W kuchni Dzień dobry TVN: rozgrzewający ramen

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji programu "MasterChef". Ola właśnie wróciła z Wietnamu, gdzie poprowadziła warsztaty tygodniowe z kuchni polskiej. Wietnamczycy na kuchnię polską zareagowali bardzo pozytywnie. W naszej kuchni Ola przygotowała rozgrzewający ramen.

Zupa Ramen Tonkotsu

Składniki na wywar tonkotsu:

  • 2 kg nóżek wieprzowych, pokrojonych na kawałki o grubości ok. 2,5 cm
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 8 zielonych cebul (ewentualnie 1 por), posiekane w mniejsze kawałki
  • 8 cm świeżego imbiru, pokrojone w mniejsze kawałki

Przygotowanie:

W dużym garnku zalej nóżki wieprzowe wodą, doprowadź garnek do wrzenia i poczekaj aż szumowiny wypłyną na wierzch. Wtedy odcedź nóżki i dokładnie je umyj je pod zimną wodą.

Umieść je w czystym dużym garze, zalej minimum 2 litrami wody i zagotuj. W międzyczasie, na rozgrzanej przywierającej patelni na dużym ogniu wypraż cebulę, zieloną cebulę oraz imbir, aż zbrązowieją. Przełóż je do gara z nóżkami. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bulion na wolnym ogniu przez 12 godzin. Potem, odcedź bulion ze stałych składników i znów zagotuj ciecz. Przelej go do przepłukanych wrzątkiem słoików, zakręć, odwróć do góry nogami i pozostaw na jakiś czas żeby wieczka się zassały. Wystudzony bulion schowaj do lodówki i wyjmij go kiedy masz ochotę przygotować ramen.

Gdy wywar się gotuje zrób boczek chasu:

Składniki na boczek chasu:

  • 1 kg surowego boczku, bez kości, ze skórą
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • łyżka białego octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 zielonych cebul, przekrojone w mniejsze kawałki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru, pokrojonego w mniejsze kawałki
  • 1 szalotka lub 1 żółta cebula, poćwiartowana
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 160oC (termo obieg). Pokrój boczek na 2 bloki. Na rozgrzanej na dużym ogniu patelni z olejem (tyle aby zakrył całe dno), podsmaż mięso z każdej strony na złoto. Zagotuj w garnku wszystkie składniki poza boczkiem i olejem. Przełóż boczek do naczynia żaroodpornego i zalej go miksturą z garnka. Zakryj naczynie albo wiekiem, zostawiając mały otwór na wylot pary wodnej, albo papierem do pieczenia z wyciętą dziurką. Piecz mięso przez 2-3h, obracając je co jakiś czas, aż będzie bardzo miękkie. Mięso zalane cieczą po upieczeniu odstaw do zakrytego pojemnika do lodówki, aż będzie zimne.

Potem sporządź sos tare:

Składniki na sos tare:

  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki białego octu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 zielona cebula, pokrojona w mniejsze kawałki
  • Ząbek czosnku
  • 2,5 cm imbiru

Zagotuj wszystkie składniki w garnku, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykrywką przez 20 minut. Następnie przelej miksturę przez sitko, pozostawiając tylko ciecz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Na koniec, makaron i cała reszta:

Składniki:

  • 240 g cienkiego makaronu spaghetti
  • trochę sody oczyszczonej
  • dodatki: puszka kukurydzy, trochę kiełków, garść ugotowanych i pociętych grzybów mun, płaty nori, pocięta zielona cebulka, itd.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1,5 łyżeczki sody na litr wody). Do misek nalej trochę sosu tare i na niego umieść ugotowany makaron, z pokrojonym w plastry boczkiem i dodatkami. Zalej wszystko wrzącym wywarem tonkotsu.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości