Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?
Dziś Dzień Wszystkich Świętych, w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska zaproponowała przepisy na potrawy, które spożywa się na świecie w tym szczególnym dniu. Zobaczcie co Chińczycy, Anglicy, Ekwadorczycy i Arabowie jadają 1 listopada!
Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś mielone! Czyli klasyka na polskim stole. No bo kto ich nie lubi? Beata Śniechowska przygotowała te tradycyjne, ale nie tylko. Co powiecie na mielone z dyni z soczewicą?
Poprawia wchłanianie takich mienerałów jak: wapń, potas i żelazo. Usprawnia przemianę materii i aktywizuje bakterie w jelitach... ocet jabłkowy w naszej kuchni dziś w roli głównej za sprawą Macieja Szaciłło. Czy to prawda, że zaspokaja głód? Maciej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: pikle, kolorową surówkę z kapusty i pieczoną dynię.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował trzy potrawy, z których każda bazuje tylko na pięciu składnikach. Co powiecie na pieczonego kurczaka z warzywami, pomidorową ciecierzycę z jajkami, a na deser pyszny jabłecznik?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!
Ciasto z dyni to specjalność kuchni amerykańskiej, ale również w Polsce ma spore grono miłośników. Spośród przepisów na ciasto z dynią można wybierać między wersją z jabłkami, z orzechami lub z marchewką. Ciasto z dyni jest pyszne i jednocześnie łatwe do wykonania.
Gulasz to danie idealne na jesień - syci i rozgrzewa. Jak zrobić dobry gulasz? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Kucharz rozgrzał nas gulaszami: z dyni i chorizo, z wieprzowiny z papryką i wędzoną śliwką i z kurczaka z włoską kapustą. Smacznego i... ciepłego! ;-)
... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.
Kotlet po góralsku to wzbogacona wersja kotleta klasycznego. Jest sycący i kaloryczny, ale też naprawdę bardzo smaczny! Jeżeli chcesz przyrządzić taki przysmak w swoim domu, koniecznie sprawdź, jaki jest przepis na oryginalny kotlet po góralsku!
Przepisy na lasagne z dynią, mac’n’cheese i confit bayaldi przedstawił w Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i szef kuchni - Michał Kurek
Sticky rice to pyszny, słodki deser pochodzący z kuchni tajskiej. Jego podstawową wersję, mango sticky rice, przygotowuje się przede wszystkim ze specjalnego, mocno lepkiego po ugotowaniu ryżu, mleczka kokosowego oraz mango. Często dodaje się również cukier i odrobinę soli.
Mało kto nie lubi pierogów. W kuchni Dzień Dobry TVN autorka książek kulinarnych Jolanta Pacuta przygotowała pyszności dla fanów tego dania. Były więc u nas pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze szpinakiem i białym serem, a także pierogi ze śliwkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, w których głównymi składnikami były kukurydza, groszek i cieciorka. Na naszym stole pojawiły się: placki ziemniaczane z groszkiem, smażone drożdżowe z kukurydzą, a także pomidory pieczone z cieciorką.
Tym razem Macieja Szaciłło zainspirował kolor żółty. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie potrawy - chipsy z dyni, duszonią dynię, sernik cytrynowy, zupę z kukurydzy. Smacznego! Skorzystajcie z naszych przepisów.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Ania Starmach, która na swój warsztat wzięła typowo jesienne warzywa. Ania zaproponowała nam bakłażana z parmezanem, cukinię z kaszą i orzechami oraz spaghetti z sosem dyniowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ewelina Stanek i jurorka programu Mastechef - Ania Starmach przygotowały potrawy z dyni: krem z curry i imbirem, dynię z łososiem, racuchy z dyni oraz zupę dyniową. Smacznego!
Beata Kartowicz z córką Małgorzatą proponuje w Dzień Dobry TVN łatwe w przygotowaniu dania. W jej menu znalazły się: zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeżą kolendrą, sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami, piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem i wyśmienite kokosanki z miodem.
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!
Aktorka Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania dla dzieci.
Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy programu MasterChef Junior Pola Hirsch, Maja Tokarska i Kuba Ożóg oraz jurorka Anna Starmach przygotowali pyszne ciasteczka. Palce lizać!
Andy Warhol - to najbardziej znany przedstawiciel pop-artu. najpopularniejsze jego prace przedstwiają produkty z przeciętnej amerykańskiej lodówki, czyli puszki Coca-Coli, zupy pomidorowej Campbell i hamburgery. Dziś w kuchni potrawy inspirowane jego twórczością i kulturą amerykańską.
Czas karnawału to czas zabawy. Na tę okoliczność warto być przygotowanym i mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na mini przekąski, które zaserwować możemy podczas imprezy.
Piotr Henschke z Indie Cafe proponuje jajecznicę z tofu, raitę, czyli sałatkę przygotowaną na bazie jogurtu, pakorę oraz duszonego bakłażana z cukinią w pomidorach. Instruktorka jogi Justynę Moćko wyjaśnia, dlaczego osoby praktykujące jogę, na ogół, są wegetarianami.
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
Rozgrzewa, odkwasza, syci i wzmacnia. Zawiera dużo błonnika. Nieoceniona w kuchni. Reni Jusis przygotowała omlety z kaszą jaglaną, niedzielną pomidorową z kaszą jaglaną oraz budyń, batony i ciasto z kaszy jaglanej.
Dania z RAW FOOD korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale także na urodę! Zawierają bombę witaminową, która opóźnia procesy starzenia. Zwolenniczką surowej kuchni jest Monika Paluszkiewicz, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: mus z melona z nutką imbiru, makowy sernik z nerkowców, tort czekoladowy z awokado, spring rollsy i domową czekoladę z goji.
Anna Starmach, specjalnie dla Was, przygotowuje potrawy z makiem. I nie będą to potrawy świąteczne! Skorzystajcie z jej przepisów.