Materiał promocyjny

Co jada Adam Małysz?

Dziś w kuchni ulubione dania Adama Małysza. Mimo tego, że nasz skoczek gustuje w owocach morza i daniach azjatyckich, to na pierwszym miejscu stawia mimo wszystko kaczkę w jabłkach.

Banany w cieście francuskim

Składniki na 4 osoby:

275 g cista francuskiego

0,5 kg bananów

1,15 kg masy krówkowej

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Banany obrać, pokroić. Na środek każdego kwadratu układać banany. Końcówki ciasta zawinąć do środka i lekko zlepić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać uformowane ciasteczka. Posmarować rozmąconymi jajkami. Piec około 15 minut. Gdy lekko przestygną, dekorować masą krówkową i posypać cukrem pudrem.

Kapusta czerwona zasmażana

Składniki na 4 osoby:

300 g czerwonej kapusty

50 g masła

20 g cukru

50 g cebuli czerwonej

40 g wędzonej słoniny lub boczku

125 ml czerwonego wina

125 ml bulionu lub wody

1 cytryna

1 łyżka marmolady z czarnej porzeczki

1 jabłko

ocet winny

sól, pieprz jamajski

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cukier karmelizujemy z masłem, dodajemy boczek, czerwoną cebulę, na to kapustę. Zalewamy czerwonym winem, bulionem, dodajemy cytrynowego soku, octu, pieprzu, gałki muszkatołowej, marmolady. Na koniec ścieramy jabłko na tarce.

Krewetki grillowane z szalotką, czosnkiem i limonką

Składniki na 4 osoby:

400 g krewetek tygrysich

3 szalotki

4 ząbki czosnku

1 limonka

1 peperoni

5 łyżek oliwy z oliwek

1 pęczek zielonej pietruszki

sok z 1 cytryny

pieprz mielony

Przygotowanie:

Szalotkę, czosnek obrać, drobno pokroić. Paprykę peperoni przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w małą kostkę. Oczyścić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki, krótko smażyć. Następnie dodać szalotkę, czosnek i peperoni, zetrzeć skórkę z limonki i sok cytrynowy. Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać gorące.

Kaczka po poznańsku z jabłkami

Składniki na 4 osoby:

1,8 kaczki

0,1 kg masła

0,25 kg jabłek

0,08 kg marchwi

0,1 kg cebuli

0,05 kg pora

0,05 kg selera

pietruszka

0,2 l czerwonego wina

olej z pestek winogron 0,05 l

2 ząbki czosnku

2 licie laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

suszony majeranek

papryka

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości