W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne przystawki z serem camembert: ser camembert na pergaminie z owocami; ser camembert z domowymi bułeczkami, pomidorami i papryką; rydze z patelni, grzanki z serem camembert oraz smażone jabłka, suszone śliwki i aromatyczny camembert.
Jesień i zima to sezon na jadalne kasztany. Do niedawna były w Polsce niedostępne. Od jakiegoś czasu można kupić je w osiedlowych warzywniakach, czy supermarketach. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy z kasztanami w roli głównej.
W zależności od wybranego przepisu kulebiak może być bardzo czasochłonny lub dość szybki do wykonania (nie wliczając czasu potrzebnego na namoczenie grzybów). Najszybszy jest przepis na kulebiak z ciasta francuskiego. Farsz do kulebiaka może zawierać kapustę z grzybami, pieczarki, ryż, mielone mięso i gotowaną rybę. Nietradycyjną formą kulebiaka jest strucla drożdżowa, lub z ciasta francuskiego, z pieczarkami i żółtym serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji Masterchefa, która przygotowała potrawy z jajkiem w roli głównej. Podczas przygotowywania swoich przepisów Ola zdradziła proste tricki, które ułatwią przyrządzanie jajek.
Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami?
Grzyby miodówki wykorzystywane są w polskiej kuchni już od wielu lat. Ich powszechnie znana nazwa to maślaki pstre. Ze względu na swój charakterystyczny aromat i wyrazisty smak, miodówki na pewno nie każdemu przypadną do gustu, ale warto choć raz spróbować przygotować dowolny przepis z ich użyciem. Popularne miodówki w occie mogą podbić twoje serce.
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe? W kuchni DDTVN: szef kuchni Michał Lachur przygotował smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu, spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan i ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem
Nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwane… grzybobranie! Niezależnie od tego, jak doświadczonym grzybiarzem jesteś, warto nieustannie poszerzać swoją wiedzę.
Paulina Krajewska, mama czwórki pociech i blogerka kulinarna pokazała, jak przygotować proste i ładne danie dla dzieci - gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu.
Piotr Kucharski przygotował dziś w Dzień Dobry TVN "kanapki konkretne"! Poznajcie jego pomysły na kanapkę z klopsikami wołowymi, z łososiem i majonezem wasabi oraz na bajgle z jajkiem i grzybami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na bulion warzywny, dyniowy krem z nutą pomarańczy, zupę z porów, krem z jarmużu i krem z buraków zaprezentował Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Mikołaja Reya, który zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na dania z cukinią: spaghetti, ratatouille i cukinia faszerowana!
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest jako dodatek do mięs, wędlin, jajek na twardo i ziemniaków, a niekiedy również do ryb i sałatek. Potrafi nadać potrawie charakteru ze względu na swój intensywny smak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z kapustą w roli głównej. Co powiecie na pieczoną kapustę z chrupiącą szynką lub gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach? Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Filip w wolnym czasie gotuje. To jego jedna z największych pasji. Inspiracji do swoich potraw szuka w smakach z dzieciństwa oraz w podróżach.
Beata Jasek w ciągu godziny ulepiła1066 pierogów ze śliwką. Tym samym ustanowiła światowy rekord Guinnessa w lepieniu pierogów. Z Panią Beatą w Krakowie rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger. Pierogi ze śliwkami to doskonały pomysł na jesienny obiad. To słodkie danie chętnie zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne pierogi ze śliwkami.
Zaczęła się jesień dlatego też w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił przedstawić swoje propozycje przepisów, które pokażą nam, że jesień w kuchni nie musi być nudna: dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami, faszerowane pomidory z kozim serem i placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki
W kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena i Róża Adamcio - uczestniczki programu Słodka rywalizacja upiekły: serowiec kajmakowy i mazurek wielkanocny. Znalazło się też coś dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Była to bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem.
Zdecydowana większość Polaków chętnie sięga po mięso, zwłaszcza w porze obiadowej. Na stole często goszczą kotlety, nieco zdrowszą alternatywą dla typowego kotleta schabowego może być kotlet po hawajsku bez panierki.
Daria Ładocha zdradziła nam 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. W kuchni Dzień Dobry TVN wrzuciła na ruszt to, z czego popcorn powstaje - kukurydzę. Sprawdźcie jej przepisy na zupę krem z kukurydzy, kukurydziane ciasto i kukurydziane burgery.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Szulawiak-Turską, uczestniczkę pierwszej edycji programu „Top Model. O swoim udziale w programie mówi " Nie zrobiłam kariery jako top modelka ale też nie liczyłam na to. Byłam najstarsza, najgrubsza i najniższa". Dziś naszym widzom zaproponowała przepisy na: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananasa pieczonego z rumem i lody waniliowe!
Makowiec japoński jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym makowcem. Choć to ciasto kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem, makowiec po japońsku jest nieco inny i sprawdzi się na każdą okazję.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Nguyen, zwyciężczyni 7. Edycji „MasterChefa", przygotowała pysznego kurczaka. Na naszym stole pojawił się kurczak pieczony w całości, soczysty filet z patelni na sałatce z sosem vinegret. Idealne propozycje na niedzielny obiad :)
Sernik królewski to pyszne i eleganckie ciasto. Można go przygotować na wiele sposobów. Dobrze smakuje z owocami, np. z malinami, brzoskwiniami lub wiśniami.
Nie wiesz, czym zastąpić bułkę tartą w kotletach mielonych czy rybnych potrawach? Smaczna panierka wcale nie musi składać się z samych pustych kalorii. Zobacz, jakie zamienniki bułki tartej są najpopularniejsze i do jakich dań warto ich używać.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak przygotować doskonałe ciasto drożdżowe, które można wykorzystać w słodkich i wytrawnych wypiekach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan przyrządzili potrawy z daktylami w roli głównej. Jakie właściwości zdrowotne mają te niezwykle słodkie owoce? Skorzystajcie z ich przepisów!
Sernik z brzoskwiniami można upiec w piekarniku lub przygotować na zimno. Ciasto bez pieczenia smakuje doskonale z galaretką. Ciekawym dodatkiem do tego deseru może być rosa lub pianka z białek.
Ciastka zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Najważniejszym składnikiem tego domowego wypieku są płatki owsiane. Wiele przepisów na ciastka zbożowe wykorzystuje również mąkę – najlepiej sprawdzi się pełnoziarnista lub bezglutenowa, np. ryżowa.