Botwinka. Klasyczny chłodnik i kluseczki ziemniaczane

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN ogłosił sezon na botwinkę. Kucharz przygotował pęczak z botwinką i serem dojrzewającym, kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem oraz chłodnik z grzankami.

Pęczak z botwinką i serem do kurczaka

Składniki:

200 g kaszy pęczak

1 pęczek botwinki

1 pęczek cebuli dymki

1 pęczek koperku

100 g sera dojrzewającego typu bursztyn, rubin parmezan

1 pęczek włoszczyzny młodej

2 szt filetu kurczaka

300 g masła klarowanego

Olej do smażenia

Cytryna lub ocet

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem, gotujemy w maśle na miękko. Przed podaniem przesmażamy na złoty kolor. Botwinkę siekamy drobno, gotujemy w małej ilości wody, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, na oleju przesmażamy dymkę, dodajemy kaszę i przesmażamy. Do przesmażonej kaszy dodajemy gorący bulion partiami, kiedy kasza będzie prawie miękka dodajemy botwinkę, a na koniec ser i masło. Duża ilość kopru i danie prawie gotowe.

Kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem

Składniki:

1 kg ziemniaków

300 g mąka pszenna

1 szt jajko

Szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, dodajemy jajko, sól, i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie.

1 pęczek botwinki

1 pęczek koperku

300 g mozzarelli

100 g sera dojrzewającego

100 ml Śmietana 30%

1 pęczek dymki

Na patelni przesmażamy na oleju dymkę, dodajemy posiekaną drobno botwinkę, zakwaszamy w trakcie sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mozzarellę, ser dojrzewający i kluseczki, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy kilka minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy koprem.

Chłodnik z grzankami

Składniki:

2 pęczki botwinki

1 pęczek rzodkiewki

4 ogórki gruntowe

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

1 l kefiru

200 ml śmietany 18%

1 łyżka musztardy

Sól, pieprz, cukier do smaku

Ocet winny

Przygotowanie:

Botwinkę siekamy drobno i wrzucamy na wrzącą wodę w niedużej ilości, gotujemy około 4 minut i zakwaszamy octem. Doprawiamy sola i cukrem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a jeszcze lepiej na noc tak aby botwinka odzyskała swój kolor. Warzywa kroimy drobno, szczypiorek, koperek siekamy, łączymy razem dodajemy ugotowaną botwinkę, kefir, śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.

1 szt bagietki

4 szt jajka

Musztarda francuska z ziarnami gorczycy

Sól, pieprz,

1 pęczek koperku

2-3 łyżki majonezu

200 g sera ricotta

Masło klarowane do smażenia

1 pęczek szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy, siekamy, łączymy z majonezem, musztardą, sola, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Bagietkę przesmażamy na maśle na złoty kolor z dwóch stron, wykładamy na wierzch pastę jajeczna, posypujemy serem ricotta i zapiekamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości