Zupa Ramen Tonkotsu
Składniki na wywar tonkotsu:
- 2 kg nóżek wieprzowych, pokrojonych na kawałki o grubości ok. 2,5 cm
- 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
- 8 zielonych cebul (ewentualnie 1 por), posiekane w mniejsze kawałki
- 8 cm świeżego imbiru, pokrojone w mniejsze kawałki
Przygotowanie:
W dużym garnku zalej nóżki wieprzowe wodą, doprowadź garnek do wrzenia i poczekaj aż szumowiny wypłyną na wierzch. Wtedy odcedź nóżki i dokładnie je umyj je pod zimną wodą.
Umieść je w czystym dużym garze, zalej minimum 2 litrami wody i zagotuj. W międzyczasie, na rozgrzanej przywierającej patelni na dużym ogniu wypraż cebulę, zieloną cebulę oraz imbir, aż zbrązowieją. Przełóż je do gara z nóżkami. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bulion na wolnym ogniu przez 12 godzin. Potem, odcedź bulion ze stałych składników i znów zagotuj ciecz. Przelej go do przepłukanych wrzątkiem słoików, zakręć, odwróć do góry nogami i pozostaw na jakiś czas żeby wieczka się zassały. Wystudzony bulion schowaj do lodówki i wyjmij go kiedy masz ochotę przygotować ramen.
Gdy wywar się gotuje zrób boczek chasu:
Składniki na boczek chasu:
- 1 kg surowego boczku, bez kości, ze skórą
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- łyżka białego octu
- 1/2 szklanki cukru
- 6 zielonych cebul, przekrojone w mniejsze kawałki
- 6 ząbków czosnku
- 5 cm imbiru, pokrojonego w mniejsze kawałki
- 1 szalotka lub 1 żółta cebula, poćwiartowana
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 160oC (termo obieg). Pokrój boczek na 2 bloki. Na rozgrzanej na dużym ogniu patelni z olejem (tyle aby zakrył całe dno), podsmaż mięso z każdej strony na złoto. Zagotuj w garnku wszystkie składniki poza boczkiem i olejem. Przełóż boczek do naczynia żaroodpornego i zalej go miksturą z garnka. Zakryj naczynie albo wiekiem, zostawiając mały otwór na wylot pary wodnej, albo papierem do pieczenia z wyciętą dziurką. Piecz mięso przez 2-3h, obracając je co jakiś czas, aż będzie bardzo miękkie. Mięso zalane cieczą po upieczeniu odstaw do zakrytego pojemnika do lodówki, aż będzie zimne.
Potem sporządź sos tare:
Składniki na sos tare:
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki białego octu
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 zielona cebula, pokrojona w mniejsze kawałki
- Ząbek czosnku
- 2,5 cm imbiru
Zagotuj wszystkie składniki w garnku, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykrywką przez 20 minut. Następnie przelej miksturę przez sitko, pozostawiając tylko ciecz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Na koniec, makaron i cała reszta:
Składniki:
- 240 g cienkiego makaronu spaghetti
- trochę sody oczyszczonej
- dodatki: puszka kukurydzy, trochę kiełków, garść ugotowanych i pociętych grzybów mun, płaty nori, pocięta zielona cebulka, itd.
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1,5 łyżeczki sody na litr wody). Do misek nalej trochę sosu tare i na niego umieść ugotowany makaron, z pokrojonym w plastry boczkiem i dodatkami. Zalej wszystko wrzącym wywarem tonkotsu.
Zobacz też:
- Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa
- W kuchni DTVN kurczak w roli głównej
- W roli głównej jajka! Na śniadanie wietnamska kawa jajeczna
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN