Banany w cieście francuskim
Składniki na 4 osoby:
275 g cista francuskiego
0,5 kg bananów
1,15 kg masy krówkowej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Banany obrać, pokroić. Na środek każdego kwadratu układać banany. Końcówki ciasta zawinąć do środka i lekko zlepić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać uformowane ciasteczka. Posmarować rozmąconymi jajkami. Piec około 15 minut. Gdy lekko przestygną, dekorować masą krówkową i posypać cukrem pudrem.
Kapusta czerwona zasmażana
Składniki na 4 osoby:
300 g czerwonej kapusty
50 g masła
20 g cukru
50 g cebuli czerwonej
40 g wędzonej słoniny lub boczku
125 ml czerwonego wina
125 ml bulionu lub wody
1 cytryna
1 łyżka marmolady z czarnej porzeczki
1 jabłko
sól, pieprz jamajski
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy z masłem, dodajemy boczek, czerwoną cebulę, na to kapustę. Zalewamy czerwonym winem, bulionem, dodajemy cytrynowego soku, octu, pieprzu, gałki muszkatołowej, marmolady. Na koniec ścieramy jabłko na tarce.
Krewetki grillowane z szalotką, czosnkiem i limonką
Składniki na 4 osoby:
400 g krewetek tygrysich
3 szalotki
4 ząbki czosnku
1 limonka
1 peperoni
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek zielonej pietruszki
sok z 1 cytryny
pieprz mielony
Przygotowanie:
Szalotkę, czosnek obrać, drobno pokroić. Paprykę peperoni przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w małą kostkę. Oczyścić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki, krótko smażyć. Następnie dodać szalotkę, czosnek i peperoni, zetrzeć skórkę z limonki i sok cytrynowy. Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać gorące.
Kaczka po poznańsku z jabłkami
Składniki na 4 osoby:
1,8 kaczki
0,1 kg masła
0,25 kg jabłek
0,08 kg marchwi
0,1 kg cebuli
0,05 kg pora
0,05 kg selera
pietruszka
0,2 l czerwonego wina
olej z pestek winogron 0,05 l
2 ząbki czosnku
2 licie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
suszony majeranek
papryka
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN