Desery
1. Carpaccio z ananasa z crumble miętowym
Składniki:
1 świeży ananas,
pęczek świeżej mięty,
cukier,
liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki, utrzeć miętę z cukrem, a następnie nałożyć na plasterki ananasa, udekorować listkami świeżej mięty,
2. Verrine z kremem mascarpone z esencją kwiatu pomarańczy, malinami, pistacjami i kruszonymi maślanymi ciasteczkami,
Składniki:
Cztery szklaneczki,
4 jajka,
4 łyżki cukru,
250 g mascarpone,
łyżeczka esencji z kwiatów
pomarańczy,
orzechy pistacjowe,
kruche ciasteczka maślane,
świeże maliny i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
4 żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dalej ucierając dodać mascarpone, dodać esencję z kwiatów pomarańczy, maliny ugnieść widelcem dodając odrobinę cukru, pistacje zmiażdżyć, pokruszyć ciasteczka. Do szklanki ułożyć kolejno warstwy skruszone ciasteczka, maliny, krem mascarpone, pistacji, kremu mascarpone, udekorować maliną i liśćmi mięty.
Przystawki:
1. Pomidorki z pastą z tuńczyka
Składniki:
8 równej wielkości pomidorów lub 16 pomidorków cherry,
2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej,
2 dymki,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
papryka mielona (słodka lub ostra),
listki świeżej szałwi lub bazylii (do dekoracji)
Przygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć górne części (mogą być z ogonkami). Łyżeczką wydrążyć miąższ, posiekać na kawałki tuńczyka, dymkę opłukać i drobno pokroić, składniki, tj tuńczyka i dymkę, wymieszać razem, dodać odrobine majonezu i oliwy z oliwek, następnie doprawić solą, pieprzem i papryką, na koniec dodać soku z cytryny. Uzyskaną pastą napełnić pomidory i przykryć czapeczkami z ogonkiem. Udekorować szałwią lub bazylią.
2. Tatar z wędzonego i świeżego łososia z czarną ikrą, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette
Składniki:
Łosoś świeży i wędzony (po 200 g),
1 mała słodka cebula,
1 ogórek konserwowy,
koperek,
sok z cytryny,
kapary,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekać: łososia, cebulę, ogórka, kapary i koperek, wszystko razem delikatnie wymieszać, dodając oliwy z oliwek, soku z cytryny, na koniec doprawić pieprzem i solą
3. Sałatka z papryki i cukinii z mozzarellą
Składniki:
Kolorowa papryka (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa),
cukinia,
szalotki,
natka pietruszki,
czosnek,
kulka mozzarelli,
czarne oliwki,
sos:
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
PRzygotowanie:
Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, wszystko razem wymieszać. Ząbek czosnku wycisnąć i zmieszać z oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem, dodać do warzyw i delikatnie wymieszać, do dekoracji dodać mozzarellę i czarne oliwki
Dania główne:
1. Makaron farfalle z zielonym pesto
Składniki:
500 g suchego makaronu farfalle,
natka pietruszki (duży pęczek),
świeża bazylia (duży pęczek),
oliwa z oliwek,
płatki migdałów,
czosnek,
sól,
pieprz,
parmezan,
Sos Pesto:
liście bazylii,
pietruszka,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek tartego parmezanu,
garść migdałów,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz;
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zmielić bądź zmiksować i dodając powoli oliwę ucierać na gładką masę. Posolić ugotowany makaron, odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami i wiórkami parmezanu.
2. Polędwiczki wieprzowe w pistacjach lub orzechach laskowych z puree z marchewki z nutą pomarańczy i zielonymi szparagami
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa (dwie całe polędwiczki),
garść pistacji lub orzechów laskowych,
kg marchewki,
50-70 g masła,
sok z jednej pomarańczy,
łyżeczka tartej
skórki z pomarańczy,
pęczek zielonych szparagów,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, piekarni rozgrzać do 180 st, i wstawić polędwiczki na ok 10 min, upieczona polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm), następnie obtoczyć je w uprzednio posiekanych i uprażonych orzechach laskowych. Marchewkę obrać, ugotować, dodać masła zblędować na jednolita masę, doprawić: sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Szparagi ugotować al dente.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN