Pomarańczowy krem rozgrzewający z marchwią
Składniki:
1 duży ziemniak
1 mała biała cebula
9 marchwi
świeży korzeń imbiru
100 ml śmietany kremówki
drobny szczypiorek
sól, pieprz nie za wiele
skórka z pomarańczy
syrop o smaku Imbir Herbapol
masło klarowane
mąka pszenna
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulę i 8 marchwi. Przygotowujemy bulion z pozostałych warzyw, dodajemy przesmażoną cebulę i marchew, na niteczce zawieszamy przewleczoną skórkę z pomarańczy, tak by łatwiej było ją wyjąć z gotowego wywaru. Doprawiamy do smaku, na tarce ścieramy świeży imbir dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Gotowy wywar blendujemy na krem. Dekorujemy kroplami śmietanki, posiekanym szczypiorkiem. Obieraczką ścinamy 1 marchew na paski. Delikatnie solimy, obtaczamy w mące i robimy chipsy jako dodatek do zupy.
Sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą
Składniki:
udko z kurczaka
kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu
sól morska gruboziarnista
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren kolendry
owoc pigwy
miód
2 gałązki świeżego rozmarynu
porwana natka pietruszki wraz z łodyżkami
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
1 cebula czerwona
syrop o smaku pigwy z miodem Herbapol
oliwa z oliwek/olej rzepakowy
sakiewki (wykonane z rękawa do pieczenia)
piekarnik 200°C/220°C
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy sól wraz z ziarnami pieprzu. Powstałą mieszanką nacieramy udko z kurczaka. Do sakiewki wkładamy: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, nać pietruszki wraz z łodyżkami, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy podlanym miodem, oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu, całość skrapiamy oliwą, dodajemy udko z kurczaka. Zawiązujemy sakiewkę, potrząsamy, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Szpilką nakłuwamy od góry kilka dziurek, po to aby podczas pieczenia sakiewka nie pękła. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra, dół bez termo obiegu). Pieczemy około 60-70 minut, pod koniec pieczenia, jeżeli uważamy, że skórka jest za mało podrumieniona, możemy naciąć sakiewkę i podpiec kurczaka zwiększając temperaturę na 210°C, dosłownie na kilka minut. Smacznym i dobrym dodatkiem do dania jest sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.
Sałatka z ziemniaków
Składniki:
ziemniaki sałatkowe umyte i ugotowane w mundurkach w lekko osolonej wodzie (1 kg dla 4/5 osób)
pęczek posiekanej natki pietruszki
posiekany szczypiorek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny biały
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w kawałki wg upodobań. Dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek, kilka kropel octu winnego, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę musztardy, całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karnawałowy poncz z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą
Składniki:
2 gruszki
kilka suszonych śliwek
2 pomarańcze
1 cytryna obrana ze skórki
gwiazdka anyżu
cynamon
korzeń imbiru
kardamon
syrop grzaniec ze śliwką Herbapol
Przygotowanie:
Z owoców i przypraw robimy intensywny wywar. Przestudzony płyn, dosładzamy syropem, podajemy z kostkami lodu, startą skórką z cytryny, na szklance namoczonej od rantu w soku z cytryny obtoczonej w cukrze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN