TATAR Z ŁOSOSIA
Składniki:
500 g łososia
pęczek szczypiorku
słoiczek kaparów
cebula
10 kromek chleba
świeży koperek
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz czarny w młynku
Sól Morska
ocet winny z czerwonego wina
musztarda Dijon
PRZYGOTOWNANIE:
Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki. Wymieszaj z jedna łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku. Kromki chleba pokrój na małe kwadraciki, zgrilluj je. Tatara nakładaj łyżką na grzaneczki, podawaj z koperkiem.
PTYSIE Z BRYNDZĄ
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
250 ml wody
100 g masła
150 g mąki
4 jaja
Farsz:
200 g bryndzy
Natka pietruszki
4 kabanosy
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Czosnek Staropolski
Pieprz Biały
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli, mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę ‘’wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Farsz: Bryndzę wymieszaj z czosnkiem, posiekaną pietruszką i drobno pokrojonym kabanosem. Ptysie przekrój na polowe i nadziewaj farszem.
POMIDORKI FASZERWOWANE
SKŁADNIKI:
12 pomidorków koktajlowych (okrągłych)
150 g serka koziego
Świeży tymianek
Świeża bazylia
Garść czarnych oliwek
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz Biały
Sól ziołowa
Papryka ostra
PRZYGOTOWANIE:
Odetnij ‘’kapelusze’’ z pomidorków, wyciągnij pestki i miąższ, który znajduje się w środku. Serek wymieszaj z posiekanym ziołami, dopraw i dodaj odrobinę papryki. Za pomocą rękawa, lub też małej łyżeczki napełnij farszem pomidory, przykryj je kapeluszami, włóż na 5 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MAJERANKIEM
Składniki:
500 g filetów śledziowych
3 cebule
słoik suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
świeży tymianek
bagietka
PRZYPRAWY KAMIS:
Majeranek
Pierz zielony ziarnisty
Liście laurowe
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie dobrze wymocz. Cebulę pokrój w krążki, przesmaż na patelni. Ryby wymieszaj z cebulą, pokrojonymi pomidorami, dodaj tymianek, majeranek i ziele angielskie i liście laurowe. Najlepiej smakują po 2 dniach. Podawaj je pokrojone w romby na małych grzaneczkach wykonanych z bagietki.
CYKORIA Z KURCZAKIEM
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 cykorie
10 łyżek serka mascarpone
garść rodzynek
miód
olej z pestek winogron
sok z cytryny
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Imbir
Sól Morska w młynku
Pieprz czarny młotkowany
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka pokrój na plastry. Skrop je sokiem z cytryny oraz olejem wymieszanym z miodem i przyprawami. Odstaw na 30 minut. Smaż na zloty kolor. Ostudź, pokrój w paseczki. Serek wymieszaj z miodem i cynamonem oraz rodzynkami, nałóż go na listek cykorii, następnie dodaj odrobinę kurczaka.
PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajo
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Kminek cały
Przygotowanie:
Ciasto pokrój w drobne paseczki, posmaruj je jakiem i posyp sola lub/i kminkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN