Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką Botticellego

Zapraszamy do kuchni inspirowanej obrazem "Narodziny Wenus" Sandro Botticellego w wykonaniu Anny Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".

Sałatka z piersi kurczaka z melisą, gruszką i zieloną herbatą

SKŁADNIKI:

4 twarde gruszki

3 szklanki mocnego naparu z ZIELONEJ HERBATY

2 łyżki cukru trzcinowego

2 piersi z kurczaka

1 awokado

Kiełki rzeżuchy

Melisa

Świeża mięta

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Imbir

Chili pieprz Cayenne

Kolendra

Ocet Winny z białego wina

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki: Na patelni zrób z cukru karmel, zalej go herbatą i poczekaj aż cukier i płyn idealnie się połączą. Przelej go do garnuszka, włóż do niego obrane i przepołowione gruszki. Gotuj około 20 minut. Owoce wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.

Kurczak: Piersi kurczaka pokrój na cienkie paski, włóż do naczynia dodaj imbir, chili, kolendrę i odstaw na 30 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Ostudź. Posyp dużą ilością świeżej melisy i mięty.

Na talerzu ułóż zieloną sałatę, kawałki awokado i gruszki. Dodaj kawałki kurczaka i skrop wszystko oliwą z oliwek i octem.

Pieczone jabłka z bakaliami

SKAŁDNIKI:

8 jabłek

100 g orzechów laskowych

70 g rodzynek

50 ml śmietanki

3 łyżki miodu

Skórka otarta z cytryny

Odrobina masła

2 łyżki cukru trzcinowego

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon Mielony

Przyprawa do Kawy i Deserów

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy rozgnieć za pomocą wałka/noża, wymieszaj z rodzynkami, miodem, śmietanką, skórką, cynamonem. Jabłka obierz, wydrąż środek i napełnij go „farszem”. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, na owocach połóż odrobinę masła, posyp cukrem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj posypane przyprawą do Kawy i Deserów.

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

SKŁADNIKI:

250 g płatków owsianych

160 g masła

1 szklanki cukru pudru

100 g rodzynek

1 jajo

Mała łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

PRZYGOTOWANIE:

Płatki praż na suchej patelni, następnie pokrusz za pomocą wałka. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier i wanilię. Ściągnij z ognia. Płatki wymieszaj z rodzynkami i proszkiem. Połącz z masłem. Masę nakładaj łyżką na blachę pokrytą pergaminem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pomarańczowy gulasz z morelami, marchwią i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI:

500 g polędwicy wołowej

200 g dzikiego ryżu

Cebula

2 marchewki

Garść rodzynek

Garść orzechów włoskich

150 g suszonych moreli

PRZYPRAWY KAMIS:

Gałka Muszkatołowa cała

Szafran nitki

Cynamon mielony

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokrój cienkie paski, wymieszaj w misce z cynamonem, szafranem, gałką, pieprzem. Odstaw na 30 minut. Mięso przysmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili wyciągnij. Na patelnie wrzuć pokrojoną cebulę i marchew, smaż przez chwilę. Warzywa i mięso przełóż do rondla. Zalej szklanką wody, dodaj pokrojone morele. Duś przez 1,5 godziny, posól. Podawaj z ryżem i miętą.

Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:

250 g czerwonej soczewicy

600 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki

1 l bulionu warzywnego

Kmin rzymski

Łyżka sosu sojowego

1 łyżka cukru

Cebulka dymka

3 ząbki czosnku

Cebula

Marchewka

pietruszka

PRZYPRAWY KAMIS:

Kolendra

Sol Morska w młynku

Pieprz kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa pokrojone w kostkę smaż przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, kolendrę, kmin, sos sojowy i duś prze 5 minut. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj soczewicę, gotuj około 20 minut. Podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości