanie lub jogurcie.
Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!
Ciasto rafaello to kokosowe ciasto, które dzięki wyjątkowym walorom smakowym i swemu wyglądowi doskonale nadaje się na przyjęcia, takie jak wesela, komunie czy chrzciny. Delikatne, rozpływające się w ustach, z dodatkiem migdałów lub przełamane słonymi krakersami.
Kokosowe placuszki z ananasem, kokosowe trufle, kokosowe miniserniczki, makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym to propozycje Anny Starmach na "menu ostatkowe". Brzmi smakowicie?
Król kokosów Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne przysmaki o egzotycznym smaku: kurczaka w kokosie z sałatką z ogórka, sałatkę z kokosem, ekspresową zupę z mleczka kokosowego, ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe. Na deser była kokosowa panna cotta z wiśniami.
Lubisz proste i szybkie ciasta, których nie trzeba kontrolować w piekarniku? Postaw na ciasto rafaello bez pieczenia. Pokażemy najlepsze przepisy na pyszne słodkości.
Swoją energią mogłaby obdzielić wiele osób. Była nominowana do nagrody „MediaTory”, jest otwarta i tolerancyjna, więc otrzymała „Hiacynt”, czyli nagrodę za uczenie Polaków tolerancji. Kilka dni temu otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę telewizyjną - „Wiktora”. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła sałatkę Testosteron, curry dla odpornych oraz najprostsze kluchy na świecie.
Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Przyrządzenie w domu potraw kuchni azjatyckiej jest proste, tym bardziej, że składniki są powszechnie dostępne. Pierś z kaczki po tajsku z mlekiem kokosowym to pyszna alternatywa dla kaczki po staropolsku.
Dziś w kuchni: kotlety jagnięce, chorizo z krewetkami, kurczak z pieczarkami i zielone curry z wołowiną. Przepisy na dania mięsne, których przygotowanie zajmuje 15 minut przedstawiła nam Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?
Michał Piróg potrafi i lubi gotować. Swoje pierwsze dania przygotowywał mając zaledwie trzynaście lat. Teraz wymyśla własne przepisy. Nie umie tylko piec. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mógł się sprawdzić pod okiem mistrza Roberta Sowy.
Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.
Kurczak Kung Pao to jedna z bardziej popularnych potraw w Chinach. Jest daniem z kuchni syczuańskiej ze sporą ilością papryczek chili i orzeszków ziemnych.
Dziś w naszej kuchni Tomek Jakubiak i Monika Mrozowska. Oboje zaangażowali się w akcję zbierania pieniędzy na leczenie chorego Kubusia. Chłopiec ma ciężką wadę wrodzoną serca. Przeszedł dwie operacje. Niestety, kilka dni po drugiej operacji doszło u Kuby do zatrzymania akcji serca i na skutek niedotlenienia mózgu chłopiec ma porażenie wszystkich czterech kończyn.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat leczo. Co powiecie na leczo ze smażonym boczkiem lub leczo z kurczakiem i makaronem? A może macie ochotę na leczo z wędzonym schabem i węgierkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN trenerka żywieniowa Daria Ładocha oraz aktorka Dorota Czaja-Bilska pokazały nam, co smacznego można "wyczarować" z dyni. Korzystając z okazji spytaliśmy Dorotę o jej plany zawodowe na najbliższą przyszłość, a Daria zdradziła nam co, jej zdaniem, można zrobić w 9 minut! ;-)
Swoją wyjątkową karnację zawdzięcza ojcu Nigeryjczykowi, zaś to, że jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek - tylko i wyłącznie sobie. Gotowanie ją uspokaja. Preferuje posiłki domowe niż te w wykwintnych restauracjach. Niewielu jednak wie, że oprócz aktorstwa, zajmuje się także recenzowanie książek. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie Piotra Kucharskiego przygotowała pasztet z kaszą jęczmienną oraz babeczki z kuskusu z sosem curry.
Anna Kalczyńska, widząc jak chętnie Marcin Meller objada się podczas programu, postanowiła coś z tym zrobić. Dlatego w naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała potrawy, które doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Skorzystajcie z jej przepisów na: pomidorowy kapuśniak, buraki gotoane na parze z żurawiną i sezamem oraz koktajl jagodowy z dodatkiem granatu. Czy Marcinowi posmakowały te potrawy? Dlaczego detoks jest potzrebny organizmowi?
Na egzotyczną, kulinarną wyprawę zabrali nas dziś Mateusz Truszkiewicz i Amelia Gardaś - uczestnicy I edycji programu „MasterChef Junior". Przygotowali dla nas: tatar z łososia, stek z tuńczyka, pudding jaglany, tatarki wołowe, curry massam i deser pagoda! Koniecznie wypróbujcie ich przepisy. Warto! :)