Pieczony boczek na grillu ze szparagami podawany na sałacie z truskawkami
Składniki:
2 pęczki szparagów
3 opakowania boczku w plastrach
sałata lodowa
rukola
truskawki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ocet balsamiczny
chleb razowy
pasta z suszonych pomidorów Sokołów
Przygotowanie:
Owiń szparagi boczkiem i grilluj bezpośrednio na grillu lub na tacy aluminiowej. Podawaj na sałatach z oliwą z oliwek i octem, z przyprawami i truskawkami. Dodaj kromkę chleba i pastę z suszonych pomidorów.
Zupa z młodych warzyw z dodatkiem smażonego boczku podawana w chlebie
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
młoda marchewka x 3
papryka czerwona
pęczek szparagów
2 l wywaru
2 łyżki pesto pomidorowego
10 suszonych pomidorów
3 pomidory malinówki
200 g fasolki szparagowej żółtej
3 łyżki przecieru pomidorowego
50 g tartego parmezanu
3 opakowania boczku w plastrach
sól, pieprz
oliwa z oliwek
szczypta czarnuszki
oregano, zioła prowansalskie, papryka wędzona
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
bazylia
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę pokrój i podsmaż na oliwę w dużym garnku. Dodaj wszystkie świeże warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy, zalej wywarem i gotuj 10 minut. Dodaj pesto, suszone pomidory, oliwki,przecier i jeśli zajdzie potrzeba, to wodę. Zagotuj. Boczek podsmaż na patelni aż będzie chrupiący. Zupę na koniec dopraw bazylią, czarnuszką i dodaj parmezan. Podawaj z plasterkami boczku.
Pasztet pieczony podawany na pajdach pieczonego z chleba z ogórkiem małosolnym i żurawiną, z sałatką z pomidorów koktajlowych
Składniki:
10 kromek chleba
ogórki małosolne
sałata karbowana
wędzony ser w plastrach
pasztet pieczony Sokołów – 2 opakowania
żurawina w słoiku
750 g pomidorów koktajlowych
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka syropu z agawy
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Upiecz kromki chleba na grillu razem z serem wędzonym. Następnie dołóż sałatę, pasztet, ogórki, żurawinę. Przełóż na talerz i dodaj sałatkę z pomidorów. By przygotować sałatkę, pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, dodaj oliwę, ocet, sól, pieprz i zieloną pietruszkę i odstaw na godzinę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN