Młode warzywa z dipami - pyszna potrawa piknikowa

Dipy
Dipy
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje pomysły na pyszne potrawy piknikowe: bajgle pełnoziarniste, surówkę z selera, sałatkę ze szparagów, jajko poszetowe i młode warzywa z dipami.

Bajgle pełnoziarniste

Składniki:

15 g drożdży

300 ml letniej wody

4 łyżki cukru

250 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

mak lub sezam do posypania

Dodatki:

20 plastrów szynki

20 plastrów kiełbasy krakowskiej

sałata

botwinka

pomidor

ogórek

szczypiorek

Przygotowanie:

Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąki i mieszamy. Dodajemy sól, i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie dzielimy na 10 równych części.

Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy. Końcem drewnianej łyżki robimy dziurkę w środku i obracając bułkę na łyżce powiększamy otwór do około 3 cm. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą. Powtarzamy z wszystkimi bułkami.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W dużym garnku gotujemy wodę z pozostałym cukrem. Każdą bułkę zanurzamy w wodzie i gotujemy około 2 min., obracając w międzyczasie. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 min.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kiełbasa krakowska, surówka z selera, zioła

Składniki:

30 cienkich plasterków krakowskiej suchej

4 młode selery

2 młode marchewki

100 g rabarbaru

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

cukier

sok z cytryny

1 pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kiełbasę układamy na dużym talerzu – plasterek obok plasterka, aby dokładnie zakryć cały talerz. Seler i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar kroimy w plasterki i mieszamy z marchewką i selerem. Dodajemy jogurt, majonez. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Natkę miksujemy z oliwą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Surówkę układamy na środku talerza z wędliną. Wędlinę polewamy sosem pietruszkowym.

Sałatka ze szparagów, jajko poszetowe, kabanosy, sos holenderski

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

150 g suszone pomidory w oleju

6 jajek

100 ml białego wina

150 g masła

50 ml soku z cytryny

60 ml ocet winny

sól

pieprz

cukier

200 g kabanosów

Przygotowanie:

Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i blanszujemy. Następnie mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i kabanosami pokrojonymi na podobne długości co szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Białe wino podgrzewamy, dodajemy 2 żółtka i, ubijając w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodajemy powoli roztopione masło. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy sokiem z cytryny, solą , pieprzem i cukrem

Gotujemy wodę w garnku średniej wielkości. Temperaturę wody ustawiamy tak, aby delikatnie się gotowała. Na dno wkładamy miseczkę. Jajko wybijamy na łyżkę cedzakową i umieszczamy w miseczce na dnie garnka. Gotujemy około 4 min. Pozostałe jajka gotujemy w ten sam sposób. Jajka układamy na sałatce i całość polewamy sosem.

Młode warzywa, kabanosy, z dipami

Składniki:

1 pęczek młodych marchewek

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek podłużnych rzodkiewek

300 g kabanosów

pieczywo

Dip serowy:

100 g sera z niebieską pleśnią

50 g śmietany 18%

sól

pieprz

Dip czosnkowy:

5 łyżek majonezu

2 łyżki jogurtu

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

Winegret:

oliwa z oliwek

ocet winny

czosnek

sól

pieprz

musztarda

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Kabanosy kroimy na 5 cm kawałki. Warzywa i kabanosy układamy na talerzu. Składniki sosów mieszamy i przekładamy do miseczek. Układamy z warzywami. Obok układamy pieczywo.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!