Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Kurki w sosie z bursztynu z przepiórczym jajem, bekonem i pomidorami
Składniki:
kurki
przepiórcze jaja
boczek
pomidory
ser bursztyn
majonez
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser miksujemy z majonezem, oliwą, octem winnym na gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi parzymy w wodzie z dodatkiem soli. Jajka przepiórcze smażymy na maśle z jednej strony, tak jak sadzone. Boczek kroimy w plastry i pieczemy do zrumienienia. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy sos serowy, szparagi, jaja przepiórcze. Posypujemy bekonem, obok układamy pomidory.
Serowe kółka
Składniki:
2 szklanki mąki
0,75 szklanki startego sera Bursztyn
0,5 łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
kostka masła
białko
do posypania stolnicy: 3 łyżki mąki
do posmarowania blaszki: łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę i miękkie masło oraz starty na drobnej tarce ser przesiekać szybko nożem, po czym zagnieść ciasto, zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość centymetra. Wycinać trójkątne ciastka, smarować białkiem, posypywać mieszanką obu papryk i startym na grubej tarce serem. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków piec ciasteczka 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Suflety ziemniaczane
Składniki:
10 dkg startego sera Bursztyn
8 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szklanka i 4 łyżki mąki
szklanka mleka
jajko
sól, pieprz
do posmarowania foremek: łyżka oliwy
dodatek: szklanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować, ostudzić i dwukrotnie przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Do ziemniaczanego puree dodać mąkę, starty ser Bursztyn, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mleko oraz oliwę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Małe foremki do sufletów posmarować bardzo dokładnie oliwą, nałożyć do nich masę ziemniaczaną do 2/3 wysokości, ponieważ suflety wyrosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim suflety około 25 minut. Podawać suflety na gorąco z jogurem naturalnym osobno w sosjerce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN