Materiał promocyjny

Jaja po benedyktyńsku i albertynki z makiem

Nie wszyscy wiedzą, że mnisi i mniszki żyją dłużej od przeciętnego człowieka, cieszą się doskonałą kondycją fizyczną i jasnością umysłu. W czym tkwi tajemnica ich zdrowia i długowieczności? W pożywnej kuchni - bogatej w smaki, aromaty oraz składniki odżywcze. W naszej dzisiejszej kuchni Anna Starmach, zwyciężczyni 1. edycji "Gotuj o wszystko" przybliża tajemnicze przepisy z klasztornych kuchni.

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Składniki:

6 kromek chleba

6 plastrów bekonu

6 jaj

Sos:

170 g sklarowanego masła

5 żółtek

1 szalotka drobno pokrojona

Przyprawy „Kamis”:

Ocet winny z białego wina

Sól Morska w młynku

Pieprz kolorowy młynku

Estragon

Przygotowanie:

Sos Holenderski: W małym garnku zagotuj ocet (50ml) z dodatkiem estragonu i szalotki, poczekaj, aż odparuje do połowy swojej objętości. Przelej przez sitko. Powstały płyn dodaj do żółtek, ubijaj je nad parą, aby uzyskać puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu, dopraw go solą, pieprzem i ewentualnie świeżym estragonem. Jaja: Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj do niej ocet (3 łyżki). Jajka rozbijaj pojedynczo do szklanki a następnie delikatnie przelewaj do garnka z wodą, gotuj około 3 minut, ważne, aby żółtko się nie ścięło. Gotowe jaja podawaj na toście z usmażonym boczkiem i dodatkiem sosu holenderskiego.

KRUPNIK KORZENNY Z KLASZTORNEJ PIWNICZKI

Składniki:

1 l spirytusu

500 ml miodu

500 ml wody

50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej

Przyprawy „Kamis”:

Cynamon kora

Goździki

Gałka muszkatołowa cała

Ziele angielskie

Wanilia laska

Przygotowanie:

Zagotuj miód dodając korę cynamonu, 5 goździków, odrobinę gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego i laskę wanilii, po chwili dodaj wodę, zagotuj. Ściągnij garnek z ognia wymieszaj miód ze spirytusem, do karafki wsyp pokrojona skórkę pomarańczową, zalej ją gorącym miodem, szczelnie zamknij. Odczekaj min 3 dni, następnie przecedź płyn i podawaj na ciepło lub na zimno.

GRZYBOWE CAPUCCINO OO. KAPUCYNÓW

Składniki:

60 g suszonych borowików

1 duży seler

1 pietruszka korzeń

500 ml wywaru z warzyw

150 ml śmietanki 30%

Przyprawy „Kamis”:

Gałka muszkatołowa cała

Natka pietruszki

Koperek

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc. Następnego dni grzyby gotuj aż zmiękną. Zagotuj bulion wrzuć do niego pokrojony seler, pietruszkę, dodaj odrobinę gałki, koperek, sól, gotuj aż warzywa zmiękną. Połącz je z wywarem z grzybów. Całość zmiksuj. Podawaj w małych filiżankach, dekoruj bitą śmietaną.

ALBERTYNKI Z MAKIEM

Składniki:

650 g mąki

5 jaj

200 g cukru pudru

200 g masła

200 ml kwaśnej śmietany 18%

Opakowanie proszku do pieczenia

100 g maku

Przyprawy „Kamis”:

Przyprawa do Kawy i deserów

Przygotowanie;

Utrzyj 4 jaja z cukrem dodaj roztopione masło, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę, zagnieć ciasto i odłóż na 24 godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj okrągłe ciasteczka, smaruj rozbełtanym jajem, posyp makiem i piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

PIERNIK Z ORZECHAMI

Składniki:

200 ml miodu

200 g cukru

600 g mąki

50 g masła

4 jaja

100 ml kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g orzechów grubo posiekanych

skórka otarta z pomarańczy

Przyprawy „Kamis”:

Przyprawa do ciasteczek korzennych

Przygotowanie:

Zagotuj cukier z miodem, ostudź a następnie połącz z masłem i jajami, dodaj proszek i śmietanę, stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z przyprawą do ciasteczek korzennych, cały czas mieszaj. Na końcu wrzuć orzechy. Przelej do formy. Piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości