Sałatka z piersi kurczaka z melisą, gruszką i zieloną herbatą
SKŁADNIKI:
4 twarde gruszki
3 szklanki mocnego naparu z ZIELONEJ HERBATY
2 łyżki cukru trzcinowego
2 piersi z kurczaka
1 awokado
Kiełki rzeżuchy
Melisa
Świeża mięta
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Imbir
Chili pieprz Cayenne
Kolendra
Ocet Winny z białego wina
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki: Na patelni zrób z cukru karmel, zalej go herbatą i poczekaj aż cukier i płyn idealnie się połączą. Przelej go do garnuszka, włóż do niego obrane i przepołowione gruszki. Gotuj około 20 minut. Owoce wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
Kurczak: Piersi kurczaka pokrój na cienkie paski, włóż do naczynia dodaj imbir, chili, kolendrę i odstaw na 30 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Ostudź. Posyp dużą ilością świeżej melisy i mięty.
Na talerzu ułóż zieloną sałatę, kawałki awokado i gruszki. Dodaj kawałki kurczaka i skrop wszystko oliwą z oliwek i octem.
Pieczone jabłka z bakaliami
SKAŁDNIKI:
8 jabłek
100 g orzechów laskowych
70 g rodzynek
50 ml śmietanki
3 łyżki miodu
Skórka otarta z cytryny
Odrobina masła
2 łyżki cukru trzcinowego
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon Mielony
Przyprawa do Kawy i Deserów
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy rozgnieć za pomocą wałka/noża, wymieszaj z rodzynkami, miodem, śmietanką, skórką, cynamonem. Jabłka obierz, wydrąż środek i napełnij go „farszem”. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, na owocach połóż odrobinę masła, posyp cukrem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj posypane przyprawą do Kawy i Deserów.
Owsiane ciasteczka z rodzynkami
SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych
160 g masła
1 szklanki cukru pudru
100 g rodzynek
1 jajo
Mała łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
PRZYGOTOWANIE:
Płatki praż na suchej patelni, następnie pokrusz za pomocą wałka. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier i wanilię. Ściągnij z ognia. Płatki wymieszaj z rodzynkami i proszkiem. Połącz z masłem. Masę nakładaj łyżką na blachę pokrytą pergaminem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pomarańczowy gulasz z morelami, marchwią i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
500 g polędwicy wołowej
200 g dzikiego ryżu
Cebula
2 marchewki
Garść rodzynek
Garść orzechów włoskich
150 g suszonych moreli
PRZYPRAWY KAMIS:
Gałka Muszkatołowa cała
Szafran nitki
Cynamon mielony
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokrój cienkie paski, wymieszaj w misce z cynamonem, szafranem, gałką, pieprzem. Odstaw na 30 minut. Mięso przysmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili wyciągnij. Na patelnie wrzuć pokrojoną cebulę i marchew, smaż przez chwilę. Warzywa i mięso przełóż do rondla. Zalej szklanką wody, dodaj pokrojone morele. Duś przez 1,5 godziny, posól. Podawaj z ryżem i miętą.
Zupa z soczewicy
SKŁADNIKI:
250 g czerwonej soczewicy
600 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
1 l bulionu warzywnego
Kmin rzymski
Łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
Cebulka dymka
3 ząbki czosnku
Cebula
Marchewka
pietruszka
PRZYPRAWY KAMIS:
Kolendra
Sol Morska w młynku
Pieprz kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokrojone w kostkę smaż przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, kolendrę, kmin, sos sojowy i duś prze 5 minut. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj soczewicę, gotuj około 20 minut. Podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN