Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką Hoppera

Tym razem Ana Starmach, zwyciężczyni programu "Gotuj o wszystko", zainspirowana obrazem Edwarda Hoppera: "Nighthawks" postanowiła przygotować pyszne "barowe" przekąski idealnie nadające się na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. W menu pojawią się m.in. tatar z łososia, ptysie z bryndzą i cykoria z kurczakiem. Smacznego!

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:

500 g łososia

pęczek szczypiorku

słoiczek kaparów

cebula

10 kromek chleba

świeży koperek

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz czarny w młynku

Sól Morska

ocet winny z czerwonego wina

musztarda Dijon

PRZYGOTOWNANIE:

Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki. Wymieszaj z jedna łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku. Kromki chleba pokrój na małe kwadraciki, zgrilluj je. Tatara nakładaj łyżką na grzaneczki, podawaj z koperkiem.

PTYSIE Z BRYNDZĄ

Składniki:

Ciasto ptysiowe:

250 ml wody

100 g masła

150 g mąki

4 jaja

Farsz:

200 g bryndzy

Natka pietruszki

4 kabanosy

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Czosnek Staropolski

Pieprz Biały

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli, mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę ‘’wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Farsz: Bryndzę wymieszaj z czosnkiem, posiekaną pietruszką i drobno pokrojonym kabanosem. Ptysie przekrój na polowe i nadziewaj farszem.

POMIDORKI FASZERWOWANE

SKŁADNIKI:

12 pomidorków koktajlowych (okrągłych)

150 g serka koziego

Świeży tymianek

Świeża bazylia

Garść czarnych oliwek

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz Biały

Sól ziołowa

Papryka ostra

PRZYGOTOWANIE:

Odetnij ‘’kapelusze’’ z pomidorków, wyciągnij pestki i miąższ, który znajduje się w środku. Serek wymieszaj z posiekanym ziołami, dopraw i dodaj odrobinę papryki. Za pomocą rękawa, lub też małej łyżeczki napełnij farszem pomidory, przykryj je kapeluszami, włóż na 5 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MAJERANKIEM

Składniki:

500 g filetów śledziowych

3 cebule

słoik suszonych pomidorów

oliwa z oliwek

świeży tymianek

bagietka

PRZYPRAWY KAMIS:

Majeranek

Pierz zielony ziarnisty

Liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie dobrze wymocz. Cebulę pokrój w krążki, przesmaż na patelni. Ryby wymieszaj z cebulą, pokrojonymi pomidorami, dodaj tymianek, majeranek i ziele angielskie i liście laurowe. Najlepiej smakują po 2 dniach. Podawaj je pokrojone w romby na małych grzaneczkach wykonanych z bagietki.

CYKORIA Z KURCZAKIEM

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

2 cykorie

10 łyżek serka mascarpone

garść rodzynek

miód

olej z pestek winogron

sok z cytryny

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Imbir

Sól Morska w młynku

Pieprz czarny młotkowany

PRZYGOTOWANIE:

Pierś kurczaka pokrój na plastry. Skrop je sokiem z cytryny oraz olejem wymieszanym z miodem i przyprawami. Odstaw na 30 minut. Smaż na zloty kolor. Ostudź, pokrój w paseczki. Serek wymieszaj z miodem i cynamonem oraz rodzynkami, nałóż go na listek cykorii, następnie dodaj odrobinę kurczaka.

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

1 jajo

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Kminek cały

Przygotowanie:

Ciasto pokrój w drobne paseczki, posmaruj je jakiem i posyp sola lub/i kminkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości