Bajgle pełnoziarniste
Składniki:
15 g drożdży
300 ml letniej wody
4 łyżki cukru
250 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
mak lub sezam do posypania
Dodatki:
20 plastrów szynki
20 plastrów kiełbasy krakowskiej
sałata
botwinka
pomidor
ogórek
szczypiorek
Przygotowanie:
Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąki i mieszamy. Dodajemy sól, i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie dzielimy na 10 równych części.
Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy. Końcem drewnianej łyżki robimy dziurkę w środku i obracając bułkę na łyżce powiększamy otwór do około 3 cm. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą. Powtarzamy z wszystkimi bułkami.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W dużym garnku gotujemy wodę z pozostałym cukrem. Każdą bułkę zanurzamy w wodzie i gotujemy około 2 min., obracając w międzyczasie. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kiełbasa krakowska, surówka z selera, zioła
Składniki:
30 cienkich plasterków krakowskiej suchej
4 młode selery
2 młode marchewki
100 g rabarbaru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kiełbasę układamy na dużym talerzu – plasterek obok plasterka, aby dokładnie zakryć cały talerz. Seler i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar kroimy w plasterki i mieszamy z marchewką i selerem. Dodajemy jogurt, majonez. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Natkę miksujemy z oliwą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Surówkę układamy na środku talerza z wędliną. Wędlinę polewamy sosem pietruszkowym.
Sałatka ze szparagów, jajko poszetowe, kabanosy, sos holenderski
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
150 g suszone pomidory w oleju
6 jajek
100 ml białego wina
150 g masła
50 ml soku z cytryny
60 ml ocet winny
sól
pieprz
cukier
200 g kabanosów
Przygotowanie:
Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i blanszujemy. Następnie mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i kabanosami pokrojonymi na podobne długości co szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Białe wino podgrzewamy, dodajemy 2 żółtka i, ubijając w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodajemy powoli roztopione masło. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy sokiem z cytryny, solą , pieprzem i cukrem
Gotujemy wodę w garnku średniej wielkości. Temperaturę wody ustawiamy tak, aby delikatnie się gotowała. Na dno wkładamy miseczkę. Jajko wybijamy na łyżkę cedzakową i umieszczamy w miseczce na dnie garnka. Gotujemy około 4 min. Pozostałe jajka gotujemy w ten sam sposób. Jajka układamy na sałatce i całość polewamy sosem.
Młode warzywa, kabanosy, z dipami
Składniki:
1 pęczek młodych marchewek
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek podłużnych rzodkiewek
300 g kabanosów
pieczywo
100 g sera z niebieską pleśnią
50 g śmietany 18%
sól
pieprz
Dip czosnkowy:
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Winegret:
oliwa z oliwek
ocet winny
czosnek
sól
pieprz
musztarda
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Kabanosy kroimy na 5 cm kawałki. Warzywa i kabanosy układamy na talerzu. Składniki sosów mieszamy i przekładamy do miseczek. Układamy z warzywami. Obok układamy pieczywo.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN