Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Pancakes z brzoskwiniami
Składniki:
400 g mąki
8 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
340 ml mleka
2 jajka
80 g masła + 40 g masła do brzoskwiń
340 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
ziarna z połowy laski wanilii
cukier puder (do posłodzenia serka - do smaku)
5 brzoskwiń
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
listki mięty (do przyozdobienia)
Przygotowania:
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i roztrzepane jajko zmiksuj na gładką masę. Masło rozpuść w rondelku, a kiedy trochę przestygnie, dodaj do masy i ponownie zmiksuj składniki. Ciasto odstaw na ok. 15 minut. Pancakes smaż na suchej patelni (nie ma potrzeby używać dodatkowego tłuszczu). Jeden naleśnik to niecałe dwie łyżki ciasta - na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta, lekko rozprowadzając je łyżką. Pancakes smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą idealnie zrumienione i lekko wyrosną. Ser przełóż do miseczki, dodaj ziarna wanilii i cukier puder do smaku - wymieszaj łyżką składniki. Pancakes podawaj posmarowane serkiem i przyozdobione ulubionymi owocami. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz polać naleśniki roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.
Chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką
Składniki:
200 g bagietki
180 g jogurtu greckiego
180 ml oliwy z oliwek
150 g migdałów (blanszowane)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki octu winnego
ok. 300 ml schłodzonej wody mineralnej (niegazowanej)
100 g czerwonych porzeczek
pieprz i sól
Przygotowania:
Bagietkę pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski i zalej wodą - po ok. 2 minutach odsącz wodę. Do blendera przełóż bagietkę, migdały, czosnek, a następnie dodaj oliwę z oliwek, ocet winny i jogurt. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość. Następnie dolej wodę i ponownie miksuj. Przełóż chłodnik do lodówki. Po ok. 1 godzinie podawaj chłodnik przyozdobiony świeżymi czerwonymi porzeczkami.
Kaczka podawana na kurkach z fasolą szparagową
Składniki:
4 piersi kaczki (ze skórą)
350 g zielonej (świeżej) fasolki szparagowej
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1/2 białej cebuli
120 ml białego wina
2 łyżki masła
świeży tymianek
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Przygotowania:
Piersi kaczki wypłucz i natnij. Oprósz solą i pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż piersi kaczki z obu stron, aż się zrumienią. Piersi z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia kaczki, przygotuj fasolkę i grzyby. Fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmaż posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj kurki. Po ok. 3 minutach zalej całość winem, a kiedy odparuje ok. 2/3 płynu dodaj masło i dopraw sos solą i pieprzem. Pierś z kaczki podawaj na fasolce z kurkami, ozdobioną tymiankiem.
Ciasto czekoladowe z owocami
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
200g owoców sezonowych (np. maliny, jagody, porzeczki itp.)
100g migdałów w płatkach
4 białka
80g cukru (najlepiej drobnego)
200g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
100g mascarpone
50g malin i borówek amerykańskich (na wierzch)
2 ząbki gorzkiej czekolady drobno startej (do posypania)
Przygotowania:
Okrągłą blachę o średnicy ok. 22 cm natłuść masłem i wyłóż folią do pieczenia. Czekoladę posiekaj nożem. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając masę). Następnie dodaj owoce, czekoladę i migdały i wymieszaj delikatnie całość. Masę przełóż do blachy, wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Mascarpone utrzyj w misce, a następnie dodawaj stopniowo bitą śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy, przełóż ją na ciasto - równo rozsmaruj. Ułóż owoce i oprósz startą czekoladą. Ciasto powinno chwilę poleżeć w lodówce (co najmniej godzinę).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje