Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Burgery:
Składniki (na dwie porcje):
Dwie bułki z sezamem
300 g świeżego mięsa wołowego (zawartość tłuszczu 15-20%)
cebula
starty żółty ser (około 10 dag)
dwa plasterki sera gouda
dwa ogórki konserwowe
pomidor
dwa liście sałaty
dwa plastry ananasa
ketchup
pieprz
sól
majonez
musztarda
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso:
Drobno zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pieprz i sól, starty żółty ser i wszystko dobrze mieszamy. Następnie formujemy dwie kulki, kładziemy każdą osobno na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i zgniatamy przy pomocy deski do krojenia,. w ten sposób uformuje się idealnie okrągły burger, o grubości 1,5-2 cm. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą oleju, a na wierchu robimy kilka delikatnych nacięć, aby burger w trakcie grillowania nie wybrzuszył się. Grillujemy około 4 min na stronę, około 1,5 minuty przed końcem kładziemy na wierzch plasterek sera, oraz grillujemy plasterki ananasa (0,5-1 min na stronę)
W międzyczasie bułki kroimy na pół w poprzek i tostujemy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż powstanie chrupiąca warstwa.
Sos:
W misce mieszamy ze sobą dwie duże łyżki majonezu, pół łyżeczki octu winnego, łyżeczkę bardzo drobno poszatkowanej cebuli, pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę musztardy.
Następnie wyciskamy pół ząbka czosnku i dodajemy drobno poszatkowanego małego ogórka konserwowego. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sposób podania:
na talerzu dwie opieczone połówki bułki, jedną z nich (spód) smarujemy naszym sosem, następnie kładziemy burgera i na wierzch plaster ananasa. drugą połówkę również smarujemy sosem, układamy kilka plasterków ogórka konserwowego, liść sałaty, kilka krążków cebuli i plasterek pomidora. całość doprawiamy ketchupem. Podawać szybko zanim wystygnie!
Poledwiczki:
6 polędwic
sos sojowy (ciemny)
3 główki czosnku świeżego
cytryna
miód (płynny)
oliwa z oliwek
2 duże jogurty bałkańskie
4 zielone ogórki
świeża bazylia
sól
pieprz
zioła prowansalskie
6 bagietek
kostka masła
Poza tym: wielka patelnia do mięsa, tarka do ogórków, wyciskacz do czosnku, obieraczka do ziemniaków, ostry nóż do mięsa, ostry nożyk do warzyw, miski
Sałatka:
Składniki:
kilka rodzajów sałaty ( lodowa, lollo, dębowa, rzymska, endywia, radicchio, roszponka, rukola, dodatkowo może być świeży szpinak).
w przypadku braku dużego wyboru sałat, można nabyć gotową mieszankę (3 opakowania... )
ser pleśniowy z niebieską pleśnią, np. Lazur, 200-250g
pomarańcze ( 4 sztuki )
orzechy włoskie opakowanie 200g
pestki dyni i słonecznika po opakowaniu
do sosu:
cytryna ( sok z cytryny )
oliwa z oliwek
łyżka miodu
łyżka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie :
Sałaty porwać do miski / przesypać z paczek pomarańcze obrać, cząstkować i pokroić i kawałki, dodać do sałaty ser pleśniowy (pokrojony w kostkę), dodać orzechy (podzielone na mniejsze kawałki), dodać uprażone pestki, wszystko wymieszać. Zrobić sos miodowy winegret (wymieszać wszystkie składniki - czosnek wyciśnięty lub drobno posiekany), polać sałatę.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN