Pęczak z botwinką i serem do kurczaka
Składniki:
200 g kaszy pęczak
1 pęczek botwinki
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek koperku
100 g sera dojrzewającego typu bursztyn, rubin parmezan
1 pęczek włoszczyzny młodej
2 szt filetu kurczaka
300 g masła klarowanego
Olej do smażenia
Cytryna lub ocet
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem, gotujemy w maśle na miękko. Przed podaniem przesmażamy na złoty kolor. Botwinkę siekamy drobno, gotujemy w małej ilości wody, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, na oleju przesmażamy dymkę, dodajemy kaszę i przesmażamy. Do przesmażonej kaszy dodajemy gorący bulion partiami, kiedy kasza będzie prawie miękka dodajemy botwinkę, a na koniec ser i masło. Duża ilość kopru i danie prawie gotowe.
Kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mąka pszenna
1 szt jajko
Szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, dodajemy jajko, sól, i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie.
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
300 g mozzarelli
100 g sera dojrzewającego
100 ml Śmietana 30%
1 pęczek dymki
Na patelni przesmażamy na oleju dymkę, dodajemy posiekaną drobno botwinkę, zakwaszamy w trakcie sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mozzarellę, ser dojrzewający i kluseczki, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy kilka minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy koprem.
Chłodnik z grzankami
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
4 ogórki gruntowe
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 l kefiru
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę siekamy drobno i wrzucamy na wrzącą wodę w niedużej ilości, gotujemy około 4 minut i zakwaszamy octem. Doprawiamy sola i cukrem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a jeszcze lepiej na noc tak aby botwinka odzyskała swój kolor. Warzywa kroimy drobno, szczypiorek, koperek siekamy, łączymy razem dodajemy ugotowaną botwinkę, kefir, śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
1 szt bagietki
4 szt jajka
Musztarda francuska z ziarnami gorczycy
Sól, pieprz,
1 pęczek koperku
2-3 łyżki majonezu
200 g sera ricotta
Masło klarowane do smażenia
1 pęczek szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy, siekamy, łączymy z majonezem, musztardą, sola, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Bagietkę przesmażamy na maśle na złoty kolor z dwóch stron, wykładamy na wierzch pastę jajeczna, posypujemy serem ricotta i zapiekamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN